Ένας βασικός οδηγός για να συνδυάσετε vegan ή χορτοφαγικές νοστιμιές με το κατάλληλο κρασί.
Ο συνδυασμός φαγητού και κρασιού αποτελεί ένα πάντρεμα γεύσεων. Οι συνδυασμοί, ειδικά όταν πρόκειται για κρέας ή ψάρι, ποικίλουν και για αυτό το λόγο όλοι οι ειδικοί κρασιού επικεντρώνονται σε αυτούς. Αλλά τί γίνεται, όταν κάποιος είναι χορτοφάγος, vegan ή απλώς έχει παραγγείλει ένα vegan ή χορτοφαγικό γεύμα; Μπορεί αυτού του είδους οι δίαιτες να αποκτούν αυξανόμενη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα δεν ισχύει το ίδιο και για το «ζευγάρωμα» των αντίστοιχων πιάτων με κρασιά. Φυσικά, υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί, οι οποίοι μπορούν να κάνουν ένα vegan πιάτο να απογειωθεί με το κατάλληλο κρασί. Ακολουθούν μερικά βασικά βήματα για τον συνδυασμό κρασιού-φαγητού.
Ας αρχίσουμε με μερικές βασικές συμβουλές. Αρχικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της επωνυμίας κρασιών JJ Backley, είναι καλό να συνδυάζετε όξινα τρόφιμα με όξινα κρασιά. Τα όξινα ή αφρώδη κρασιά συνδυάζονται, επίσης, καλά με λιπαρά ή τηγανητά φαγητά. Έπειτα, επιλέξτε πιο γλυκά κρασιά με λιγότερο αλκοόλ αν διαλέξετε πικάντικα φαγητά. Επιπλέον, τα γλυκά κρασιά συνδυάζονται καλά με επιδόρπια. Μην ξεχνάτε, ακόμη, πως τα βαριά, κόκκινα κρασιά πάνε πολύ με αλμυρά πιάτα.
Αφoύ είδαμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά για να κάνουμε γευστικούς συνδυασμούς κρασιών ανάλογα με τα πιάτα μας, ας δούμε και μερικές ιδέες παντρέματος κρασιού για vegan γαστρονομικές επιλογές.
Πιάτα με ντομάτα και κόκκινο ιταλικό κρασί
Όταν έχετε πιάτα βασισμένα σε ντομάτα, όπως μια ναπολιτέν ή μια σπιτική vegan πίτσα με κόκκινη σάλτσα, ένα κόκκινο, ιταλικό κρασί εγγυάται σίγουρη επιτυχία . Η οξύτητα ενός κλασικού ιταλικού κόκκινου αλληλεπιδρά υπέροχα με την οξύτητα της ντομάτας, οπότε, για παράδειγμα ένα Sangiovese θα ήταν μια καλή επιλογή.
Pesto και Pinot Grigio
Ποιος δεν λατρεύει τις γήινες γεύσεις από βότανα ενός υπέροχου πιάτου με πέστο; Απογειώστε, λοιπόν, το γεύμα σας, όπως μια μακαρονάδα με πέστο, με ένα κλασικό, λευκό Pinot Grigio.
Μανιτάρια με Chardonnay ή Pinot Noir
Τα μανιτάρια ποικίλλουν ευρέως ως προς τα προφίλ γεύσης, οπότε οι συνδυασμοί αυξάνονται. Για παράδειγμα, ένα κρεμώδες vegan ριζότο μανιταριών ταιριάζει απίστευτα με τις ελαφριές νότες βελανιδιάς ενός υπέροχου Chardonnay. Ωστόσο, η έντονη γεύση του σκόρδου από μια τηγανιά μανιταριών θέλει σίγουρα ένα Pinot Noir.
Merlot και τόφου
Το τόφου, το χορτοφαγικό τυρί, είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο της vegan κουζίνας και μπορεί να συστατικό σε πολλά ασιατικά πιάτα, όπως stir-fry, δηλαδή ένα πιάτο με λαχανικά και νούντλς στο τηγάνι ή γουόκ. Συνδυάστε το stir-fry σας με ένα φρουτώδες κόκκινο Merlot για να αλληλεπιδράσει με τις βαριές γεύσεις σόγιας του πιάτου.
Κρασί Riesling και Κάρυ
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το κάρυ είναι ένα vegan πιάτο που πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν ανεξάρτητα. Το ταϊλανδέζικο κόκκινο κάρυ και λαχανικά είναι ένα πιάτο που συνδυάζεται καλά με ένα δροσιστικό κρασί Riesling, το οποίο εξισορροπεί τα μπαχαρικά του πιάτου.
Σαλάτες και λευκό κρασί
Οι σαλάτες αποτελούν ίσως το βασικότερο vegan «πιάτο» και υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες εκδοχές τους. Με τις περισσότερες σαλάτες, επιλέξτε ένα λευκό Sauvignon (Blanc) για σίγουρη επιτυχία. Βέβαια, επειδή όλα εξαρτώνται από τη γαρνιτούρα, αν βάλετε μέσα φρούτα, συνδυάστε την με ένα Chardonnay.
Ρατατούι και Cabernet Sauvignon
Έχετε δει την ταινία Ratatouille, με τον αραουραίο σεφ Ρέμι που εντυπωσιάζει τον πιο περίεργο κριτικό φαγητού με ένα πιάτο Ratatouille; Το Ratatouille ή ρατατούι, είναι ένα νόστιμο, παραδοσιακό γαλλικό πιάτο που μοιάζει με το μπριάμ, γεμάτο λαχανικά. Για τον ιδανικό συνδυασμό του πιάτου, προτιμήστε ένα Cabernet Sauvignon.
Σοκολάτα και κρασί Port
Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε τη λίστα μας χωρίς κάτι γλυκό. Αν προτιμήσετε μια νόστιμη μους vegan σοκολάτας, απογειώστε τη με ένα ποτήρι επιδόρπιο κρασί Port.
https://www.jjbuckley.com/wine-knowledge/blog/11-ways-to-pair-wine-and-vegan-food/1204