ΑρχικήΟικιακάΒερνίκια νυχιών: Tο 80% των προϊόντων ημιμόνιμου μανικιούρ παρουσιάζει παρατυπίες ή...

Βερνίκια νυχιών: Tο 80% των προϊόντων ημιμόνιμου μανικιούρ παρουσιάζει παρατυπίες ή μη συμμορφώσεις – Εργαστηριακός έλεγχος

5 λεπτά ανάγνωσης

Λαμπερό αποτέλεσμα, αθέατοι κίνδυνοι – Τι αποκάλυψε το τεστ του Χημικού και Κτηνιατρικού Εργαστηρίου της Καρλσρούης σε 69 προϊόντα

Η δημοτικότητα των ημιμόνιμων βερνικιών και των gel νυχιών συνεχίζει να αυξάνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς προσφέρουν μεγάλη διάρκεια, έντονα χρώματα και επαγγελματικό αισθητικό αποτέλεσμα ακόμη και στο σπίτι. Ωστόσο, πρόσφατος εργαστηριακός έλεγχος στη Γερμανία φέρνει στο προσκήνιο σοβαρά ζητήματα ασφάλειας που αφορούν τόσο τη σύνθεση των προϊόντων όσο και την ενημέρωση των καταναλωτών.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΜHN το αγνοήσεις: Το σύμπτωμα στην όραση από τα φάρμακα αδυνατίσματος που μπορεί να κρύβει σοβαρό κίνδυνο

Το Χημικό και Κτηνιατρικό Εργαστήριο της Καρλσρούης (CVUA Karlsruhe) εξέτασε συνολικά 69 προϊόντα, μεταξύ των οποίων βερνίκια UV και φωτοπολυμεριζόμενα gel για την κατασκευή και ενίσχυση νυχιών. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς 55 από τα 69 δείγματα, δηλαδή σχεδόν το 80%, παρουσίασαν παρατυπίες ή μη συμμορφώσεις με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται αλεύρι με θανατηφόρες τοξίνες – Πωλήθηκε σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η παρουσία μεθακρυλικών και ακρυλικών ενώσεων, συστατικών που επιτρέπουν τη σκλήρυνση του προϊόντος κάτω από λάμπες UV ή LED. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ο πολυμερισμός δεν ολοκληρώνεται σωστά ή όταν το υλικό έρχεται σε επαφή με το δέρμα πριν στερεοποιηθεί πλήρως, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις ουσίες HEMA (Hydroxyethyl Methacrylate) και Di-HEMA Trimethylhexyl Dicarbamate. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει πλέον τη χρήση τους μόνο σε προϊόντα που προορίζονται για επαγγελματίες χρήστες. Οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι τα περιστατικά αλλεργίας στα (μεθ)ακρυλικά παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Η ευαισθητοποίηση σε αυτές τις ουσίες δεν επηρεάζει μόνο τη φροντίδα των νυχιών, αλλά ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και σε ιατρικές ή οδοντιατρικές εφαρμογές, όπου χρησιμοποιούνται παρόμοια υλικά.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτόπουλα Νιτσιάκος: Πώς η πώληση της εταιρείας σε Ουκρανό πολυεκατομμυριούχο φέρνει τα πάνω κάτω στην πτηνοτροφία

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν επίσης την παρουσία ουσιών που είτε υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς είτε έχουν απαγορευτεί. Σε δώδεκα προϊόντα ανιχνεύθηκαν μη εγκεκριμένες χρωστικές ουσίες. Σε εννέα δείγματα διαπιστώθηκε υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου για το p-hydroxyanisole, σταθεροποιητή του οποίου η χρήση ρυθμίζεται αυστηρά από τη νομοθεσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελίες για αδράνεια και θεσμική σιωπή των ελεγκτικών αρχών στην υπόθεση της αλλαντοβιομηχανίας με τους 10 νεκρούς

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η ανίχνευση του φωτοεκκινητή TPO (Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide). Η ουσία αυτή έχει ταξινομηθεί ως τοξική για την αναπαραγωγή και απαγορεύεται στα καλλυντικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Σεπτεμβρίου 2025. Παρ’ όλα αυτά, εντοπίστηκε σε δύο δείγματα. Το ένα περιείχε συγκεντρώσεις που υπερέβαιναν τα τότε επιτρεπόμενα όρια, ενώ στο δεύτερο, το οποίο ελήφθη μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης, η ουσία εξακολουθούσε να υπάρχει. Σε τέσσερα ακόμη προϊόντα βρέθηκε το Trimethylolpropane Triacrylate, συστατικό που έχει απαγορευτεί στα ευρωπαϊκά καλλυντικά από τον Δεκέμβριο του 2023 λόγω υποψιών για καρκινογόνο δράση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η «σωστή σειρά» στο φαγητό για καλύτερη υγεία του εντέρου, σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους

Πέρα από τη χημική σύνθεση, σημαντικά προβλήματα καταγράφηκαν και στην επισήμανση των προϊόντων. Είκοσι δύο δείγματα περιείχαν συστατικά που δεν αναγράφονταν στις ετικέτες, ενώ έντεκα προϊόντα δεν διέθεταν καθόλου κατάλογο συστατικών. Σε πολλές περιπτώσεις απουσίαζαν οι υποχρεωτικές προειδοποιήσεις ή εμφανίζονταν με τρόπο που δεν ήταν επαρκώς ευδιάκριτος για τον καταναλωτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι ημικρανίες μπορεί να συνδέονται με ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου – Έρευνα

Ακόμη πιο προβληματικό θεωρείται το γεγονός ότι δεκαοκτώ προϊόντα περιείχαν ουσίες που επιτρέπονται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, χωρίς να αναφέρεται με σαφήνεια ο σχετικός περιορισμός. Η πρακτική αυτή ενδέχεται να οδηγήσει καταναλωτές χωρίς εξειδικευμένη εκπαίδευση στη χρήση προϊόντων που απαιτούν ειδικές γνώσεις εφαρμογής και αυξημένα μέτρα προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται προτηγανισμένες πατάτες με πιθανό μικροβιολογικό κίνδυνο λόγω προβλήματος στην αλυσίδα ψύξης

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν επίσης περιπτώσεις παραπλανητικής εμπορικής προώθησης. Τρία προϊόντα διαφημίζονταν ως «HEMA free», ωστόσο οι εργαστηριακές αναλύσεις επιβεβαίωσαν την παρουσία της συγκεκριμένης ουσίας. Επιπλέον, έξι προϊόντα προωθούνταν με μηνύματα που υπονοούσαν εύκολη και ασφαλή χρήση από αρχάριους, παρότι περιείχαν συστατικά εγκεκριμένα μόνο για επαγγελματική εφαρμογή. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και τα προϊόντα που δεν περιέχουν HEMA δεν μπορούν να θεωρούνται αυτομάτως ασφαλή. Συχνά η ουσία αντικαθίσταται από το HPMA (Hydroxypropyl Methacrylate), μια χημική ένωση με παρόμοια δομή και ανάλογο αλλεργιογόνο δυναμικό.

Τα ευρήματα του γερμανικού εργαστηρίου αναδεικνύουν την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά των προϊόντων ημιμόνιμου μανικιούρ, αλλά και για πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους. Παρά τη μεγάλη δημοφιλία τους, τα προϊόντα αυτά δεν είναι απλά καλλυντικά καθημερινής χρήσης, καθώς η ακατάλληλη εφαρμογή ή η ελλιπής συμμόρφωση με τους κανόνες ασφαλείας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δερματικές αντιδράσεις και μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.