Η εξαγορά της Νιτσιάκος από την MHP αλλάζει τις ισορροπίες στην ελληνική πτηνοτροφία. Τι σημαίνει για παραγωγούς, εισαγωγές και αγορά κοτόπουλου.
Η εξαγορά της Νιτσιάκος, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και επεξεργασίας πουλερικών στην Ελλάδα, από τον ουκρανικό όμιλο MHP αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στον αγροδιατροφικό τομέα. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τη μεταβίβαση μιας ιστορικής ελληνικής επιχείρησης, αλλά αναμένεται να επηρεάσει συνολικά την ελληνική πτηνοτροφία, την αγορά κοτόπουλου και χιλιάδες παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η MHP αποκτά πρόσβαση σε ένα από τα ισχυρότερα δίκτυα παραγωγής και διανομής τροφίμων στη χώρα, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για τον ανταγωνισμό όσο και για την εγχώρια παραγωγή.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή – ΕΦΕΤ: Ανάκληση γνωστής σαλάτας λόγω Listeria (φωτογραφία και μάρκα)
Η MHP συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς πουλερικών παγκοσμίως και θεωρείται η κορυφαία εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη. Ο όμιλος του Ουκρανού δισεκατομμυριούχου Yuriy Kosyuk διαθέτει δραστηριότητες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τα τελευταία χρόνια ακολουθεί επιθετική στρατηγική εξαγορών. Μετά την απόκτηση της σλοβενικής Perutnina Ptuj και της ισπανικής Uvesa, η είσοδος στην ελληνική αγορά μέσω της Νιτσιάκος ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση του 70% της ελληνικής εταιρείας σε διαδοχικά στάδια έως το 2028, ενώ η MHP διατηρεί το δικαίωμα να αποκτήσει και το υπόλοιπο 30% των μετοχών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΜHN το αγνοήσεις: Το σύμπτωμα στην όραση από τα φάρμακα αδυνατίσματος που μπορεί να κρύβει σοβαρό κίνδυνο
Ο μεγάλος φόβος: Θα αυξηθούν οι εισαγωγές κοτόπουλου στην Ελλάδα;
Το βασικό ερώτημα που κυριαρχεί στην αγορά είναι αν η εξαγορά θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εισαγωγών πουλερικών. Η MHP διαθέτει ήδη παραγωγικές μονάδες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που της επιτρέπει να διακινεί προϊόντα χωρίς εμπορικούς περιορισμούς στην ενιαία αγορά. Με την απόκτηση του δικτύου διανομής της Νιτσιάκος, αποκτά πλέον και ισχυρή εμπορική παρουσία στην Ελλάδα. Παράγοντες του κλάδου εκφράζουν ανησυχίες ότι η νέα ιδιοκτησιακή δομή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παρουσία εισαγόμενων προϊόντων, ασκώντας πιέσεις στις τιμές και περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους των Ελλήνων παραγωγών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)
Τι σημαίνει η συμφωνία για τους Έλληνες πτηνοτρόφους
Η ελληνική πτηνοτροφία συγκαταλέγεται στους πλέον αυτάρκεις παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Η αγορά κοτόπουλου διατηρεί εδώ και χρόνια μια σχετική ισορροπία μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων και των συνεργαζόμενων παραγωγών. Η είσοδος ενός πολυεθνικού ομίλου με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό. Οι μικρότερες επιχειρήσεις και οι ανεξάρτητοι πτηνοτρόφοι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν επιχειρηματικό κολοσσό που διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα σε επίπεδο παραγωγής, χρηματοδότησης και εμπορικής δικτύωσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο ασφαλές είναι το μπρόκολο; Στη δημοσιότητα νέα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων
Παράλληλα, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερους και ισχυρότερους παίκτες μπορεί να μεταβάλει τις ισορροπίες που επικρατούσαν μέχρι σήμερα στον κλάδο. Η συμφωνία έχει ανοίξει και μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το καθεστώς στήριξης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται αλεύρι με θανατηφόρες τοξίνες – Πωλήθηκε σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ
Εκπρόσωποι της αγοράς θέτουν το ερώτημα κατά πόσο είναι θεμιτό επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν ωφεληθεί από ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης λόγω του πολέμου να προχωρούν ταυτόχρονα σε εξαγορές μεγάλων επιχειρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και δεν τίθεται ζήτημα νομιμότητας της συναλλαγής, η συζήτηση αναδεικνύει τους προβληματισμούς που υπάρχουν γύρω από τους όρους ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο σε μεγάλο ελληνικό σούπερ μάρκετ για χρέωση σοκολάτας ΙΟΝ 33% ακριβότερα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βερνίκια νυχιών: Tο 80% των προϊόντων ημιμόνιμου μανικιούρ παρουσιάζει παρατυπίες ή μη συμμορφώσεις – Εργαστηριακός έλεγχος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η «σωστή σειρά» στο φαγητό για καλύτερη υγεία του εντέρου, σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελίες για αδράνεια και θεσμική σιωπή των ελεγκτικών αρχών στην υπόθεση της αλλαντοβιομηχανίας με τους 10 νεκρούς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται προτηγανισμένες πατάτες με πιθανό μικροβιολογικό κίνδυνο λόγω προβλήματος στην αλυσίδα ψύξης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι ημικρανίες μπορεί να συνδέονται με ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου – Έρευνα