Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αlt-protein: Φυτική πρωτεΐνη από… γρασίδι αντικαθιστά επάξια την πρωτεΐνη σόγιας

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΑlt-protein: Φυτική πρωτεΐνη από... γρασίδι αντικαθιστά επάξια την πρωτεΐνη σόγιας
spot_img

Αίτημα Ολλανδικών εταιρειών στην ΕΕ να εγκρίνει την πρωτεΐνη από γρασίδι ως βρώσιμη για παραγωγή φυτικού κρέατος.

Της Δέσποινας Χάρου

Με την προσοχή μας στραμμένη στο μέλλον, ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης, ολοένα και δημιουργούνται τεχνολογίες για την παρασκευή ή εξαγωγή πρωτεϊνών, εκτός από το κρέας. Έχει αποδειχθεί άλλωστε πως το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σχετίζεται με την παραγωγή ζωικού κρέατος.

    Οι χορτοφάγοι έκαναν την αρχή, χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες από σόγια, βρώμη ή φασόλια, αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, το καλλιεργημένο κρέας (που δημιουργείται στο εργαστήριο),η πρωτεΐνη από τη ζύμωση βακτηρίων και μικροβίων αλλά και πρωτεΐνη από έντομα. Πολύ πρόσφατα άλλωστε εγκρίθηκαν ως βρώσιμα ορισμένα έντομα, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

   Η νέα πρόταση των Ολλανδικών Schouten Europe και Grassa είναι η πρωτεΐνη από γρασίδι, μια βιώσιμη και ανακυκλώσιμη πηγή, που ζητούν από την ΕΕ να την εγκρίνει ως βρώσιμη. Οι δυο εταιρίες πιστεύουν, σύμφωνα με το Food Ingredients First, πως η συγκεκριμένη πηγή πρωτεΐνης μπορεί να αντικαταστήσει επάξια την εξάρτηση μας από τη σόγια στην παραγωγή φυτικών προϊόντων. Το αίτημα έγκρισης έρχεται τη στιγμή που, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό της ΕΕ, για την αποψίλωση των δασών, οι κανονισμοί θα είναι αυστηρότεροι για εταιρίες που εισάγουν τρόφιμα όπως σόγια ή φοινικέλαιο. Αυτό γιατί σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2022, η Ευρωπαϊκή ένωση εισήγαγε 14,5 εκατομμύρια τόνους σόγιας, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά προήλθαν από τη Βραζιλία. Γεγονός που εκπέμπει σήμα κινδύνου για την αποψίλωση των τροπικών δασών. Σύμφωνα με μελέτη διετίας του Nature, οι φυτείες σόγιας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία αποψίλωσης των δασών στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η έκταση φυτειών σόγιας στον Αμαζόνιο ανέρχεται σε 4,6 εκατομμύρια εκτάρια (10 στρέμματα= 1 εκτάριο), ποσό που έχει υπερδεκαπλασιαστεί τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια.

Ο Henk Schouten (αριστερά) και ο Rieks Smook (Grassa) επισφραγίζουν τη συνεργασία με μια χειραψία

   Άλλο ένα ισχυρό επιχείρημα των Schouten και Grassa, υπέρ της εναλλακτικής πρωτεΐνης είναι πως, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, το γρασίδι έχει 80% χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα από ότι η σόγια.

“Το γρασίδι αποδίδει 2,5 φορές περισσότερη πρωτεΐνη ανά εκτάριο από ό,τι η σόγια και οι προμήθειες χόρτου είναι άμεσα διαθέσιμες. Σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης, μειώνει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα», λέει ο Rieks Smook, διευθυντής της Grassa, στο FoodIngredientsFirst.

    Ο τρόπος που η Grassa εξαγάγει πρωτεΐνη από το γρασίδι είναι μέσω μιας φυσικής διαδικασίας συμπίεσης, θέρμανσης και φιλτραρίσματος. Αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με την εταιρία, μεταμορφώνει το γρασίδι στην καλύτερη εκδοχή του, κάτι που έχει αντίκτυπο τόσο στα έσοδα όσο και στο περιβάλλον. “Έχουμε μια απόδειξη της ιδέας εγκατάστασης όπου επεξεργαζόμαστε δύο μετρικούς τόνους χόρτου ανά ώρα. Το επόμενο έτος κλιμακώνουμε σε μια εγκατάσταση 32 τόνων ανά εκτάριο στην οποία θα μπορούμε επίσης να παράγουμε υλικό κατάλληλο για τρόφιμα”, συμπλήρωσε ο Smook.

Η αναλογία είναι 1/1000, δηλαδή για κάθε τόνο χόρτου που επεξεργάζεται θα προκύπτουν 30 κιλά πρωτεΐνης. Όπως προτείνουν οι εταιρίες, το χόρτο που περισσεύει μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί από ζώα όπως οι αγελάδες, καθώς περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Παρ’ όλα αυτά λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη, “μειώνει τις εκπομπές άνθρακα των αγελάδων καθώς εκπέμπουν λιγότερο άζωτο. Αυτό επιτρέπει στις αγελάδες να παράγουν 30% λιγότερη αμμωνία και φωσφορικά άλατα και 15% λιγότερο μεθάνιο”.

   Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εταιριών, το γρασίδι είναι μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που ενθαρρύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη σε πολλά επίπεδα και αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο