Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
25 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διαλείπουσα νηστεία: Καταρρίπτοντας 4 μεγάλους μύθους

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΔιαλείπουσα νηστεία: Καταρρίπτοντας 4 μεγάλους μύθους
spot_img

Σε ένα νέο άρθρο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο καταρρίπτουν τέσσερις κοινούς μύθους σχετικά με την ασφάλεια της διαλείπουσας νηστείας.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι διαλείπουσας νηστείας. Με το φαγητό εναλλάξ ημέρας, οι άνθρωποι εναλλάσσονται μεταξύ των ημερών που τρώνε πολύ μικρό αριθμό θερμίδων και των ημερών που τρώνε αυτό που θέλουν. Με το φαγητό περιορισμένου χρόνου, οι άνθρωποι τρώνε ό,τι θέλουν κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου τεσσάρων έως 10 ωρών κάθε μέρα, και στη συνέχεια δεν τρώνε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Η διαλείπουσα νηστεία έχει γίνει ένας ολοένα και πιο δημοφιλής τρόπος απώλειας βάρους, χωρίς να μετράτε θερμίδες. Και ένας μεγάλος όγκος ερευνών έχει δείξει ότι είναι ασφαλής. Ωστόσο, αρκετοί μύθοι σχετικά με διαλείπουσα νηστεία έχουν γίνει δημοφιλής και πιστευτοί μεταξύ των κλινικών γιατρών, των δημοσιογράφων και του ευρύτερου κοινού: ότι η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε κακή διατροφή ή απώλεια άλιπης μυϊκής μάζας, να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές ή να μειώσει τις σεξουαλικές ορμόνες.

Σε ένα νέο σχόλιο στο Nature Reviews Endocrinology, οι ερευνητές της UIC απομυθοποιούν καθένα από αυτά, βασίζοντας τα συμπεράσματά τους σε κλινικές μελέτες.

«Μελετάω τη διαλείπουσα νηστεία εδώ και 20 χρόνια και με ρωτούν συνεχώς αν οι δίαιτες είναι ασφαλείς», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Krista Varady, καθηγήτρια κινησιολογίας και διατροφής στο UIC. “Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση εκεί έξω. Ωστόσο, αυτές οι ιδέες δεν βασίζονται στην επιστήμη· βασίζονται απλώς σε προσωπικές απόψεις.”

Καταρρίπτοντας τους μύθους

Η διαλείπουσα νηστεία δεν οδηγεί σε κακή διατροφή: Οι ερευνητές επισημαίνουν μελέτες που δείχνουν ότι η πρόσληψη ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης, φυτικών ινών, νατρίου και καφεΐνης δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της νηστείας σε σύγκριση με πριν από τη νηστεία. Και το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος δεν αλλάζει επίσης.

Η διαλείπουσα νηστεία δεν προκαλεί διατροφικές διαταραχές: Καμία από τις μελέτες δεν δείχνει ότι η νηστεία προκάλεσε στους συμμετέχοντες διατροφική διαταραχή. Ωστόσο, όλες οι μελέτες εξέτασαν συμμετέχοντες που είχαν ιστορικό διατροφικών διαταραχών και οι ερευνητές λένε ότι όσοι έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών δεν πρέπει να δοκιμάζουν διαλείπουσα νηστεία. Προτρέπουν επίσης τους παιδιάτρους να είναι προσεκτικοί κατά την παρακολούθηση των παχύσαρκων εφήβων εάν αρχίσουν να ακολουθούν αυτόν τον τρόπο διατροφής, γιατί αυτή η ομάδα έχει υψηλό κίνδυνο να αναπτύξει διατροφικές διαταραχές.

Η διαλείπουσα νηστεία δεν προκαλεί υπερβολική απώλεια άλιπης μυϊκής μάζας: Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι χάνουν την ίδια ποσότητα άπαχης μυϊκής μάζας είτε χάνουν βάρος με διαλείπουσα νηστεία είτε με διαφορετική δίαιτα. Και στις δύο περιπτώσεις, η προπόνηση με αντιστάσεις και η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορούν να εξουδετερώσουν την απώλεια άπαχου μυός.

Η διαλείπουσα νηστεία δεν επηρεάζει τις ορμόνες του φύλου: Παρά τις ανησυχίες για τη γονιμότητα και τη λίμπιντο, ούτε τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη ούτε άλλες σχετικές ορμόνες επηρεάζονται από τη νηστεία, είπαν οι ερευνητές.

Πηγή: Υλικά που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο .

Αναφορά Κrista A. Varady, Shuhao Lin, Vanessa M. Oddo, Sofia Cienfuegos. Καταρρίπτοντας τους μύθους της διαλείπουσας νηστείας . Nature Reviews Endocrinology , 2024; DOI: 10.1038/s41574-024-01009-4

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι 25 χρόνιες ασθένειες που προκαλούν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Η Ευρώπη αντιστέκεται – Πρόταση για προειδοποιήσεις τύπου τσιγάρου

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα «παραμερίζουν» όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες.

Μικροπλαστικά και σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανεξάρτητα εάν είναι σε πλαστικό ή σε γυάλινο μπουκάλι!

Ανάλυση μικροπλαστικών σε εμπορικά φυτικά βρώσιμα έλαια από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ψάρια: Ποια είναι τα πιο μολυσμένα με παράσιτα Anisakis – Στοιχεία από το RASFF τα τελευταία 23 χρόνια

Ειδοποιήσεις για Anisakis spp. στο σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) που αναφέρθηκαν το 2001–2023.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα