Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

20 ευπαθή τρόφιμα και τρόποι παράτασης της διάρκειας ζωής τους

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτής20 ευπαθή τρόφιμα και τρόποι παράτασης της διάρκειας ζωής τους
spot_img

Αιθυλένιο: ο εχθρός της φρεσκάδας.

Κάποια τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο ενώ άλλα όχι. Είναι βέβαια και κάποια, κυρίως φρούτα και λαχανικά, που νιώθουμε πως τίποτα από τα δυο δεν τα αποτρέπει από την γρήγορη ωρίμανση. Ο τρόπος αποθήκευσης, το πλύσιμο και το ξεφλούδισμα είναι μερικοί από τους παράγοντες που κάνουν συγκεκριμένα τρόφιμα να χαλάνε πιο γρήγορα από άλλα. Βέβαια όσα από τη φύση τους είναι πιο ευπαθή κατά την επαφή με το περιβάλλον χρήζουν ειδικής μεταχείρισης. Το eatthis παραθέτει 20 από τα πιο δημοφιλή ευπαθή προϊόντα και πιθανούς τρόπους να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους.

1 Μούρα

Τα μούρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και έχουν λίγες μόνο μέρες ζωής, λόγω του ότι απελευθερώνουν υγρασία στο πέρασμα του χρόνου, πράγμα που τα κάνει να μαραίνονται πιο εύκολα. Οι ειδικοί προτείνουν το ψυγείο ως καλύτερη λύση για μέγιστη παράταση ζωής και σημειώνουν πως όταν το φρούτο χαλάει δεν είναι ασφαλής λύση ο τεμαχισμός και η απομάκρυνση μόνο του μουχλιασμένου σημείου, καθώς η μούχλα αναπτύσσεται και εσωτερικά.

2 Μπανάνες

Υπάρχουν πολλές παραφιλολογίες για τις μπανάνες, ωστόσο ο καλύτερος τρόπος συντήρησης είναι εκτός ψυγείου όπου διατηρούνται από 2 έως 5 μέρες. Όπως σημειώνει η Kathy Siegel, MS, RDN, CDN, «Οι ώριμες μπανάνες θα απελευθερώσουν αιθυλένιο, ένα αέριο που θα επιταχύνει την ωρίμανση των γειτονικών φρούτων». Το προτιμότερο σε αυτήν τη περίπτωση είναι η αγορά άγουρων κυρίως μπανανών που θα ωριμάσουν εντός του σπιτιού και θα διαρκέσουν περισσότερο. Ακόμη και οι πολύ μαυρισμένες μπανάνες εξωτερικά, εσωτερικά διατηρούνται ακόμα, με την καλύτερη λύση γι’ αυτές να είναι το μπανανόψωμο.

3 ντομάτες

Οι ντομάτες θέλουν ζεστασιά και το καλύτερο περιβάλλον γι’αυτές είναι εκτός ψυγείου, όπου μπορούν να διατηρηθούν έως μια εβδομάδα. “Η τοποθέτηση των ντοματών στο ψυγείο μπορεί γρήγορα να τις κάνει να γίνουν μαλακές και αλευρώδεις. Αντίθετα, αφήστε τις στον πάγκο και απολαύστε τις όταν είναι ώριμες”, συνιστά η Δρ Zelana Montminy, ειδικός υγείας και ευεξίας.

4 Ροδάκινα

Τα ροδάκινα ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τις μπανάνες που εκπέμπουν αιθυλένιο και τα κάνει να ωριμάζουν πιο γρήγορα. Ωστόσο διατηρούνται στο ψυγείο και οπωσδήποτε μακριά από άλλα προϊόντα που εκπέμπουν το ίδιο αέριο.

5 Πατάτες

«Οι πατάτες προτιμούν δροσερό και όχι κρύο περιβάλλον και η αποθήκευσή τους στο ψυγείο μπορεί να προκαλέσει το άμυλο τους να μετατραπεί σε ζάχαρη πιο γρήγορα, επηρεάζοντας την υφή και τη γεύση τους,… Αντίθετα, οι πατάτες αφήνονται καλύτερα σε ένα δροσερό, στεγνό ντουλάπι, κάτι που θα συμβάλει στην επέκταση της διάρκειας ζωής τους και θα έχει καλύτερη γεύση», λέει ο Δρ Montminy.

6 Αβοκάντο

Το αβοκάντο τρώγεται ώριμο, δηλαδή σκούρο πράσινο ή καφέ στο εξωτερικό και μαλακό στο εσωτερικό. Μόλις ωριμάσει ένα αβοκάντο, μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για δύο έως τρεις επιπλέον ημέρες, ωστόσο εκτός ψυγείου μπορεί να διατηρηθεί έως 10 ημέρες σύμφωνα με την Siegel.

7 Πράσινα Φασολάκια

Τα πράσινα φασόλια, είτε φρέσκα είτε μαγειρεμένα, μπορεί να συντηρηθουν πέντε έως επτά ημέρες στο ψυγείο, εφόσον παραμείνουν μακριά από υγρασία που θα τα κάνει να μουχλιάσουν γρήγορα. Ιδανική λύση γι’αυτά είναι μια σακούλα τροφίμων με μια χαρτοπετσέτα στο εσωτερικό προς απορρόφηση των υγρών, και μακριά από φρούτα που παράγουν αιθυλένιο.

8 Λάχανο

Τα φυλλώδη λαχανικά μαραίνονται γρήγορα. «Για να τα σώσουμε από την υγρασία σε περίπτωση απώλειας, τυλίξτε τα σε μια πλαστική σακούλα με ένα κομμάτι χαρτοπετσέτας και φυλάξτε τα στο συρτάρι προϊόντων για να προσθέσετε μέρες στη ζωή τους», συνιστά η Desiree Nielsen, BSc, RD.

9 Χυμοί ψυχρής έκθλιψης

Οι περισσότεροι χυμοί ψυχρής έκθλιψης δεν είναι παστεριωμένοι, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται πολύ εύκολα. «Επιπλέον, πολλά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C αποδομούνται γρήγορα, έτσι για να παραμείνει το ρόφημα θρεπτικό, καταναλώστε τους χυμούς ψυχρής έκθλιψης μέσα σε λίγες μέρες και διατηρήστε τους πάντα στο ψυγείο», λέει ο Nielsen.

10 Μπρόκολο

Το φρέσκο μπρόκολο θα διατηρηθεί στο ψυγείο για επτά έως 10 ημέρες, ωστόσο όσο περνάνε οι μέρες από τη συγκομιδή, χάνει σε μεγάλο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά του. «Όσο περισσότερο αποθηκεύεται το μπρόκολο, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια θρεπτικών συστατικών. Μετά από επτά ημέρες αποθήκευσης, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C των λαχανικών, όπως το μπρόκολο, μπορεί να έχει χάσει το 100%», λέει η Siegel. To μπρόκολο χρειάζεται αέρα οπότε δεν μπορεί να αποθηκευτεί σε κλειστή σακούλα και είναι επίσης ευαίσθητο στο αιθυλένιο.

11 Μανιτάρια

Τα μανιτάρια αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία καθώς ουσιαστικά είναι καλλιεργημένοι μύκητες. Έτσι πρέπει να διαφυλάσσονται μακρυά από την υγρασία. Τα κομμένα διαρκούν έως 5 μέρες ενώ τα υπόλοιπα, φρέσκα ή κονσερβοποιημένα, έως 10. Για να διατηρηθεί η φρεσκάδα, αποθηκεύστε τα μανιτάρια σας σε δροσερό, ξηρό μέρος και σε χάρτινη σακούλα.

12 Σπαράγγια

Τα σπαράγγια διαρκούν περίπου δύο ημέρες πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να μαγειρευτούν το συντομότερο δυνατό, και για να μη χαλάσουν, αλλά και για να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά τους. «Κόψτε το κάτω μέρος των μίσχων όταν αποθηκεύετε σπαράγγια, τοποθετήστε τα σε νερό και καλύψτε τις κορυφές με μια
πλαστική σακούλα για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν πιο φρέσκα», λέει ο Δρ Montminy.

13 Χούμους

Ο “πουρές” με βάση τα ρεβύθια, διατηρείται έως 4 μέρες στο ψυγείο. «Το χούμους μπορεί να γίνει έδαφος αναπαραγωγής για το επικίνδυνο βακτήριο Listeria που δεν είναι ορατό», προειδοποιεί ο Siegel. «Είναι καλύτερα να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο, κρατώντας μακριά την υγρασία και τους ρύπους».

14 Μαγειρεμένα Δημητριακά

Τα μαγειρεμένοι δημητριακά όπως το σιτάρι, διαρκούν περίπου 4 έως 6 ημέρες στο ψυγείο. Η Siegel συνιστά την αποθήκευση των κόκκων σε αεροστεγή δοχεία. “Θυμηθείτε, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 40°F και 140°F ακόμη και σε κόκκους. Οι κόκκοι που αφήνονται έξω για περισσότερες από δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου θα πρέπει να απορρίπτονται.”

15 αυγά

Τα αυγά σε οποιαδήποτε μορφή, δηλαδή καθαρισμένα ή βραστά είναι ασφαλή στο ψυγείο για έως μια εβδομάδα. Σε αντίθετη περίπτωση τα βραστά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επιτρέπει την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων. Ο Siegel προειδοποιεί ότι τα βραστά αυγά που έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες πρέπει να πετιούνται.

16 Μαγειρεμένα λαχανικά

Τα μαγειρεμένα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό χαλάνε πιο γρήγορα ενώ αυτά με λιγότερο διατηρούνται από 3 έως 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις εντός ψυγείου. Ακόμη τα λαχανικά με μπαχαρικά αναπτύσσουν γρηγορότερα μούχλα.

17 Αλλαντικά

«Όλα τα αλλαντικά, προσυσκευασμένα ή φρέσκα κομμένα από το ντελικατέσεν, θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο και να καταναλώνονται εντός τριών έως πέντε ημερών», λέει ο Siegel. “Τα αλλαντικά πρέπει να φυλάσσονται σωστά σε ένα συρτάρι κρέατος ή στο πίσω μέρος του ψυγείου όπου είναι πιο κρύο για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Τα αλλαντικά μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα το βακτήριο Listeria που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για την έγκυο γυναίκες ή εκείνες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα».

18 Μαϊντανός

Τα φύλλα του μαϊντανού είναι ευαίσθητα τόσο στο οξυγόνο και στην υγρασία. «Η υπερβολική υγρασία θα το σαπίσει ή τουλάχιστον θα το μαράνει», λέει ο Nielsen. «Μεταχειριστείτε όλα τα βότανα όπως θα κάνατε σε ένα φυτό: κόψτε τις άκρες, τοποθετήστε τα σε ένα ποτήρι με μια ίντσα νερό και ιδανικά, προσθέστε μια σακούλα Ziploc για προστασία από την απώλεια υγρασίας».

19 Γιαούρτι

Το φρέσκο χύμα γιαούρτι θέλει άμεση κατανάλωση μετά την αγορά. «Επειδή στο γιαούρτι υπάρχουν βακτήρια αλλοίωσης, θα χαλάσει εύκολα», λέει ο Nielsen

20 Ψάρια

«Το ψάρι είναι ίσως η πιο ευαίσθητη τροφή όσον αφορά την αλλοίωση», λέει ο Nielsen. «Περιέχει υγιή λίπη, τα οποία καταστρέφονται γρήγορα εκτός από ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες στα ψάρια μαζί με βακτήρια που είναι καλά προσαρμοσμένα σε ψυχρότερες θερμοκρασίες”.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα