Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξύδι και μέλι: Μία δυνατή “συμμαχία” κατά των Βακτηρίων – Από τους αρχαίους, στη σύγχρονη επιστήμη

ΑρχικήΕπιστήμηΞύδι και μέλι: Μία δυνατή "συμμαχία" κατά των Βακτηρίων - Από τους αρχαίους, στη σύγχρονη επιστήμη
spot_img

Χιλιάδες χρόνια μετά τον Ιπποκράτη και τις καινοτομίες των αρχαίων Αιγυπτίων στην ιατρική, σύγχρονοι επιστήμονες ανακαλύπτουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του συνδυασμού μελιού και ξιδιού ενάντια σε επίμονα μικρόβια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η παγκόσμια υγεία είναι η μικροβιακή αντοχή (AMR), που συνιστά την ανθεκτικότητα των μικροβίων σε πολλά αντιβιοτικά, ακόμα και δυνατά, δημιουργώντας πανίσχυρους παθογόνους οργανισμούς και αποδυναμωμένες θεραπείες.

Ως μέρος της προσπάθειας εξεύρεσης μιας εναλλακτικής λύσης, οι γιατροί στρέφονται σε μερικά παλιά γιατροσόφια, τα οποία ίσως βοηθήσουν στη μάχη ενάντια στα μικρόβια.

Ερευνητές από το  Πανεπιστήμιο του Warwick ανακάλυψαν, ότι ο συνδυασμός μελιού και ξιδιού είναι ένας ισχυρός αντιβακτηριακός παράγοντας που βοηθά τις πληγές να επουλωθούν γρήγορα, χωρίς να προκληθεί μόλυνση.

Είναι μια συνταγή που ξεκίνησε με τους αρχαίους Αιγύπτιους, οι οποίοι συνδύαζαν τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού με λίπος (ως προστατευτικό φράγμα) και χνούδι (ως απορροφητικό), σύμφωνα με το περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Από την άλλη το ξίδι ή το κρασί χρησιμοποιούταν από τους αρχαίους Έλληνες για να καθαρίσουν τις πληγές τους, συγκεκριμένα από τον Ιπποκράτη, που θεωρείται ο «Πατέρας της Ιατρικής».

Που να ήξερε ο Ιπποκράτης πως λίγα περισσότερα από 2000 χρόνια μετά η Δρ. Erin Connelly και η ομάδα της σε μια πρώτη στο είδος της έρευνα θα μελετούσαν τι συμβαίνει όταν το μέλι και το ξύδι ή το οξικό οξύ – το κύριο συστατικό του ξιδιού – συνδυάζονται και εφαρμόζονται σε βιοφίλμ βακτηρίων που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο.

Μετά από πολλές δοκιμές και δόσεις, ανακάλυψαν πως το κλειδί ήταν ο συνδυασμός μελιού και οξικού οξέος, τα οποία όταν συνδυάστηκαν σε σχετικά χαμηλές δόσεις σκότωσαν έναν μεγάλο αριθμό βακτηρίων, αναφέρει η Δρ Freya Harrison, συν-συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο το περιοδικό Microbiology .

Και ορισμένα είδη φυσικού ξιδιού ήταν ανώτερα από το απλό οξικό οξύ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της New York Post, που παραθέτει μέρος των ευρημάτων, το ξύδι από ρόδι, το οποίο έχει υψηλότερη συγκέντρωση οξικού οξέος από άλλα παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον για περαιτέρω μελέτη πάνω στο αντικείμενο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το μέλι ερευνάται για το ρόλο του στην καταπολέμηση ασθενειών και βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα σύγχρονα φάρμακα.

Έχει προηγηθεί προ 3 ετών μια έρευνα στο περιοδικό Antibiotics , η οποία διαπίστωσε τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού ακόμα και σε είδη ανθεκτικά στα φάρμακα, όπως (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus).

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο