Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου – 28ης Οκτωβρίου και Δώρου, στην πλατεία Ομονοίας.
Σε μια αγορά όπου τα προϊόντα σοκολάτας κατακλύζουν τα ράφια όλο τον χρόνο, η απομίμηση σοκολάτας έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο διαδεδομένα –και συχνά δυσδιάκριτα– τεχνάσματα της βιομηχανίας τροφίμων. Πίσω από ελκυστικές συσκευασίες και γενικόλογες επιγραφές, προϊόντα χαμηλότερου κόστους παρουσιάζονται με τρόπο που μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση αυθεντικής σοκολάτας, χωρίς αυτό να είναι πάντα σαφές στον καταναλωτή. Σε αυτό το περιβάλλον, όπου η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, η ανάγκη για διαφάνεια γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ: ιδίως από μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις, το κοινό αναμένει όχι μόνο ποικιλία και ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και ξεκάθαρη, ακριβή και ειλικρινή πληροφόρηση για το τι πραγματικά αγοράζει.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Ευρωπαϊκός συναγερμός για επικίνδυνη τοξίνη τριπλάσια των ορίων – Ειδοποίηση σε 7 χώρες
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη υπόθεση επιβολής προστίμου στην αλυσίδα Flying Tiger από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, κατά τους ελέγχους στην αγορά το Πάσχα. Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2586/20-04-2026 απόφαση, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ στην επιχείρηση «TIGER HELLAS AE FLYING TIGER COPENHAGEN HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ», που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ομόνοιας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Η τεχνητή νοημοσύνη ανακάλυψε νέο «αντίπαλο» του Ozempic, ο οποίος μάλιστα δεν έχει παρενέργειες
Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2026 στο κατάστημα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου – 28ης Οκτωβρίου και Δώρου, στην πλατεία Ομονοίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ελεγκτών, σε πινακίδα πώλησης αναγραφόταν η ένδειξη «ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΑΥΓΟ», ωστόσο στις ενδείξεις του ίδιου του προϊόντος αυτό περιγραφόταν ως «αυγό με απομίμηση σοκολάτας». Η απόκλιση αυτή κρίθηκε ότι δύναται να παραπλανήσει τον καταναλωτή ως προς τη φύση και την ποιότητα του προϊόντος.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Πολλαπλοί κίνδυνοι από ισιωτική πρέσα μαλλιών που πωλείται και στην Ελλάδα – Ευρωπαϊκή ειδοποίηση (Δείτε μάρκα και φωτογραφία)
Η παράβαση εντάσσεται στο πλαίσιο των άρθρων 4, 7 και 10 του Ν. 4177/2013 περί κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων, σε συνδυασμό με το άρθρο 2 §1Γ των Κανόνων Δ.Ι.Ε.Π.Π.Υ., όπως ισχύουν μετά την τροποποίηση με την Υπουργική Απόφαση 35952 (ΦΕΚ 2542/Β/18-04-2023).
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προβλήματα στο έντερο: Η καθημερινή συνήθεια που τα επιδεινώνει σύμφωνα με μελέτες σε 15.000 συμμετέχοντες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Μαλακτικά ρούχων: Ελβετική δοκιμή εντόπισε αλλεργιογόνα αρώματα και ελάχιστη ως μηδενική επίδραση στην απαλότητα !
Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχη υπόθεση που είχε απασχολήσει την επικαιρότητα την ίδια περίοδο πέρσι, όταν η Περιφέρεια Αττικής είχε επιβάλει πρόστιμο 6.000 ευρώ σε κατάστημα της αλυσίδας JUMBO στον Κολωνό, αφού διαπιστώθηκε ότι σοκολατένια αυγά πωλούνταν με σήμανση που παρέπεμπε σε κανονική σοκολάτα, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για απομιμήσεις. Και τότε, οι ελεγκτές είχαν εντοπίσει ασυμφωνία μεταξύ των πινακίδων πώλησης και της πραγματικής σύστασης των προϊόντων, γεγονός που κρίθηκε παραπλανητικό για το καταναλωτικό κοινό.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Συναγερμός στην Ευρώπη για σαλμονέλα σε σαλάτα από Ιταλία – Δεκάδες ασθενείς στο νοσοκομείο με έντονα συμπτώματα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Γάτες και σκύλοι: Οι νέοι αυστηροί κανόνες ταξιδιού στην ΕΕ από 22 Απριλίου
Οι επαναλαμβανόμενες αυτές υποθέσεις αναδεικνύουν την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή από τους καταναλωτές, ειδικά σε περιόδους αυξημένης κατανάλωσης όπως το Πάσχα.
Μπορεί ο καταναλωτής να διακρίνει την πραγματική σοκολάτα;
Η βασική διαφορά έγκειται στη σύσταση. Η πραγματική σοκολάτα περιέχει κακάο και τουλάχιστον 18% βούτυρο κακάο, ενώ στην κουβερτούρα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει τουλάχιστον στο 31%. Αντίθετα, στην απομίμηση σοκολάτας το βούτυρο κακάο αντικαθίσταται από φυτικά λίπη, όπως φοινικέλαιο, λάδι καρύδας ή σογιέλαιο, συχνά υδρογονωμένα ώστε να παραμένουν στερεά σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Για τον καταναλωτή, η διάκριση δεν είναι πάντα εύκολη με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις που μπορούν να βοηθήσουν. Η ανάγνωση της ετικέτας είναι καθοριστική, καθώς η αναφορά «απομίμηση σοκολάτας» ή η παρουσία φυτικών λιπαρών αντί για βούτυρο κακάο αποτελεί σαφή ένδειξη. Επιπλέον, η συμπεριφορά στο στόμα διαφέρει: τα φυτικά λιπαρά λιώνουν σε υψηλότερη θερμοκρασία, περίπου στους 45 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα το προϊόν να μην λιώνει άμεσα, αλλά να απαιτεί περισσότερη ώρα ή μάσημα.
Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.