Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντοπισμός αλλεργιογόνων πιο γρήγορα και εύκολα με φασματοσκοπία NIR

ΑρχικήΕπιστήμηΕντοπισμός αλλεργιογόνων πιο γρήγορα και εύκολα με φασματοσκοπία NIR
spot_img

Η φασματοσκοπία NIR μπορεί να εντοπίσει τα αλλεργιογόνα εύκολα, γρήγορα και οικονομικά.

Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, με αποτέλεσμα πολλές νοσηλείες και θανάτους ετησίως. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα αλλεργιογόνων μπορεί να αποβεί επικίνδυνη και να προκύψει από επαφή ενός τροφίμου με άλλο αλλεργιογόνο.

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις διερευνά την εφαρμογή της φασματοσκοπίας κοντινού υπέρυθρου (NIR) για την ανίχνευση τριών τύπων αλλεργιογόνων στο αλεύρι κινόα, πιο γρήγορα, εύκολα και φτηνά.

«Χρησιμοποιούμε μια συσκευή NIR για τη μέτρηση φασματικών πληροφοριών μέσω της ανάκλασης του φωτός στα δείγματα. Δοκιμάσαμε μοντέλα με διαφορετικά μήκη κύματος για να προσδιορίσουμε το καλύτερο σύστημα NIR για ανίχνευση αλλεργιογόνων», δήλωσε ο Qianyi (Lisa) Wu, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Γεωργικής και Βιολογικής Μηχανικής  και κύριος συγγραφέας της εργασίας, σύμφωνα με το Eurekalert.  

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φασματοσκοπία NIR για να εντοπίσουν τρία κοινά αλλεργιογόνα στο αλεύρι κινόα: το φιστίκι, το σουσάμι και το σιτάρι.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι παραδοσιακές εργαστηριακές μέθοδοι για την ανίχνευση αλλεργιογόνων συνήθως περιλαμβάνουν πολύπλοκες αναλύσεις DNA που απαιτούν δαπανηρό εξοπλισμό, εξειδικευμένο προσωπικό, πολύ χρόνο και χημικές ουσίες που συχνά καταλήγουν σε καταστροφή του δείγματος.

Για αυτό οι επιστήμονες του κλάδου τροφίμων αναζητούν καλύτερες προσεγγίσεις για την ανίχνευση αλλεργιογόνων.

Η φασματοσκοπία NIR χρησιμοποιεί εγγύς υπέρυθρο φως για να μετρήσει την απορρόφηση διαφορετικών μηκών κύματος, το οποίο εντοπίζει το μοναδικό «δαχτυλικό αποτύπωμα» απορρόφησης φωτός του κάθε υλικού. Επομένως, εάν υπάρχουν αλλεργιογόνα εντοπίζονται και στην συνέχεια αναλύονται και ταυτοποιούνται από τους ειδικούς.  

Αν και δεν είναι 100% ακριβής, η φασματοσκοπία NIR προσδιορίζει αρκετά καλά εάν το αλλεργιογόνο υπάρχει ή όχι, το οποίο είναι και το κύριο μέλημα των καταναλωτών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν μικροσκοπικοί αισθητήρες χαμηλού κόστους με βάση τη μεθοδολογία τους, ακόμα και μελλοντικά μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που μπορεί να ανιχνεύσει τα αλλεργιογόνα τροφίμων επί τόπου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα