Φαγητό, κατασκοπεία και μία κάρτα μνήμης 16 GB με κρατικά μυστικά, σε ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο.
Τελικά το φαγητό και η κατασκοπεία πάνε μαζί περισσότερο από όσο νομίζουμε!…
Tον Σεπτέμβριο του 1940, ο Γερμανός κατάσκοπος Karl Heinrich Meier έφτασε στο παράκτιο αγγλικό χωριό Lydd, αφού πέρασε κρυφά τη Μάγχη και παρήγγειλε έναν μηλίτη στις 10 το πρωί. Φέρεται να αγνοούσε το ότι οι Βρετανοί απαγόρευαν την πώληση και κατανάλωση αλκοόλ και κατέληξε να συλλαμβάνεται και να απαγχονίζεται στο Λονδίνο στο τέλος του ίδιου έτους. Ο Γερμανός φέρεται να ήταν μέρος της Επιχείρησης “Λένα”, μιας γερμανικής συνωμοσίας συλλογής πληροφοριών.
Γιατί σας λέμε αυτή την ιστορία; Μα γιατί η κατασκοπεία και το φαγητό συνδέονται περισσότερο από όσο θα νόμιζε κανείς και με ποικίλους τρόπους, όπως στην παραπάνω αληθινή ιστορία.
Ωστόσο, από αυτή την ιστορία παίρνουμε και ένα διαφορετικό μάθημα. Οι κατάσκοποι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί και να προδίδονταν από την μη προσαρμογή σε διαφορετικές διατροφικές συνήθειες.
Σύμφωνα με τον ιστορικό και συγγραφέα Peter Taylor, αυτό ανάγκασε την MI6 να εξετάσει το ενδεχόμενο παραγωγής σοκολάτας με σκόρδο, σε μια προσπάθεια να μυρίζουν όπως οι ντόπιοι, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε περισσότερο από μερικές δοκιμές.
Οι κατάσκοποι έχουν από καιρό κάνει καλή χρήση των εστιατορίων, επίσης. Με τον καιρό, ορισμένα εστιατόρια έχουν αποκτήσει μια ανεξίτηλη αύρα μυστικότητας γύρω τους, καθιστώντας τα τέλεια μέρη για να επισκεφθούν κατάσκοποι για ένα γεύμα που… εξυπηρετεί…
Αλλά η σχέση του φαγητού με την κατασκοπεία δεν άρχισε και τελείωσε στον Β’ Παγκόσμιο, αλλά προϋπήρχαν και θα υπάρξουν πολλά περιστατικά και κόλπα από τότε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η CIA, η οποία έδινε συγκεκριμένα τραπέζια ή θαλάμους στους πράκτορες για να μιλήσουν με κάποιον και σκηνοθετούνται με τρόπο που να μοιάζουν «τυχαίες». Αυτή η πρακτική αναφέρθηκε από μια πρώην κατάσκοπο σε μια συνέντευξη στο NPR το 2019.
Επιπλέον, πολλά εστιατόρια ήταν στην πραγματικότητα βιτρίνες για επιχειρήσεις κατασκοπίας, κάτι που συμβαίνει και σήμερα, ειδικά σε νυχτερινά καταστήματα με γρήγορο φαγητό. Η ίδια κατάσκοπος που προαναφέρθηκε πιο πάνω, μίλησε μάλιστα για έναν εκπαιδευτή της CIA που δίδασκε σε πράκτορες πώς να επικοινωνούν μέσω δωροκάρτας Starbucks. Για παράδειγμα, δίνει τη δωροκάρτα σε κάθε έναν από τους κατασκόπους του, και εάν κάποιος από αυτούς ήθελε να τον δει, έπρεπε να αγοράσει έναν καφέ, ενώ έπειτα πέρναγε τα δεδομένα από ένα κομπιούτερ και αν σε κάποιο από αυτά είχε εξαργυρωθεί μια κάρτα, ήξερε που έχει συνάντηση.
Μία από τις περίεργες ιστορίες κατασκοπείας των τελευταίων ετών περιλαμβάνει το FBI, ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και έναν 42χρονο πυρηνικό μηχανικό ονόματι Jonathan Toebbe. Σύμφωνα με το VICE, που αναφέρει την ιστορία, ο Toebbe κατηγορήθηκε από δικαστήριο των ΗΠΑ ότι έδινε σε ξένη κυβέρνηση αμερικανικά σχέδια για ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Τα σχέδια είχαν αποθηκευτεί σε κάρτα μνήμης 16 GB η οποία κρύφτηκε στη συνέχεια σε ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο. Τελικά, όπως αποδείχθηκε, ο δήθεν εκπρόσωπος της ξένης χώρας ήταν πράκτορας του FBI που είχε υποπτευθεί τον Toebbe πήρε το σάντουιτς και αποκάλυψε την προδοσία.