Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει και τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ μεσογειακή διατροφή μειώνει και τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες
spot_img

Μελέτη του Χάρβαρντ για τη σχέση μεταξύ του PTSD, της διατροφής και του μικροβιώματος του εντέρου.

Το μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την απόκριση των συναισθημάτων, αλλά η σχέση μεταξύ της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) και του μικροβιώματος του εντέρου δεν έχει διερευνηθεί. Το PTSD είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που βασίζεται στον φόβο και αναπτύσσεται σε ορισμένα άτομα που βιώνουν μια ανησυχητική και τρομακτική κατάσταση που περιλαμβάνει σοβαρό τραυματισμό, απειλή θανάτου, ή βία.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital και το Harvard TH Chan School of Public Health, που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health, διερεύνησε συστηματικά τη σχέση μεταξύ του PTSD, της διατροφής και του μικροβιώματος του εντέρου. Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν μειωμένα συμπτώματα PTSD.

Το βάρος της PTSD συχνά εκτείνεται πέρα ​​από το άτομο. Τα μέλη της οικογένειας, ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης και η κοινωνία επηρεάζονται επίσης από τη διαταραχή ψυχικής υγείας. Επιπλέον, τα άτομα με PTSD έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες όπως στεφανιαία νόσο , εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη , αυτοάνοσα νοσήματα και πρόωρο θάνατο. Η κατανόηση του ρόλου της διατροφής και του μικροβιώματος θα μπορούσε να βελτιώσει τις συστάσεις και τα αποτελέσματα για ασθενείς με PTSD.

Η ομάδα συνέλεξε δεδομένα από 191 συμμετέχοντες σε επιμέρους μελέτες της Μελέτης Νοσηλευτών Υγείας-ΙΙ, η οποία περιελάμβανε τη Μελέτη Νου-Σώμα και την Υπομελέτη PTSD. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: πιθανή PTSD, έκθεση σε τραύμα αλλά όχι PTSD και καμία έκθεση σε τραύμα. Όλοι οι συμμετέχοντες υπέβαλαν δύο σετ τεσσάρων δειγμάτων κοπράνων, μία φορά στην αρχή της μελέτης και ξανά έξι μήνες αργότερα. Τα δείγματα συλλέχθηκαν για να δώσουν πληροφορίες μικροβιακού DNA και για να επιβεβαιωθεί ότι το μικροβίωμα του εντέρου του συμμετέχοντος ήταν σταθερό για έξι μήνες.

Η ομάδα αξιολόγησε τις συσχετίσεις μεταξύ της συνολικής δομής του μικροβιώματος και των παραγόντων ξενιστή, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων PTSD, της ηλικίας, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και των διατροφικών πληροφοριών. Από αυτή την αξιολόγηση, οι ερευνητές βρήκαν αρκετούς παράγοντες ξενιστή (ΔΜΣ, κατάθλιψη και αντικαταθλιπτικά) που σχετίζονται με τη δομή του μικροβιώματος.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σχέση ανάμεσα στις διαθέσιμες διατροφικές πληροφορίες και τα συμπτώματα PTSD. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα PTSD. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε θετικά με συμπτώματα PTSD, ενώ η κατανάλωση φυτικών τροφών συσχετίστηκε αρνητικά με συμπτώματα PTSD.

Τέλος, η ομάδα χρησιμοποίησε τη γενικευμένη μέθοδο τριγωνοποίησης μικροβίου-φαινοτύπου για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων της PTSD και των υπογραφών του μικροβιώματος του εντέρου, με στόχο τον εντοπισμό πιθανών προστατευτικών ειδών από PTSD. Αναγνώρισαν το Eubacterium eligens ως το κορυφαίο προστατευτικό είδος PTSD. Για να ελέγξει τη συνέπεια αυτής της υπογραφής με την πάροδο του χρόνου, η ομάδα διαπίστωσε ότι η αντίστροφη συσχέτιση της αφθονίας του E. eligens με τα συμπτώματα PTSD ήταν εξαιρετικά συνεπής και στα τέσσερα χρονικά σημεία. Έδειξαν επίσης ότι το E. eligens συσχετίστηκε θετικά με τα εμπλουτισμένα συστατικά της μεσογειακής διατροφής (όπως λαχανικά, φρούτα και ψάρια ) και ότι το E. eligens συσχετίστηκε αρνητικά με το κόκκινο/επεξεργασμένο κρέας, το οποίο οι άνθρωποι ακολουθούν ένα όριο μεσογειακής διατροφής ή αποφύγει.

«Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου και του εγκεφάλου», δήλωσε ο συν-ανταποκριτής συγγραφέας Yang-Yu Liu, του Τμήματος Ιατρικής Δικτύου Channing στο Τμήμα Ιατρικής στο Brigham and Women’s Hospital. «Μέσα από τη μελέτη μας, εξετάσαμε πώς παράγοντες, όπως η διατροφή, σχετίζονται με τα συμπτώματα PTSD. Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, είμαστε πιο κοντά στο να μπορούμε να παρέχουμε διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη ή τη βελτίωση του PTSD».

«Η εξέταση του άξονα εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να προσφέρει γνώσεις σχετικά με την αλληλεξάρτηση της ψυχικής και της σωματικής υγείας», δήλωσε ο συν-ανταποκριτής συγγραφέας Karestan Koenen , καθηγητής ψυχιατρικής επιδημιολογίας στο Harvard Chan School. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η σχέση PTSD και μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας έρευνας που μπορεί να οδηγήσει σε συστάσεις για την ανακούφιση των αρνητικών συνεπειών στην υγεία του PTSD».

Η ομάδα σημειώνει περιορισμούς στη μελέτη της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μιας σύντομης κλίμακας προσυμπτωματικού ελέγχου για το PTSD (αντί για μια επίσημη κλινική διάγνωση του PTSD). Ωστόσο, τα αποτελέσματα προσφέρουν πληροφορίες για μελλοντικές μελέτες που εξετάζουν άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας και διατροφικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συστάσεων για την ανακούφιση ή την πρόληψη των συμπτωμάτων.

«Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει πιθανή ανακούφιση σε άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα PTSD», είπε ο Liu. «Είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του PTSD, της διατροφής και του μικροβιώματος του εντέρου. Σε μια μελλοντική μελέτη, θα προσπαθήσουμε να επικυρώσουμε την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών ως μεθόδου πρόληψης του PTSD».

Άλλοι συν-συγγραφείς του Χάρβαρντ Τσαν είναι οι Andrea Roberts , Francine Grodstein και Laura Kubzansky .

Αναφορά: «Συσχετισμός πιθανής διαταραχής μετατραυματικού στρες με διατροφικό πρότυπο και μικροβίωμα του εντέρου σε μια ομάδα γυναικών», Shalin Ke, Xu-Wen Wang, Andrew Ratanatharathorn, Tianyi Huang, Andrea L. Roberts, Francine Grodstein, Laura D. Kubzansky, Karestan C. Koenen, Yang-Yu Liu, Nature Mental Health, 19 Οκτωβρίου 2023, doi: 10.1038/s44220-023-00145-6

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο