Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ήρθε το «έξυπνο» ψυγείο που μας ειδοποιεί για τα χαλασμένα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΉρθε το «έξυπνο» ψυγείο που μας ειδοποιεί για τα χαλασμένα τρόφιμα
spot_img

Του Νικόλα Εμμανουήλ

Έφτασε η ώρα που το ψυγείο θα μας ειδοποιεί για τα χαλασμένα τρόφιμα

Μια επαναστατική και άκρως χρήσιμη τεχνολογία, η οποία θα μας προειδοποιεί για το ποιά τρόφιμα στο ψυγείο έχουν χαλάσει και δεν πρέπει να τα καταναλώσουμε αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και το Κέντρο Αριστείας του Αυστραλιανού Ερευνητικού Συμβουλίου για Μετασχηματιστικά Μετα-οπτικά Συστήματα (TMOS).

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συσκευή, η οποία έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει μια σειρά από αέρια (συμπεριλαμβανομένων και των δυνητικά θανατηφόρων) – μεταξύ άλλων, μεθάνιο και υδρατμούς – και να “καταλαβαίνει” ποια είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, αναλύοντας το διαφορετικό φασματικό αποτύπωμα που έχει το καθένα. Μάλιστα, είναι τόσο μικρά τα εξαρτήματά της που οι εταιρείες θα είναι σε θέση – εάν το θελήσουν – να τα ενσωματώσουν ακόμα και στα smartphones.

Εφόσον η εν λόγω τεχνολογία ενσωματωθεί στα smartphones, όπως τονίζει το food and drink technology, θα μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και να μας ειδοποιεί από το πότε το κρέας στο ψυγείο έχει αρχίσει να χαλάει μέχρι το αν μια τσάντα είναι κατασκευασμένη από αληθινό δέρμα ή κάποιο υποκατάστατο.

“Η νέα μας τεχνολογία συνδέει ένα λεπτό στρώμα κρυστάλλων μαύρου φωσφόρου σε ένα εύκαμπτο υπόστρωμα που μοιάζει με πλαστικό, επιτρέποντάς του να κάμπτεται με τρόπους που αναγκάζουν το μαύρο φώσφορο να εκπέμπει φως διαφορετικών μηκών κύματος, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα συντονισμένο υπέρυθρο LED φως, το οποίο επιτρέπει την ανίχνευση πολλαπλών υλικών”, δήλωσε ο Kenneth Crozier, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Εάν αναλογιστούμε ότι το ένα τρίτο των τροφίμων παγκοσμίως πάει χαμένο, αντιλαμβανόμαστε εύκολα πόσο σημαντική βοήθεια θα μπορούσε να προσφέρει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις η εν λόγω τεχνολογία. Από τη μία θα προειδοποιεί πότε τα τρόφιμα έχουν χαλάσει, αλλά από την άλλη και ποια που μπορεί να προορίζονταν για τα σκουπίδια έχουν ακόμα κάποιο χρονικό περιθώριο μέχρι να χαλάσουν και όλα αυτά από τον εντοπισμό των αερίων που εκπέμπονται.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο