Ένα σημαντικό βήμα για να γίνουν πιο νόστιμα τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
Ιάπωνες ερευνητές έχουν αναπτύξει ηλεκτρονικά chopsticks που ενισχύουν τις αλμυρές γεύσεις, βοηθώντας ενδεχομένως όσους χρειάζονται να μειώσουν το αλάτι στη διατροφή τους. Η Kirin Holdings Company, Limited (Kirin Holdings) και το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Meiji Dr. Homei Miyashita ανέπτυξαν chopstick με ηλεκτρική διέγερση που ενισχύει τη γεύση των τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Σε κλινικές δοκιμές με άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, η χρήση της συσκευής chopstick ενίσχυσε την αλμυρή γεύση σε σχεδόν ανάλατα φαγητά κατά περίπου 1,5 φορές. Η συσκευή που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά χρησιμοποιεί ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα για να μεταφέρει ιόντα νατρίου από τα τρόφιμα, μέσω των chopsticks, στο στόμα όπου δημιουργούν μια αίσθηση αλμυρού.
Ο Miyashita και το εργαστήριό του έχουν εξερευνήσει διάφορους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να αλληλεπιδράσει και να διεγείρει τις ανθρώπινες αισθητηριακές εμπειρίες. Αυτή η κοινή έρευνα ανακάλυψε τη δυνατότητα χρήσης της επίδρασης της ενίσχυσης της αλμυρής γεύσης με ηλεκτρική διέγερση και σε άλλα καθημερινά σκεύη εκτός από τα chopsticks, όπως κουτάλια και μπολ τσαγιού, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο ικανοποίησης γεύσης με ανάλατα τρόφιμα. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για άτομα που προσπαθούν ή πρέπει να διατηρήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο.
Τα chopsticks που βελτιώνουν τη γεύση μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία στην Ιαπωνία, όπου η παραδοσιακή διατροφή ευνοεί τις αλμυρές γεύσεις. Ο μέσος Ιάπωνας ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, διπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων παθήσεων.
Ο Miyashita και η Kirin τελειοποιούν το πρωτότυπο των chopsticks τους και ελπίζουν να τα εμπορευματοποιήσουν ήδη από το επόμενο έτος.