Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ήρθε η στέβια νέας γενιάς: Εγκρίθηκε από την ΕΕ, η νέα τεχνολογία βιομετατροπής για τις γλυκοσίδες στεβιόλης

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΉρθε η στέβια νέας γενιάς: Εγκρίθηκε από την ΕΕ, η νέα τεχνολογία βιομετατροπής για τις γλυκοσίδες στεβιόλης
spot_img

Ο κανονισμός  2022/1922 της 10ης Οκτωβρίου 2022.

Ο κλάδος της στέβιας έχει γνωρίσει σημαντικές προόδους τόσο στις νομοθετικές ρυθμίσεις όσο και στην τεχνολογία παραγωγής. Τώρα η στέβια παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς η επόμενη γενιά του γλυκαντικού αποκτά και την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η ζήτηση των καταναλωτών για τη στέβια οδηγεί και τη παγκόσμια αγορά: σύμφωνα με την Innova Market Insights, οι νέες παγκόσμιες κυκλοφορίες προϊόντων με στέβια έχουν κατά μέσο όρο ετήσια αύξηση 15% κάθε χρόνο (από το 2016 έως το 2021) καθώς ένας στους δύο καταναλωτές περιορίζει τη ζάχαρη στη διατροφή του.

Τα συστατικά στα οποία οφείλεται η γλυκιά γεύση των φύλλων της στέβιας είναι η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη-Α, τα οποία είναι 200-300 φορές γλυκύτερα από τη ζάχαρη, σταθερά στη θερμότητα και σε διαφορετικά pH και δεν αποικοδομούνται.

Στις αρχές του 2022 ο διεθνής οργανισμός προτύπων τροφίμων Codex Alimentarius ενέκρινε τις προδιαγραφές για τέσσερις διαφορετικές τεχνολογίες για την παραγωγή γλυκοσιδίων στεβιόλης, επιτρέποντας μεγαλύτερη πρόσβαση σε προϊόντα στέβιας σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Τον Οκτώβριο και η ΕΕ ενέκρινε την παραγωγή τριών γλυκοσιδίων στεβιόλης (Reb M, Reb AM & Reb D) μέσω βιομετατροπής με τον κανονισμό 2022/1922.

To 2019, υποβλήθηκε αίτηση από την PureCircle by Ingredion, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς συστατικών στέβιας στον κόσμο, στην Επιτροπή, για την τροποποίηση των προδιαγραφών που αφορούν το πρόσθετο τροφίμων γλυκοσίδες στεβιόλης (Ε 960). O αιτών ζήτησε ενζυματική μετατροπή υψηλά καθαρού ρεμπαουδιοζίτη Α ή στεβιοσίδης από εκχυλίσματα φύλλων Στέβιας σε, αντίστοιχα, ρεμπαουδιοζίτες M και D και ρεμπαουνιοσίδη AM, χρησιμοποιώντας ένζυμα που παράγονται από γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς που προέρχονται από στελέχη του Ε. K-12, που θα χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική διαδικασία παραγωγής για το E 960.

Οι νέες αυτές τεχνολογίες, επιτρέπουν την μεγιστοποίηση της αξιοποίησης κάθε φύλλου στέβιας. Αυτό έχει ως αποτελέσματα πιο βιώσιμες, αποτελεσματικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας,  που παράγουν περισσότερο βελτιστοποιημένες ποσότητες συστατικών και με ταυτόχρονη μείωση των συνολικών αποβλήτων, σε σύγκριση με τις συμβατικές ποικιλίες φύλλων στέβιας.

Της απόφασης της ΕΕ, προηγήθηκε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) η οποία έκρινε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια για τις γλυκοσίδες στεβιόλης με υψηλή περιεκτικότητα σε ρεμπαουδιοσίδη Μ, ρεμπαουδιοσίδη D και ρεμπαουδιοσίδη ΑΜ, όταν λαμβάνονται με την εν λόγω διαδικασία, που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα τροφίμων. 

Διαβάστε ολόκληρο τον κανονισμό ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο