Δίνεται πλέον η δυνατότητα για συμμετοχή και διάκριση “Best In Taste” όλη την χρονιά!
Οι εγγραφές στα βραβεία Best In Taste, που διοργανώνει το cibum.gr, ανοίγουν ξανά σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2025. Τα Best in Taste σχεδιάστηκαν το 2024 για να διακριθούν νέα και ήδη κυκλοφορούντα προϊόντα τροφίμων και ποτών. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης στις γευστικές δοκιμές του Food & Drink Challenge των βραβείων Best in taste, η οργανωτική επιτροπή του cibum και το εργαστήριο TUV AUSTRIA LABS ο Sensory Testing Partner, αποφάσισαν η διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων προϊόντων να διεξάγεται πλέον καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Σκοπός του βραβείου/σήματος BEST in TASTE είναι να καταγραφεί με τον πιο αξιόπιστο μεθοδολογικά τρόπο, αν ένα τρόφιμο ή ποτό αποτελεί επιλογή των καταναλωτών για αγορά και ποια είναι τα δυνατά του σημεία. Και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο marketing καθώς η επίδραση ενός σήματος αισθητηριακής αξιολόγησης στην ετικέτα, προωθεί τη συνολική προτίμηση και την πρόθεση αγοράς των καταναλωτών.
Oι αξιολογήσεις των διαγωνιζομένων τροφίμων και ποτών γίνονται με σκοπό την ανάδειξη των προϊόντων που διακρίνονται στην επιλογή των καταναλωτών (customers choice). Η οργανοληπτική αξιολόγηση των συμμετεχόντων προϊόντων, στα βραβεία BEST in TΑSTΕ, πραγματοποιείται τυφλά και σε πλήρη σιωπή. Η αισθητηριακή αξιολόγηση είναι μια μέθοδος στατιστικής ανάλυσης που βασίζεται στην ανθρώπινη αισθητηριακή αντίληψη, η οποία πραγματοποιείται υπό διπλά τυφλές συνθήκες. Οι συμμετέχοντες δοκιμαστές στο test panel των βραβείων BEST in TΑSTΕ, δεν είναι ούτε εμπειρογνώμονες, ούτε ειδικοί αξιολογητές οργανοληπτικών δοκιμών, αλλά καταναλωτές διαφόρων ηλικιακών ομάδων, φύλλου και επιπέδου εκπαίδευσης. Ο ελάχιστος αριθμός δοκιμαστών – καταναλωτών που απαρτίζουν το test panel είναι 60 σε συμμόρφωση με το ISO 11136:2017.
Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην διαγωνιστική αυτή διαδικασία στα τέλη του 2024, με προϊόντα από διάφορες κατηγορίες, ήταν εκπληκτική. Οι δοκιμαστές που επιστρατεύονται καθημερινά από το εργαστήριο TUV AUSTRIA LABS για την αξιολόγηση των συμμετοχών από μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, εστιατόρια και αλυσίδες γρήγορου φαγητού πραγματοποιούν σειρά από αισθητηριακές δοκιμές δειγμάτων των υποψηφίων προϊόντων, στις ειδικές εγκαταστάσεις των εργαστηρίων, με την τεχνική ‘’Εκτίμηση πρόθεσης αγοράς καταναλωτή μετά από οργανοληπτική δοκιμή’’.
Πληροφορίες για τη διαδικασία βραβείων γευστικής δοκιμής Best in Taste:
- Εγγραφή: συμπληρώνετε την φόρμα συμμετοχής για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας
- Επικοινωνία με την οργανωτική επιτροπή του cibum.gr: εκπρόσωπος του cibum επικοινωνεί μαζί σας για τις λεπτομέρειες
- Σύμβαση: λαμβάνετε την σχετική σύμβαση συμμετοχής
- Επικοινωνία με το εργαστήριο: εκπρόσωπος του εργαστηρίου επικοινωνεί μαζί σας και λαμβάνετε αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία συμμετοχής και αποστολής δειγμάτων
- Μέθοδος: τα δείγματα δίδονται προς δοκιμή στους δοκιμαστές σε ειδικά booth sensory testing αφού αφαιρεθεί από την γραμματεία της δοκιμής κάθε στοιχείο που θα οδηγούσε στην αναγνώριση της επωνυμίας του προϊόντος
- Δεδομένα: Τα δεδομένα συλλέγονται με ερωτηματολόγιο 5 παραμέτρων
- Καταναλωτές που επιστρατεύονται ως δοκιμαστές: τυχαία επιλογή 60 ατόμων από τον κατάλογο δοκιμαστών γενικού πληθυσμού του εργαστηρίου που αριθμεί πλέον των 250 ατόμων.
- Μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων: Annex H2, ISO 11136:2017
- Επιτυχία στην δοκιμή και απονομή χρήσης σήματος Best in Taste αποτελεί, βάση της προδιαγραφής του cibum, το overall score >75%
- Οι ημερομηνίες παράδοσης των δειγμάτων, οι λεπτομέρειες που εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας και ο αριθμός των δειγμάτων καθορίζονται από το εργαστήριο και θα ενημερωθείτε σε σχετική επικοινωνία.
- Τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι εμπιστευτικά και θα σας κοινοποιηθούν από το cibum, που είναι ο κάτοχος του σήματος Best in Taste και οργανωτής της διαδικασίας βραβεία Best in Taste με το οποίο έχετε υπογράψει σχετική σύμβαση.
- Η επιτυχία θα επικοινωνηθεί μέσω του cibum και οι νικητές θα βραβευθούν στα FEA 2025
Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο administrator@cibum.gr Ενημερωθείτε για τα βραβεία Best In Taste και το κόστος συμμετοχής ΕΔΩ ή εκδηλώστε απευθείας ενδιαφέρον με την εγγραφή σας ΕΔΩ.

Το εργαστήριο της TUV AUSTRIA LABS, που επελέγη από την οργανωτική επιτροπή του cibum.gr, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στους οργανοληπτικούς ελέγχους από test panel καταναλωτών. Οι δοκιμές γίνονται στις ειδικά σχεδιασμένες υποδομές για οργανοληπτικές δοκιμές των TAL, που είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 8589:2007. Tο εργαστήριο είναι διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ για την Αισθητήρια Δοκιμή Διάκρισης (Discriminative Sensory Test) σύμφωνα με το ΙSO 11136:2017.

Οι δοκιμαστές δεν γνωρίζουν τίποτα εκ των προτέρων για το προϊόν που δοκιμάζουν, εκτός από την κατηγορία του. Τα προς αξιολόγηση προϊόντα παρουσιάζονται για δοκιμή στους καταναλωτές αφού καταστούν ανώνυμα. Ο επικεφαλής της δοκιμής ζητά από τα μέλη του test panel να αξιολογήσουν το προϊόν με βάση 5 κριτήρια εμφάνιση, οσμή, γεύση, άρωμα, υφή (στερεά τρόφιμα) ή συνολική αίσθηση στο στόμα (υγρά). Η βαθμολόγηση για κάθε κριτήριο είναι σε κλίμακα 1 (dislike) έως 10 (like). Το εργαστήριο διεξάγει στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων με βάση το Annex H2, ISO 11136:2017 και θα εκδώσει σχετική Έκθεση Δοκιμής και Αναφορά Δοκιμής, που παραδίδονται σε ΟΛΟΥΣ τους διαγωνιζόμενους με εχεμύθεια.
Τον θεσμό των βραβείων Best In Taste έχουν εμπιστευτεί μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και έχουν διακριθεί. Δείτε ΕΔΩ.
Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο administrator@cibum.gr
Εκδηλώστε ενδιαφέρον και δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ.