Μπύρα lager με 5% αλκοόλ, από 100% ελληνικό κριθάρι!
Το 2023, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η μεγαλύτερη και ιστορικότερη ελληνική εταιρεία ζυθοποιίας, γιόρτασε τα 60 χρόνια λειτουργίας της! Έξι δεκαετίες συνεχούς ανάπτυξης, καινοτομίας και δέσμευσης στην παραγωγή μπύρας υψηλής ποιότητας, για την ελληνική αγορά και όχι μόνο.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ιδρύθηκε το 1963 από τρεις οραματιστές επιχειρηματίες- τον Διογένη Χούρσογλου, τον Γιώργο Χατζηβασιλείου και τον Λεονάρδο Μερκάτη – και ξεκίνησε το ταξίδι της με μία μόνο μπύρα. Με την πάροδο των ετών, η εταιρεία εξελίχθηκε, διευρύνοντας τη γκάμα των προϊόντων της και ενισχύοντας την παραγωγική της βάση στην Ελλάδα.
Τα πρώτα χρόνια κατασκευάστηκε το ζυθοποιείο στη Λεωφόρο Κηφισού 102 στην Αθήνα, με το θεμέλιο λίθο να τοποθετείται από το Δήμαρχο Αθηναίων, Άγγελο Τσουκαλά, στις 12 Ιουνίου 1963. Μέχρι το 1965, το ζυθοποιείο ήταν πλήρως λειτουργικό, με τις πρώτες ύλες, τις συσκευασίες και το προσωπικό στη θέση τους και την πρώτη διαφημιστική καμπάνια σε εξέλιξη.
Το 1981, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έφερε την παγκοσμίου φήμης μπύρα Heineken στην Ελλάδα! Καθώς η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσεται, επέκτεινε τις δραστηριότητές της, ανοίγοντας ζυθοποιεία στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Με την πάροδο των ετών εισήγαγε στην ελληνική αγορά μια ποικίλη γκάμα μπύρας, καλύπτοντας διάφορα γούστα και προτιμήσεις. Από τη μπίρα Buckler χωρίς αλκοόλ μέχρι τις μοναστηριακές μπύρες Duvel και Chimay από το Βέλγιο, τις Μurphy’s και McFarland από την Ιρλανδία και από την Carib της Καραϊβικής μέχρι την Desperados του Μεξικού, τη Weiss µπίρα Erdinger από τη Γερµανία και την Kirin από την Ιαπωνία, η εταιρεία προώθησε σταθερά την κουλτούρα της μπύρας στην Ελλάδα.
Η εταιρεία συνέχισε να καινοτομεί, με το λανσάρισμα της Amstel Radler, που συνδυάζει μπύρα με χυμό λεμονιού, και της Amstel Free, της πρώτης ελληνικής μπύρας με 0,0% αλκοόλ. Η επανεμφάνιση της μπύρας ΑΛΦΑ, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1961, ήταν μια αξιοσημείωτη επιτυχία. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας και οι ομοιότητες μεταξύ της νέας φιάλης και της ιστορικής πρώτης φιάλης είχαν απήχηση στους καταναλωτές. Η οικογένεια της ΑΛΦΑ έχει επίσης μεγαλώσει, με την εισαγωγή της ΑΛΦΑ STRONG με 7% αλκοόλ, για όσους αναζητούν μια πιο δυνατή γευστική εμπειρία, και της ΑΛΦΑ Weiss, μιας ελληνικής, σίτου και αφιλτράριστης μπύρας.
Το 2015, η εταιρεία ίδρυσε το ΑΘΗΝΕΟ, τον πρώτο δημιουργικό χώρο ζυθοποιίας, που στεγάζει ένα μικρό “μουσείο” αφιερωμένο στη μπύρα. Αυτή η μικροζυθοποιία παράγει μπύρες περιορισμένης κυκλοφορίας και στεγάζεται στον ίδιο χώρο, όπου η Αθηναϊκή Ζυθοποιία άνοιξε το πρώτο της ζυθοποιείο!
Πρόσφατα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία λάνσαρε στη φετινή έκθεση Ho.Re.Ca, μια νέα μπύρα, την ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου. που εξυμνεί την ελληνική παράδοση και τα ελληνικά συστατικά. Εμπνευσμένη από ένα παραδοσιακό δοχείο τυριού ενσωματώνει αρωματικούς λυκίσκους, που συναντούν μια μικρή ποσότητα ανεπεξέργαστου αλατιού από τις αλυκές του Μεσολογγίου και 100% ελληνικό κριθάρι, δίνοντάς της έναν μοναδικό τοπικό και εθνικό χαρακτήρα. Η νέα μπύρα είναι τύπου Lager, με 5% αλκοόλ και διατίθεται σε φιάλες των 330ml και 500ml, καθώς και σε μεταλλικά κουτιά των 330ml και 500ml.