Κουρκουμάς ή κουρκουμίνη σε συμπληρώματα διατροφής: Περιπτώσεις ηπατικών ανεπιθύμητων ενεργειών.
Γαλλία, Ιταλία και Λουξεμβούργο καλούν τους καταναλωτές σε επαγρύπνηση, σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν κουρκουμά ή κουρκουμίνη.
Πολλά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κουρκουμά ή το ενεργό του μόριο, την κουρκουμίνη, είναι διαθέσιμα στη αγορά. Σε πέντε χρόνια, περισσότερα από 1.600 προϊόντα που περιέχουν κουρκουμά ή κουρκουμίνη έχουν κοινοποιηθεί στη Διεύθυνση Ελέγχου ανταγωνισμού, κατανάλωσης και απάτης (DGCCRF) της Γαλλίας με σκοπό τη διάθεσή τους στη γαλλική αγορά.
Περισσότερες από 40 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ηπατίτιδας έχουν αναφερθεί σε διάστημα 10 ετών σε Γαλλία και Ιταλία από την κατανάλωση αυτού του τύπου συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ 120 περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών που πιθανόν να συνδέονται με την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν κουρκουμά ή κουρκουμίνη τέθηκαν υπόψη της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES το 2009 και το 2021. Μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας, η Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων του Λουξεμβούργου συνέστησε στους καταναλωτές να καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα με μέτρο και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν τη σύνδεση με αυτά τα προϊόντα σε περίπτωση ηπατίτιδας.
Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κυρίως ηπατίτιδα, πονοκέφαλος, ζάλη και πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια ή ναυτία. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν από τρεις ημέρες έως ένα χρόνο από την έναρξη της κατανάλωσης των συμπληρωμάτων, με μέσο όρο τους δύο μήνες. 15 περιπτώσεις ήταν πολύ σοβαρές. Σε 12 περιπτώσεις, το άτομο είχε λάβει ταυτόχρονα τουλάχιστον ένα άλλο συμπλήρωμα διατροφής ή φάρμακο. Σε 14 περιπτώσεις τα συμπληρώματα διατροφής ήταν πολλαπλών συστατικών, δηλαδή κουρκουμάς ή κουρκουμίνη συνδυάστηκαν με άλλα συστατικά. Μεταξύ αυτών ορισμένα συστατικά,περιγράφονται ως ηπατοτοξικά όπως πράσινο τσάι, Garcinia cambogia ή κινέζικη κανέλα.
Από την πλευρά της, η Ιταλία κατέγραψε επίσης, μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιουνίου 2019, περίπου είκοσι περιπτώσεις ηπατίτιδας που αφορούσαν κουρκουμά σε συμπληρώματα διατροφής.
Οι αρχές ζητούν την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, των επαγγελματιών υγείας και των λιανεμπόρων, έτσι ώστε σε περίπτωση διαταραχής του ήπατος, να μπορεί να γίνει σύνδεση μεταξύ του κουρκουμά και της εμφάνισης αυτής της ηπατίτιδας και να σταματήσει άμεσα η κατανάλωση του.