Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

SafeChicken: Πρόγραμμα για τη μείωση του Campylobacter στο κρέας κοτόπουλου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνSafeChicken: Πρόγραμμα για τη μείωση του Campylobacter στο κρέας κοτόπουλου
spot_img

Επειδή έως το 2025, οι παραγωγοί κοτόπουλου θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για την πρόληψη του Campylobacter στο κρέας, Δανοί ερευνητές συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που πρόκειται να αναπτύξει και να δοκιμάσει τρόπους παραγωγής κρέατος κοτόπουλου με χαμηλότερα επίπεδα Campylobacter.

Το κοτόπουλο είναι μία από τις κύριες πηγές τροφής των λοιμώξεων campylobacter στην Ευρώπη, ενώ επηρεάζει περίπου 4.500 Δανούς κάθε χρόνο. Ωστόσο, πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ και οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι περίπου 10 φορές υψηλότερος.

Στο πρόγραμμα SafeChicken, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων DTU και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών της DTU θα συνεργαστούν με τον Δανό παραγωγό κοτόπουλου Danpo και την ισλανδική εταιρεία Thor Ice Chilling Solutions.

Στα κοπάδια κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής το Campylobacter εντοπίζεται πιο συχνά από ότι στα συμβατικά κοπάδια. Αυτό συμβαίνει επειδή περιφέρονται έξω, όπου το βακτήριο εμφανίζεται φυσικά. Τα υφιστάμενα μέτρα για τα συμβατικά κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, όπως η αυξημένη βιοασφάλεια και τα fly nets, δεν είναι πρακτικά για κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής και βιολογικά κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής.

Κλιμάκωση πιθανών λύσεων

Οι εταίροι του έργου θα δοκιμάσουν μεθόδους σε διάφορα μέρη της αλυσίδας παραγωγής βιολογικών και συμβατικών κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής προσθέτοντας ουσίες στις ζωοτροφές και το νερό των κοτόπουλων που έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την ανάπτυξη του Campylobacter στα πουλερικά, μείωση του επιπολασμού των βακτηρίων στο περιβάλλον με μια νέα τεχνολογία απολύμανσης, και μείωση των βακτηρίων στα σφάγια με τη χρήση συστήματος ψύξης.

Ορισμένες μέθοδοι έχουν ήδη δοκιμαστεί και έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε μικρή κλίμακα υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται στην πράξη, οι ερευνητές θα διερευνήσουν και θα τεκμηριώσουν την αποτελεσματικότητά τους υπό κανονικές συνθήκες παραγωγής. Θα αξιολογήσουν επίσης τον βαθμό στον οποίο κάθε μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης των ανθρώπων από το Campylobacter.

Επί του παρόντος, απαιτείται δράση εάν ξεπεραστεί το επίπεδο των 1.000 μονάδων σχηματισμού αποικιών ανά γραμμάριο (CFU/g) για δείγματα δέρματος λαιμού μετά την ψύξη σφαγίων σε μονάδες επεξεργασίας για 15 από τα 50 δείγματα από 10 διαδοχικές συνεδρίες. Ο αριθμός των δειγμάτων που επιτρέπεται να υπερβαίνουν το όριο θα μειωθεί σε 10 το 2025.

Οι αρχές της Δανίας “τρέχουν” ήδη εθνικά σχέδια δράσης για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από campylobacter. Ο στόχος από το 2018 έως το 2021 ήταν μια μείωση 50% σε σύγκριση με το 2013, αλλά αυτός ο στόχος δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής και οι παραπλανητικές ετικέτες τροφίμων

Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Μαζική τροφική δηλητηρίαση στην Ηλεία – 37 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας

Τα θύματα έφαγαν βραστό κρέας και γλυκά σε πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου.

Έχετε φριτέζα αέρα; Νέα μελέτη λέει ότι είναι χειρότερη από το τηγάνι!

Εκπομπές σωματιδίων και πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από οικιακή φριτέζα αέρα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα