Μελέτη για την επίδραση της τιρζεπατίδης σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Diabetes Technology & Therapeutics (DTT) αξιολόγησε τη χρήση της τιρζεπατίδης σε υπέρβαρους/παχύσαρκους ενήλικες με διαβήτη τύπου 1. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το άρθρο τώρα. Το Tirzepatide έχει εγκριθεί για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης, διευκολύνει την απώλεια βάρους και βελτιώνει τα αποτελέσματα των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο Satish Garg, MD, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Ντένβερ, και οι συγγραφείς του, συνέκριναν μια ομάδα ενηλίκων με διαβήτη τύπου 1 στους οποίους χορηγήθηκε τιρζεπατίδη (εκτός ετικέτας) με μια ομάδα ελέγχου ενηλίκων με διαβήτη τύπου 1 που δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου φαρμακευτική αγωγή απώλειας βάρους. Οι ερευνητές ανέφεραν σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και στο βάρος στην ομάδα που έλαβε θεραπεία σε σύγκριση με τους ελέγχους. Η HbA1c μειώθηκε στην ομάδα που έλαβε θεραπεία ήδη από τρεις μήνες και διατηρήθηκε μετά από παρακολούθηση ενός έτους. Η δόση της ινσουλίνης μειώθηκε στους 3 μήνες στην ομάδα που έλαβε θεραπεία και σε όλη την περίοδο της μελέτης.
«Συμπεραίνουμε ότι η τιρζεπατίδη διευκόλυνε μια μέση απώλεια βάρους 18,5% (>46 κιλά) και βελτίωσε τον έλεγχο της γλυκόζης σε ασθενείς με T1D σε ένα χρόνο», δήλωσαν οι ερευνητές.
«Οι περισσότεροι από τους ασθενείς με διαβήτη, τόσο ο διαβήτης τύπου 1 (T1D) όσο και ο διαβήτης T2D είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη», δηλώνουν ο Satish Garg, MD , και οι συγγραφείς ενός συνοδευτικού άρθρου. Οι νεότερες θεραπείες για τον διαβήτη, οι οποίες είναι γνωστό ότι όχι μόνο βελτιώνουν τον έλεγχο της γλυκόζης, αλλά προκαλούν επίσης σημαντική απώλεια βάρους και βελτιώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη διαβητική νεφρική νόσο δεν εγκρίνονται επί του παρόντος στις ΗΠΑ για χρήση στον διαβήτη τύπου 1. «Η χρήση αναλόγων GLP σε ασθενείς με T1D δημιουργεί πολλές προκλήσεις, αλλά με στενή παρακολούθηση τόσο οι ασθενείς όσο και ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να δουν πολλά οφέλη όπως σημαντική απώλεια βάρους και μείωση της δόσης ινσουλίνης, αυξημένο χρονικό διάστημα στη συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης. και να βελτιώσουν τα επίπεδα HbA1c», αναφέρουν οι συγγραφείς. Μακροχρόνιες παρενέργειες όπως γαστροπάρεση, ΓΟΠΝ, Χολολιθίαση κ.λπ. από τη χρήση αναλόγων GLP σε ασθενείς με διαβήτη δεν είναι γνωστές. Οι συγγραφείς συνιστούν σωστές τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου, ειδικά σε ασθενείς με T1D.