Μελέτη για το πως επηρεάζονται τα παιδιά, από την κατανάλωση γάλακτος με χαμηλά ή πλήρη λιπαρά.
Μια πρώτη παγκοσμίως μελέτη του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) διαπίστωσε ότι το γάλα με πλήρη λιπαρά είναι εξίσου καλό για τα παιδιά όσο και το γάλα με χαμηλά λιπαρά. Ταυτόχρονα και Διατροφολόγος της Ιατρικής Σχολής του Aston, επίσης τάχθηκε υπέρ των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, παρά τις περισσότερες συστάσεις που λένε το αντίθετο, ισχυριζόμενη πως λόγω της ζύμωσης, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και πρόωρου θανάτου σε μελέτη που διεξήχθη σε 80 χώρες, διαφορετικών ηπείρων και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), European Heart Journal.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φρούτο με τη μικρότερη ποσότητα ζάχαρης
Η έρευνα, του Πανεπιστημίου Edith Cowanη οποία δημοσιεύθηκε από το American Journal of Clinical Nutrition, υποδηλώνει ότι οι τρέχουσες συμβουλές δημόσιας υγείας που συνιστούν στα παιδιά άνω των δύο ετών να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθούν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα Ντουμπάι: Απαγορεύτηκε η πώλησή της στην Κολωνία – Φυλάκιση έως έξι μήνες στους παραβάτες
Το πείραμα
Σε μια περίοδο τριών μηνών, 49 υγιή παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών κατανεμήθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε γαλακτοκομικά μεπλήρη λιπαρά είτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραδίδονταν στο σπίτι κάθε δεκαπενθήμερο σε απλή συσκευασία χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες, για να διασφαλιστεί ότι η τιμή αγοράς δεν έπαιζε ρόλο. Καμία ομάδα δεν γνώριζε αν κατανάλωνε πλήρη ή γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ενώ τα προϊόντα που περίσσευαν ζυγίζονταν κάθε δεκαπενθήμερο για να εκτιμηθεί η συνολική πρόσληψη από τα παιδιά.
Καμία αλλαγή στην υγεία
Για πρώτη φορά, οι ερευνητές μέτρησαν διεξοδικά την παχυσαρκία, τη σωματική σύνθεση, την αρτηριακή πίεση και τους βιοδείκτες αίματος των παιδιών για να παρακολουθήσουν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης γαλακτοκομικών τους.
Ανεξάρτητα από το αν κατανάλωναν πλήρη ή γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, και οι δύο ομάδες παιδιών έλαβαν παρόμοιες ποσότητες θερμίδων. Αν και τα παιδιά που κατανάλωναν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά έπαιρναν λιγότερες θερμίδες και λίπος από τα γαλακτοκομικά, φυσικά στράφηκαν σε άλλα τρόφιμα και ποτά για να καλύψουν αυτή τη διαφορά σύμφωνα με τους ερευνητές που τόνισαν ότι τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της παχυσαρκίας ή της καρδιαγγειακής υγείας των ομάδων.
Και ενώ γενικά υπάρχει η πεποίθηση ότι τα μικρά παιδιά θα ωφελούνταν από τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά λόγω των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένων λιπαρών και της χαμηλότερης πυκνότητας ενέργειας, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, υποδεικνύουν ότι τα υγιή παιδιά μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια γαλακτοκομικά προϊόντα με λιπαρά χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο παχυσαρκίας ή δυσμενών καρδιομεταβολικών επιπτώσεεων.
«Αυτή η βασισμένη σε στοιχεία προσέγγιση θα βοηθήσει στην απλούστευση των γαλακτοκομικών επιλογών των γονιών και θα επιτρέψει στα παιδιά να καταναλώνουν γαλακτοκομικά σύμφωνα με τις ατομικές προτιμήσεις τους» δήλωσε η διαιτολόγος και υποψήφια διδάκτορας στη μελέτη Analise Nicholl