Συνταγογράφηση σωματικής δραστηριότητας για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ως συνταγή για υγιή γήρανση.
Μπορεί η σωματική δραστηριότητα να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ηλικιωμένων; Ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο CMAJ ( Canadian Medical Association Journal ) συνοψίζει τα σημαντικά στοιχεία που υποστηρίζουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει η σωματική δραστηριότητα στην πρόληψη ή τη μείωση των επιπτώσεων των ασθενειών και συζητά πώς να συνταγογραφηθεί αποτελεσματική άσκηση για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Ο πληθυσμός του Καναδά γερνάει, με τουλάχιστον 1 στα 5 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω το 2025, και ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 85 ετών αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, αυτά τα χρόνια που προστέθηκαν δεν σημαίνουν υγιή χρόνια. Περισσότερο από το 80% των ενηλίκων δεν πληρούν τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα από τις Καναδικές Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας .
«Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους διατήρησης ή βελτίωσης της λειτουργικής ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων που είναι αδύναμοι ή θεωρείται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πτώσης», γράφει η Δρ. Jane Thornton, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Schulich School of Medicine & Dentistry, Western University, London, Ontario, και διευθύντρια υγείας, ιατρικής και επιστήμης στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. «Τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σε μεγαλύτερη ηλικία συνδέονται με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής».
Μια μετα-ανάλυση του 2023 πολλών μεγάλων μελετών διαπίστωσε ότι 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 31%. Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την καλή γήρανση και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή μείωση της νόσου σε περισσότερες από 30 χρόνιες παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, άνοια και καρκίνο.
Τα οφέλη της δραστηριότητας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Προστασία από τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία
- Πρόληψη πτώσεων μέσω αυξημένης μυϊκής δύναμης και καλύτερης ισορροπίας
- Υγεία των οστών και των αρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της οστικής πυκνότητας και της ανακούφισης ορισμένων συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας
- Βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, καλύτερη διάθεση και ψυχική υγεία
- Ικανότητα συμμετοχής σε καθημερινές δραστηριότητες και βελτιωμένη ποιότητα ζωής
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά 150–300 λεπτά εβδομαδιαίως μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας για ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.
Πώς μπορούν οι κλινικοί γιατροί να συνταγογραφήσουν σωματική δραστηριότητα;
«Καθώς πολλοί ηλικιωμένοι ζουν με χρόνιες παθήσεις υγείας ή μειωμένη κινητικότητα, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να προσαρμόσουν και να τους ενθαρρύνουν να ακολουθήσουν μια σταδιακή προσέγγιση για την αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει την προπόνηση με αντιστάσεις (μυϊκή ενδυνάμωση) ως βασικό συστατικό», δήλωσε ο Δρ Samir. Sinha, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και διευθυντής έρευνας για την πολιτική υγείας, Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση.
Το πλαίσιο 5 βημάτων του ΠΟΥ – που ονομάζεται “5As” – μπορεί να παρέχει στους κλινικούς γιατρούς έναν οδικό χάρτη για την προώθηση της δραστηριότητας στους ασθενείς τους. Οι συγγραφείς προτείνουν επίσης την εισαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στα αρχεία ασθενών ως ζωτικής σημασίας σημάδι που πρέπει να ακολουθείται με την πάροδο του χρόνου.
«Η σωματική δραστηριότητα υποχρησιμοποιείται ως παρέμβαση για την υγεία τόσο στην κοινότητα όσο και στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η ηλικία, η αδυναμία ή οι υπάρχουσες λειτουργικές βλάβες δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως απόλυτες αντενδείξεις για τη σωματική δραστηριότητα, αλλά μάλλον ως βασικοί λόγοι για τη συνταγογράφηση της, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη των παρεμβάσεων σωματικής δραστηριότητας για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι που γίνονται πιο σωματικά δραστήριοι μπορούν ενδεχομένως να προσθέσουν χρόνια στη ζωή τους καθώς και υψηλότερη ποιότητα ζωής σε αυτά τα χρόνια», καταλήγουν οι συγγραφείς.