Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γνωστική λειτουργία και κατανάλωση γιαουρτιού – Νέα επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓνωστική λειτουργία και κατανάλωση γιαουρτιού - Νέα επιστημονική μελέτη
spot_img

Διερεύνηση της επίδρασης των προβιοτικών στη γνωστική λειτουργία.

Η εξασθενημένη γνωστική λειτουργία είναι βασικό χαρακτηριστικό των ασθενειών της γήρανσης και αποτελεί σημαντικό παράγοντα ποιότητας ζωής για τους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους. Την τελευταία δεκαετία, έχει υπάρξει μια αυξανόμενη εκτίμηση για τον ρόλο του μικροβιώματος στη γνωστική λειτουργία, καθώς και αναδυόμενες ενδείξεις ότι τα προβιοτικά, όπως αυτά στο γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. 

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, οι ερευνητές συνέκριναν τις βαθμολογίες για την Κλίμακα Ευφυΐας Ενηλίκων και της ποσότητας ημερήσιας κατανάλωσης γιαουρτιού/γαλακτοκομικών με αυτούς που ισχυρίστηκαν ότι δεν έτρωγαν γιαούρτι. Όπως ανέφεραν στη μελέτη, ο αντίκτυπος των προβιοτικών στη γνωστική λειτουργία είναι ένας σημαντικός τομέας που πρέπει να διερευνηθεί, καθώς μπορεί να υποδεικνύει μια χαμηλού κόστους, εύκολα συμμορφούμενη, αυτόνομη ή συμπληρωματική θεραπεία για τη γνωστική δυσλειτουργία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Αποτελέσματα

 Οι γνωστικές βαθμολογίες ήταν σημαντικά υψηλότερες (40,03 ± 0,64 έναντι 36,28 ± 1,26, 
p = 0,017) στους ερωτηθέντες που ανέφεραν ημερήσια κατανάλωση γιαουρτιού/γαλακτοκομικών προϊόντων, αν και παρέμεινε μόνο μια τάση μετά την προσαρμογή για κοινωνικοδημογραφικές παραλλαγές.

Συμπεράσματα

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των διατροφικών μας επιλογών σε πολλές πτυχές της ανθρώπινης υγείας. Όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν τη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ του εντερικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος μέσω της παραγωγής βιοδραστικών μεταβολιτών που επηρεάζονται από τα προβιοτικά του εντέρου και τη χλωρίδα. Η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού/γαλακτοκομικών μπορεί να είναι ένας σημαντικός διατροφικός παράγοντας που συμβάλλει στην υγιή γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτούνται πιο άμεσες αποδείξεις για να προσδιοριστεί εάν αυτή η σχέση είναι αιτιολογική και εάν η κατανάλωση γιαουρτιού/γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγιούς γνωστικής λειτουργίας στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο