Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
27.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γνωστική λειτουργία και κατανάλωση γιαουρτιού – Νέα επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓνωστική λειτουργία και κατανάλωση γιαουρτιού - Νέα επιστημονική μελέτη
spot_img

Διερεύνηση της επίδρασης των προβιοτικών στη γνωστική λειτουργία.

Η εξασθενημένη γνωστική λειτουργία είναι βασικό χαρακτηριστικό των ασθενειών της γήρανσης και αποτελεί σημαντικό παράγοντα ποιότητας ζωής για τους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους. Την τελευταία δεκαετία, έχει υπάρξει μια αυξανόμενη εκτίμηση για τον ρόλο του μικροβιώματος στη γνωστική λειτουργία, καθώς και αναδυόμενες ενδείξεις ότι τα προβιοτικά, όπως αυτά στο γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. 

- Advertisement -

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, οι ερευνητές συνέκριναν τις βαθμολογίες για την Κλίμακα Ευφυΐας Ενηλίκων και της ποσότητας ημερήσιας κατανάλωσης γιαουρτιού/γαλακτοκομικών με αυτούς που ισχυρίστηκαν ότι δεν έτρωγαν γιαούρτι. Όπως ανέφεραν στη μελέτη, ο αντίκτυπος των προβιοτικών στη γνωστική λειτουργία είναι ένας σημαντικός τομέας που πρέπει να διερευνηθεί, καθώς μπορεί να υποδεικνύει μια χαμηλού κόστους, εύκολα συμμορφούμενη, αυτόνομη ή συμπληρωματική θεραπεία για τη γνωστική δυσλειτουργία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Αποτελέσματα

 Οι γνωστικές βαθμολογίες ήταν σημαντικά υψηλότερες (40,03 ± 0,64 έναντι 36,28 ± 1,26, 
p = 0,017) στους ερωτηθέντες που ανέφεραν ημερήσια κατανάλωση γιαουρτιού/γαλακτοκομικών προϊόντων, αν και παρέμεινε μόνο μια τάση μετά την προσαρμογή για κοινωνικοδημογραφικές παραλλαγές.

Συμπεράσματα

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των διατροφικών μας επιλογών σε πολλές πτυχές της ανθρώπινης υγείας. Όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν τη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ του εντερικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος μέσω της παραγωγής βιοδραστικών μεταβολιτών που επηρεάζονται από τα προβιοτικά του εντέρου και τη χλωρίδα. Η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού/γαλακτοκομικών μπορεί να είναι ένας σημαντικός διατροφικός παράγοντας που συμβάλλει στην υγιή γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτούνται πιο άμεσες αποδείξεις για να προσδιοριστεί εάν αυτή η σχέση είναι αιτιολογική και εάν η κατανάλωση γιαουρτιού/γαλακτοκομικών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγιούς γνωστικής λειτουργίας στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα