Η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με την πάροδο του χρόνου
Η δυσκολία να αντέξουν οικονομικά την αγορά τροφίμων σήμερα θα μπορούσε να σημαίνει καρδιακά προβλήματα αύριο. Οι νεαροί ενήλικες που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια έχουν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στη μέση ηλικία, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη δημογραφικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, σύμφωνα με νέα μελέτη της Northwestern Medicine που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology. Η επισιτιστική ανασφάλεια – που αγωνίζεται να πάρει αρκετά θρεπτικά τρόφιμα για να παραμείνει υγιής – επηρεάζει ένα στα οκτώ νοικοκυριά στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.
«Γνωρίζουμε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια και οι καρδιακές παθήσεις συχνά συμβαδίζουν, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει, για πρώτη φορά, ότι η επισιτιστική ανασφάλεια έρχεται πρώτη», δήλωσε η Δρ Jenny Jia, καθηγήτρια γενικής εσωτερικής ιατρικής και προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern και παθολόγος της Northwestern Medicine. “Αυτό το καθιστά σαφή στόχο για την πρόληψη – αν αντιμετωπίσουμε την επισιτιστική ανασφάλεια νωρίς, μπορεί να είμαστε σε θέση να μειώσουμε το βάρος των καρδιακών παθήσεων αργότερα”.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Η Jia και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA), μια μακροχρόνια μελέτη κοόρτης που παρακολούθησε μαύρους και λευκούς ενήλικες των ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Οι επιστήμονες εντόπισαν τους συμμετέχοντες που ανέφεραν επισιτιστική ανασφάλεια το 2000-2001, όταν ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’30 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’40, και συνέκριναν τα αποτελέσματα της υγείας τους τα επόμενα 20 χρόνια με εκείνους που δεν είχαν οικονομικό πρόβλημα αγοράς τροφίμων.
Μεταξύ των 3.616 συμμετεχόντων στη μελέτη, εκείνοι που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις από τους ομολόγους τους με επισιτιστική ασφάλεια. Κατά την περίοδο της μελέτης, το 11% των ατόμων με επισιτιστική ανασφάλεια ανέπτυξαν καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με το 6% εκείνων με επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα.
“Για πολύ καιρό, υπήρχε αυτό το ερώτημα “της κότας ή του αυγού” – η επισιτιστική ανασφάλεια προκαλεί καρδιακές παθήσεις ή οι καρδιακές παθήσεις επιδεινώνουν την επισιτιστική ανασφάλεια λόγω του υψηλού κόστους της υγειονομικής περίθαλψης;” είπε η Jia. «Παρακολουθώντας ανθρώπους για πάνω από δύο δεκαετίες, μπορέσαμε να δείξουμε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια, από μόνη της, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων».
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση Επισιτιστική ανασφάλεια και περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ μαύρων και λευκών ατόμων στις ΗΠΑ, 2000-2020 | Καρδιολογία | JAMA Καρδιολογία | Δίκτυο JAMA