Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η πρώτη μελέτη που συσχετίζει την κατάθλιψη με την συναισθηματική κατανάλωση τροφίμων σε εφήβους

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΗ πρώτη μελέτη που συσχετίζει την κατάθλιψη με την συναισθηματική κατανάλωση τροφίμων σε εφήβους
spot_img

Κατάθλιψη και συναισθηματική διατροφή σε παιδιά και εφήβους: Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση.

Η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή στη νεολαία σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) των ενηλίκων. Το φαγητό ως απόκριση στα συναισθήματα (συναισθηματική διατροφή) είναι ένας πιθανός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτή τη συσχέτιση. Η συναισθηματική διατροφή μπορεί να διακριθεί από τη διαταραχή υπερφαγίας τόσο από τη μεγάλη ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται σε μια διακριτή χρονική περίοδο όσο και από το αίσθημα έλλειψης ελέγχου του φαγητού.

Αν και η συναισθηματική διατροφή συνδέεται με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή στους ενήλικες, τα ευρήματα σε παιδιά και εφήβους είναι ανάμεικτα. Επιστημονική ανασκόπηση 37 μελετών στις οποίες συμμετείχαν 26.026 έφηβοι με μέση ηλικία τα  12,4 έτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, είναι η πρώτη μελέτη  που συνθέτει τη συσχέτιση συμπτώματος κατάθλιψης-συναισθηματικής διατροφής σε παιδιά και εφήβους.

Η ανασκόπηση βρήκε μία  θετική μέτρια συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της συναισθηματικής διατροφής μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Αυτή η συσχέτιση παρατηρήθηκε σε συγχρονικές και διαχρονικές μελέτες και ήταν ισχυρότερη σε μελέτες σε εφήβους έναντι μικρότερων παιδιών και όταν τα συμπτώματα αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους νέους έναντι των γονέων.  Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται το πρόβλημα πιο γρήγορα και πιο έντονα από τους γονείς τους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς  η μελέτη παρέχει αρχική υποστήριξη για ένα θεωρητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τη συναισθηματική κατανάλωση ως δυνητικό παράγοντα που συμβάλλει στη συσχέτιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μέσω της παχυσαρκίας και μπορεί να προτείνει διατροφικές συμπεριφορές ως πιθανή νέα οδό για προληπτικές παρεμβάσεις για τον μετριασμό του κινδύνου αρνητικής σωματικής υγείας ως αποτελέσματα της κατάθλιψης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Jessica Muha, Anett Schumacher, Susan C. Campisi, Daphne J. Korczak,
Depression and emotional eating in children and adolescents: A systematic review and meta-analysis,
Appetite, Volume 200, 2024, 107511, ISSN 0195-6663,
https://doi.org/10.1016/j.appet.2024.107511. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666324003143)

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο