Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η πρώτη μελέτη που συσχετίζει την κατάθλιψη με την συναισθηματική κατανάλωση τροφίμων σε εφήβους

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΗ πρώτη μελέτη που συσχετίζει την κατάθλιψη με την συναισθηματική κατανάλωση τροφίμων σε εφήβους
spot_img

Κατάθλιψη και συναισθηματική διατροφή σε παιδιά και εφήβους: Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση.

Η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή στη νεολαία σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) των ενηλίκων. Το φαγητό ως απόκριση στα συναισθήματα (συναισθηματική διατροφή) είναι ένας πιθανός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτή τη συσχέτιση. Η συναισθηματική διατροφή μπορεί να διακριθεί από τη διαταραχή υπερφαγίας τόσο από τη μεγάλη ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται σε μια διακριτή χρονική περίοδο όσο και από το αίσθημα έλλειψης ελέγχου του φαγητού.

Αν και η συναισθηματική διατροφή συνδέεται με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή στους ενήλικες, τα ευρήματα σε παιδιά και εφήβους είναι ανάμεικτα. Επιστημονική ανασκόπηση 37 μελετών στις οποίες συμμετείχαν 26.026 έφηβοι με μέση ηλικία τα  12,4 έτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite, είναι η πρώτη μελέτη  που συνθέτει τη συσχέτιση συμπτώματος κατάθλιψης-συναισθηματικής διατροφής σε παιδιά και εφήβους.

Η ανασκόπηση βρήκε μία  θετική μέτρια συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της συναισθηματικής διατροφής μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Αυτή η συσχέτιση παρατηρήθηκε σε συγχρονικές και διαχρονικές μελέτες και ήταν ισχυρότερη σε μελέτες σε εφήβους έναντι μικρότερων παιδιών και όταν τα συμπτώματα αναφέρθηκαν από τους ίδιους τους νέους έναντι των γονέων.  Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται το πρόβλημα πιο γρήγορα και πιο έντονα από τους γονείς τους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς  η μελέτη παρέχει αρχική υποστήριξη για ένα θεωρητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τη συναισθηματική κατανάλωση ως δυνητικό παράγοντα που συμβάλλει στη συσχέτιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μέσω της παχυσαρκίας και μπορεί να προτείνει διατροφικές συμπεριφορές ως πιθανή νέα οδό για προληπτικές παρεμβάσεις για τον μετριασμό του κινδύνου αρνητικής σωματικής υγείας ως αποτελέσματα της κατάθλιψης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Jessica Muha, Anett Schumacher, Susan C. Campisi, Daphne J. Korczak,
Depression and emotional eating in children and adolescents: A systematic review and meta-analysis,
Appetite, Volume 200, 2024, 107511, ISSN 0195-6663,
https://doi.org/10.1016/j.appet.2024.107511. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666324003143)

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα