Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καφές με γλυκαντικά: Οι επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚαφές με γλυκαντικά: Οι επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου
spot_img

Πως η πρόσληψη καφέ επηρεάζει την κατανάλωση ζάχαρης, γλυκών και ζαχαρούχων ροφημάτων.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο καταναλωτικά ποτά παγκοσμίως και στην Ευρώπη και προτιμάται ευρέως έναντι του τσαγιού. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε μέρα καταναλώνονται πάνω 2 δισεκατομμύρια φλυτζάνια καφέ!! Η καφεΐνη στον καφέ προσφέρει διεγερτικές ιδιότητες που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη, την προσοχή και τη συγκέντρωση και η μέτρια κατανάλωση 3 έως 4 φλιτζανιών ημερησίως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αν και ο καφές εκτιμάται ιδιαίτερα, η προσθήκη ζάχαρης ή τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει το ρόφημα. Η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων, είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία λόγω των σχετικών κινδύνων, όπως η ορμονική απορρύθμιση, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία και η οδοντική τερηδόνα. Επιπλέον, η ζάχαρη στα ροφήματα είναι χαμηλή σε θρεπτική αξία, υψηλή σε θερμίδες και παρέχει ελάχιστο κορεσμό, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους και στην εμφάνιση χρόνιων καταστάσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Εκτός από τη ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά χρήζουν επίσης προσοχής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επισημάνει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης χρήσης γλυκαντικών χωρίς θερμίδες (NCS), συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας στους ενήλικες. Η έρευνα δείχνει ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητά γλυκαντικά δεν ήταν αποτελεσματική για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση του βάρους, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τα αντιληπτά οφέλη αυτών των φαινομενικά πιο υγιεινών εναλλακτικών τροφίμων.

 Η χρήση τεχνητών γλυκαντικών, ιδιαίτερα σε ποτά όπως ο καφές, έχει συζητηθεί ευρέως λόγω των πιθανών επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία, όπως η αυξημένη παχυσαρκία και οι καρδιομεταβολικές ασθένειες. Η κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να επηρεάσει την επιλογή άλλων γλυκών τροφών, πιθανώς λόγω της επίδρασης της καφεΐνης στην όρεξη και στις διατροφικές προτιμήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη αγελαδινού γάλακτος στον καφέ έχει θρεπτικά οφέλη, καθώς το γάλα είναι πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ασβεστίου. Μια μελέτη του 202) διαπίστωσε ότι μεταξύ των ενηλίκων, η κατανάλωση αλεσμένου καφέ ή καφέ με γάλα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients και βασίστηκε σε διατροφικές πληροφορίες από 38.854 καταναλωτές για δύο ημέρες, διαπίστωσε πως η κατανάλωση όλων των ομάδων τροφίμων μειώθηκε όσο αυξάνονταν οι ημέρες κατανάλωσης καφέ, εκτός από τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες και τη ζάχαρη, που αυξήθηκαν. Οι γυναίκες που κατανάλωναν καφέ τη μία από τις δύο ημέρες παρουσίασαν αύξηση κατά 10 g ζάχαρης και κατά 0,10 mL (2 σταγόνες) γλυκαντικών. Για τους άνδρες οι τιμές ήταν 8 g και 0,05 mL. Επίσης, οι γυναίκες μείωσαν τα αναψυκτικά με ζάχαρη (−56,8 mL/ημέρα), ενώ οι άνδρες μείωσαν την πρόσληψη γάλακτος (−25,9 mL/ημέρα). 
Συμπεράσματα: Η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης και γλυκαντικών χωρίς θερμίδες και χαμηλότερη πρόσληψη γλυκών, ζαχαρούχων ροφημάτων και γάλακτος. Η μείωση των γλυκών και των ζαχαρούχων ροφημάτων είναι ευεργετική, αλλά η αύξηση των γλυκαντικών και η μείωση του γάλακτος δεν είναι. Οι πιθανές στρατηγικές περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση της χρήσης γάλακτος στον καφέ αντί για ζάχαρη και γλυκαντικά, καθώς και τη μείωση του μεγέθους των φακελλίσκων ζάχαρης, τα οποία κυμαίνονται συνήθως από 5 g έως 8 g.

Συμπερασματικά προτείνεται η προσθήκη γάλακτος στον καφέ αντί για ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, καθώς και η αντικατάσταση ζαχαρούχων ροφημάτων, με καφέ, προκειμένου να βελτιωθεί η διατροφική ποιότητα του πληθυσμού και να μειωθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και γλυκαντικών. Ως εκ τούτου, οι μελλοντικές εκστρατείες για τη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην προώθηση του καφέ χωρίς γλυκαντικά ή με πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως μικρές ποσότητες γάλακτος. Αυτή η προσέγγιση είναι σχετική όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η κατανάλωση καφέ είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλούς πολιτισμούς και τα θέματα υγείας που συνδέονται με την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και τεχνητών γλυκαντικών αποτελούν παγκόσμια ανησυχία.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο