Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τα συμπτώματα ακράτειας στις γυναίκες

ΑρχικήυγείαΜελέτη: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τα συμπτώματα ακράτειας στις γυναίκες
spot_img

Η διαταραχή διατροφής και ορισμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για ακράτεια ούρων σε γυναίκες μέσης ηλικίας 

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη από Φινλανδούς ερευνητές, η διατροφική συμπεριφορά σχετίζεται με συμπτώματα διαταραχών του πυελικού εδάφους σε μεσήλικες γυναίκες. Ο επιπολασμός των διαταραχών του πυελικού εδάφους αυξάνεται καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Η στέρηση οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, η φυσική γήρανση, το αναπαραγωγικό ιστορικό και οι παράγοντες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση μπορεί να οδηγήσουν σε δομική και λειτουργική ανεπάρκεια του πυελικού εδάφους. Επιπλέον, οι επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η ποιότητα της διατροφής και η διατροφική συμπεριφορά, μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στους μηχανισμούς των διαταραχών του πυελικού εδάφους.

- Advertisement -

«Η διατροφική συμπεριφορά έχει μελετηθεί ελάχιστα ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για διαταραχές του πυελικού εδάφους», λέει η διδακτορική ερευνήτρια Mari Kuutti από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστημίου Jyväskylä. «Μελετήσαμε πώς η διαταραγμένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων».

Η διαταραγμένη διατροφή περιλαμβάνει την υπερκατανάλωση τροφής, την περιοριστική διατροφή καθώς και την εναλλαγή μεταξύ των δύο συμπεριφορών. «Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν διαταραγμένη διατροφή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τα συμπτώματα των διαταραχών του πυελικού εδάφους από ό,τι οι γυναίκες που ανέφεραν κανονική διατροφή», λέει η Kuutti.

Οι διαταραχές που μελετήθηκαν ήταν η ακράτεια ούρων λόγω στρες, η επιτακτική ακράτεια ούρων, η ακράτεια κοπράνων και οι δυσκολίες δυσκοιλιότητας και αφόδευσης.

Οι διαταραχές του πυελικού εδάφους είναι συχνές

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν συμπτώματα διαταραχών του πυελικού εδάφους. Το πιο συχνό ήταν η ακράτεια ούρων λόγω στρες. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η διατροφική συμπεριφορά και η κατανάλωση ορισμένων διατροφικών στοιχείων σχετίζονταν με την εμφάνιση των συμπτωμάτων των διαταραχών του πυελικού εδάφους. Για παράδειγμα, η υψηλότερη κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων έτοιμων τροφίμων και fast food αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων ακράτειας και επιτακτικής ούρησης. Αντίθετα η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και η συνολικά υψηλότερης ποιότητας διατροφή μείωσαν τον κίνδυνο για ακράτεια ούρων λόγω πίεσης.

Ως προληπτικό μέτρο, θα πρέπει να αξιολογείται η διατροφική συμπεριφορά των γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων και να παρέχεται καθοδήγηση προς την κατεύθυνση υγιεινών διατροφικών προτύπων.

Η έρευνα αποτελεί μέρος της μελέτης ERMA, στους συμμετέχοντες της οποίας περιλαμβάνονται πάνω από 1.000 γυναίκες ηλικίας 47 έως 55 ετών που ζουν στην περιοχή Jyväskylä. Οι συμμετέχουσες αυτοαναφέρθηκαν στη διατροφική τους συμπεριφορά όπως και σε δημογραφικούς παράγοντες (ηλικία, δείκτης μάζας σώματος, εκπαίδευση, σωματική επιβάρυνση και σωματική δραστηριότητα) και γυναικολογικούς παράγοντες (κύηση, ισοτιμία, κατάσταση εμμηνόπαυσης και υστερεκτομή) μέσω ερωτηματολογίων.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/17455057241305075

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα - Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα