Το “κλειδί” για την μείωση των περιστατικών καρκίνου.
Τα τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση σύμφωνα με το Moffit cancer center. Βρίσκονται σε αφθονία στη μεσογειακή διατροφή, αυτές οι τροφές περιέχουν αρκετές προστατευτικές ενώσεις που συνεργάζονται για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Μερικά βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών, όπως τα οιστρογόνα. Άλλα επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ή μπλοκάρουν τη φλεγμονή. Πολλά μειώνουν τον κίνδυνο βλάβης στα υγιή κύτταρα που προκαλούνται από αντιοξειδωτικά, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν αυτά τα οφέλη.
- Δείτε επίσης: Σολομός Νορβηγίας: Σε μποϊκοτάζ καλεί τους καταναλωτές η Foodwatch
- Δείτε ακόμη: Ένα στα δύο κορνφλέικς έχουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες – Εργαστηριακό τεστ
Αυτή η έλλειψη ευαισθητοποίησης έχει οδηγήσει σε πολύ κακές επιλογές διατροφής για τους δυτικούς πληθυσμούς. Η τυπική αμερικανική δίαιτα (SAD), ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το θρεπτικό περιεχόμενο των τροφίμων που τρώνε συνήθως οι Αμερικανοί, πιστεύεται από καιρό ότι συμβάλλει στις προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, μόνο το 8% της τυπικής αμερικανικής διατροφής αποτελείται από προστατευτικές τροφές. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φυτοφάρμακα και η ρύπανση είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, ενώ στην πραγματικότητα, τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο.
- Δείτε επίσης: Επιστημονικό πείραμα: Όσοι αγαπούν το αλάτι αγαπούν και… κάτι άλλο
- Δείτε ακόμη: Το δημοφιλές φαγητό που για να το φας πρέπει να υπογράψεις νομική απαλλαγή ευθυνών του εστιάτορα!
Αν και καμία μεμονωμένη τροφή δεν μπορεί να σταματήσει τον καρκίνο, η συστηματική συμπερίληψη μιας ποικιλίας τροφών που καταπολεμούν τον καρκίνο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου. Επιλέξτε αυτά τα τρόφιμα σε ολόκληρη τη μορφή τους, καθώς τα ολόκληρα τρόφιμα περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα. Σκεφτείτε για παράδειγμα, φρέσκες φράουλες αντί για ζελέ φράουλας.
Η λίστα των κορυφαίων 10 τροφών για την καταπολέμηση του καρκίνου περιλαμβάνει τροφές που αποτελούν τη δημοφιλή μεσογειακή δίαιτα, η οποία είναι γνωστή εδώ και καιρό ότι βελτιώνει τα αποτελέσματα της υγείας ως πλήρες τρόφιμο, υγιεινό διατροφικό πρότυπο για τα φυτά. Επειδή η μεσογειακή διατροφή είναι ευέλικτη, μπορείτε να την προσαρμόσετε στις ανάγκες σας και να λάβετε διάφορα θρεπτικά συστατικά που συνεργάζονται για να βοηθήσουν το σώμα σας. Και να θυμάστε, το παν είναι να τρώτε μια ποικιλία, επειδή ο συνδυασμός αυτών των τροφών είναι πιο ισχυρός από οποιοδήποτε τρόφιμο μόνο του.
- Δείτε επίσης: Ελληνικό αφέψημα με μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκου – Μας “τσίμπησε” η Γερμανία
- Δείτε ακόμη: Αφαιρέστε αυτό το συστατικό από την πίτσα που παραγγέλνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου
1. Μούρα
Τα μούρα είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελλαγικό οξύ και η ρεσβερατρόλη, μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο στο πεπτικό μας σύστημα. Η μαγεία πιθανότατα βρίσκεται στις μπλε, μοβ και κόκκινες χρωστικές τους. Νόστιμο μόνο του ή ως σνακ ή επιδόρπιο. Δοκιμάστε τα πάνω από τυρί κότατζ σε φρυγανιά.
2. Σταυρανθή Λαχανικά
Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το bok choy, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Το όνομα προέρχεται από το λατινικό «cruciferae», που σημαίνει «σταυροφόρος», επειδή τα τέσσερα πέταλα στα φύλλα μοιάζουν με σταυρό. Αν και ποικίλλουν σε χρώμα και σχήμα, μοιράζονται πολλά διατροφικά οφέλη και είναι τα μόνα τρόφιμα που περιέχουν την αντικαρκινική ένωση ινδόλη-3-καρβινόλη. Η συχνή κατανάλωση αυτών των τροφών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου. Για να λιώσει στο στόμα, ψήστε και ρίξτε ελαιόλαδο ή μικρές ποσότητες αποξηραμένων φρούτων ή 100% σιρόπι σφενδάμου.
3. Ψάρια
Τα ψάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών και πρωτεϊνών, ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και ο γαύρος. Μια από τις υψηλότερες πηγές τροφίμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το ψάρι καταπολεμά τις φλεγμονές και προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Χρειάζεστε βοήθεια για το πώς να το μαγειρέψετε; Μαρινάρετε ή αλατοπιπερώστε για να προσθέσετε γεύση και ψήστε, αχνίστε ή σιγοβράστε στο μάτι της κουζίνας. Φάτε τα ζεστό ή προσθέστε αβοκάντο και χόρτα για μια κρύα σαλάτα.
4. Ξηροί καρποί
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, όλοι οι ξηροί καρποί, ειδικά τα καρύδια, έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών, οι ξηροί καρποί μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, να πασπαλιστούν με δημητριακά ή να προστεθούν σε μια σαλάτα. Δοκιμάστε το τοστ για να αναδείξετε ακόμα περισσότερη γεύση στο παξιμάδι.
5. Όσπρια
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά τα όσπρια και τα φασόλια ως μία από τις πιο σημαντικές ομάδες τροφίμων για πρόληψη. Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, συγκαταλέγονται στις πιο φθηνές τροφές για την καταπολέμηση του καρκίνου. Οι φυτικές χημικές ουσίες γνωστές ως φλαβονοειδή στο εξωτερικό στρώμα των φασολιών είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Φθηνά, υγιεινά, ευέλικτα και νόστιμα, τα όσπρια αποτελούν βασική τροφή παγκοσμίως, διαθέσιμα σε ξηρά και κονσέρβα. Απολαύστε το ως ντιπ και επάλειψη (χούμους), με δημητριακά ολικής αλέσεως (καστανό ρύζι) ή για να φτιάξετε σούπες, μαγειρευτά και σαλάτες.
6. Μαύρη σοκολάτα
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να προσφέρει φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Η σοκολάτα προέρχεται από τον σπόρο του φυτού του κακάο, τον κόκκο κακάο, και είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών και φλαβανολών, που είναι καύσιμο πυραύλων για υγιή βακτήρια του εντέρου. Φυσικά, η μαύρη σοκολάτα εξακολουθεί να είναι καραμέλα και να καταναλώνεται καλύτερα με μέτρο. Φάτε ένα ή δύο τετράγωνα μετά το δείπνο και προσπαθήστε να απολαύσετε την πολυπλοκότητα των γεύσεων που παρέχει.
7. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη, το καστανό ρύζι και το 100% ψωμί ολικής αλέσεως περιέχουν προστατευτικά αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, λιγνάνες, φυτικό οξύ και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον 18 τύπων καρκίνου και κάθε αύξηση 10 γραμμαρίων σε διαιτητικές ίνες από αυτή την ομάδα τροφίμων συνδέεται με 7% μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Καθώς οι φυτικές ίνες βρίσκονται μόνο σε φυτικές τροφές, επιλέξτε ψωμιά και δημητριακά που περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια ανά μερίδα.
8. Φυλλώδη πράσινα
Τα καροτενοειδή που βρίσκονται σε φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο δρουν ως αντιοξειδωτικά για να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα. Οι περισσότεροι αποφεύγουν τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα, επειδή είναι πικρά. Για να εξισορροπήσετε την πικρία, κάντε “μασάζ” στα χόρτα σας για να σπάσουν οι ίνες. Υπέροχο για σαλάτες, το κατσαρό λάχανο δεν θα μαραθεί για μέρες, καθιστώντας το ιδανικό για να το ετοιμάζετε νωρίτερα. Μπορείτε επίσης να σοτάρετε τα χόρτα σας, να τα προσθέσετε σε σούπες και κατσαρόλες ή να κάνετε πουρέ σε ένα πέστο για ζυμαρικά.
9. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση παρέχουν προβιοτικά, υγιή βακτήρια που βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προστατεύουν από τον καρκίνο. Αυτά τα καλά βακτήρια μπορούν να δεσμεύσουν και να καταστρέψουν πιθανές καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Δεν σας αρέσει το γιαούρτι; Δοκιμάστε κάτι νέο, όπως κεφίρ, κομπούχα, kimchi ή tempeh.
10. Σκόρδο
Ταξινομημένο ως λαχανικό, οι καλλιέργειες χρησιμοποιούν από καιρό το σκόρδο τόσο για μαγείρεμα όσο και για ιατρική. Ένα λαχανικό ρίζας, το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μια προστατευτική ένωση θείου που αναστέλλει την εξέλιξη του καρκίνου. Η συχνή κατανάλωση σκόρδου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά μελετάται επίσης για τον ρόλο του στη μείωση άλλων καρκίνων. Όταν μαγειρεύετε με σκόρδο, περιμένετε 15 λεπτά αφού συνθλίψετε ή ψιλοκόψετε το σκόρδο πριν το ζεστάνετε για να απελευθερωθούν τα ενεργά συστατικά. Χρησιμοποιήστε το ως άρωμα σε κάθε αλμυρό πιάτο.
Το άρθρο γράφτηκε από την εγγεγραμμένη διαιτολόγο του Moffitt, Diane Riccardi.