Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόνος στο στομάχι ή φούσκωμα: Είναι καρκίνος;

ΑρχικήυγείαΠόνος στο στομάχι ή φούσκωμα: Είναι καρκίνος;
spot_img

Νέα μελέτη δείχνει πως οι κοινές εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη διάγνωση του καρκίνου για άτομα με πόνο στο στομάχι ή φούσκωμα.

Προγνωστική αξία μη φυσιολογικών αιματολογικών εξετάσεων για την ανίχνευση καρκίνου σε ασθενείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης με μη ειδικά κοιλιακά συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα των συνηθισμένων εξετάσεων αίματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της διάγνωσης του καρκίνου σε άτομα με πόνο στο στομάχι ή φούσκωμα, προτείνει μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL).

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναφέρουν αυτά τα συμπτώματα στον γιατρό τους παραπέμπονται για εξετάσεις αίματος. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό πόσο καλά αυτές οι εξετάσεις αίματος, που χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση μιας σειράς πιθανών αιτιών κακής υγείας, μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine , εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 400.000 άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν επισκεφτεί γιατρό λόγω πόνου στο στομάχι και περισσότερους από 50.000 που είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους λόγω φουσκώματος. Τα δύο τρίτα αυτής της ομάδας υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος μετά το ραντεβού τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε 19 κοινά χρησιμοποιούμενες εξετάσεις αίματος, τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου μέσα σε ένα χρόνο. Εκτίμησαν ότι, εάν λαμβάνονταν υπόψη αυτά τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα, θα είχε σημειωθεί αύξηση κατά 16% στον αριθμό των ατόμων με αδιάγνωστο καρκίνο στα οποία παραπέμφθηκε επείγουσα παραπομπή, σε σύγκριση με την αξιολόγηση με βάση μόνο τα συμπτώματα, την ηλικία και το φύλο.

Αυτό μεταφράζεται ως επείγουσα παραπομπή έξι επιπλέον ατόμων με αδιάγνωστο καρκίνο από τα 1.000 άτομα που είχαν επισκεφτεί τον γιατρό με πόνο στο στομάχι ή φούσκωμα, επιπλέον των 40 ατόμων με καρκίνο που έχουν ήδη παραπεμφθεί επειγόντως, χωρίς να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος.*

Η επικεφαλής συγγραφέας Dr Meena Rafiq, του Τμήματος Συμπεριφορικής Επιστήμης & Υγείας του UCL, δήλωσε: «Η μελέτη μας προτείνει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την ανίχνευση καρκίνου με αιματολογικές εξετάσεις που είναι ήδη διαθέσιμες και που δίνονται τακτικά σε ασθενείς με μη ειδικά συμπτώματα των οποίων η αιτία είναι ασαφής. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός, προσιτός τρόπος για να βελτιωθεί η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και σε ορισμένες περιπτώσεις να αυξηθεί η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας.

«Δεδομένου ότι στην πράξη μπορεί να είναι δύσκολο για τους γενικούς ιατρούς να ερμηνεύουν μια σειρά δεδομένων από εξετάσεις αίματος, η μελέτη μας επισημαίνει την ανάγκη για ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο που θα μπορούσε να αξιολογήσει τον κίνδυνο καρκίνου με βάση πολλαπλές μεταβλητές».

Η μελέτη χρησιμοποίησε ανώνυμα δεδομένα ασθενών από το Clinical Practice Research Datalink (CPRD), που συλλέχθηκαν από ένα δίκτυο ιατρείων γιατρών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2007 και 2016.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας στους 50 (2,2%) άτομα που πήγαν στο γιατρό και ανέφεραν πόνο στο στομάχι διαγνώστηκαν με καρκίνο τους επόμενους 12 μήνες. Ακριβώς το ίδιο ποσοστό (2,2%) των ατόμων που ανέφεραν φούσκωμα διαγνώστηκαν επίσης με καρκίνο μέσα σε ένα χρόνο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κατευθυντήριες γραμμές από το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) λένε ότι τα άτομα πρέπει να παραπέμπονται επειγόντως σε ειδικό ή για εξετάσεις εάν ο κίνδυνος καρκίνου τους είναι μεγαλύτερος από 3%.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που είχαν πάει στο γιατρό είτε με πόνο στο στομάχι είτε με φούσκωμα είχαν αρκετά υψηλό κίνδυνο για να δικαιολογήσουν επείγουσα παραπομπή καρκίνου (δηλαδή, ο κίνδυνος τους ήταν υψηλότερος από 3%) ανεξάρτητα από των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αίματος. Επί του παρόντος, στους άνω των 60 ετών με πόνο στο στομάχι ή φούσκωμα παραπέμπεται μόνο για καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν έχουν ένα επιπλέον πιθανό σήμα καρκίνου, όπως απώλεια βάρους.

Ο κίνδυνος καρκίνου υπολογίστηκε ότι ήταν 3,1% για τους άνδρες στα 60 τους που ανέφεραν πόνο στο στομάχι, αυξανόμενος στο 8,6% για τους άνδρες στα 80 τους με αυτό το σύμπτωμα. Για τις γυναίκες σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, ο κίνδυνος ήταν 3,1%, αυξανόμενος στο 6,1%.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου ήταν πιθανό να είναι υψηλότερη στο δείγμα της μελέτης από ό,τι σε μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων που βιώνουν πόνο στο στομάχι ή φούσκωμα και δεν θα πήγαιναν απαραίτητα στον γιατρό τους ή δεν θα έκαναν εξετάσεις αίματος.

Στο δείγμα της μελέτης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μεταξύ ατόμων ηλικίας 30 έως 59 ετών με κοιλιακό άλγος ή φούσκωμα, αναιμία, χαμηλή λευκωματίνη, αυξημένα αιμοπετάλια, ανώμαλη φερριτίνη και αυξημένους δείκτες φλεγμονής προέβλεπαν έντονα τον κίνδυνο αδιάγνωστου καρκίνου.

Για παράδειγμα, σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 59 ετών με κοιλιακό φούσκωμα, ο κίνδυνος καρκίνου πριν από την εξέταση αίματος κατά 1,6% αυξήθηκε σε 10% με αυξημένη φερριτίνη, σε 9% με χαμηλή λευκωματίνη, σε 8% με αυξημένα αιμοπετάλια, σε 6% με αυξημένα φλεγμονώδη δείκτες και σε 4% με αναιμία.

Επί του παρόντος, μόνο τα αυξημένα αιμοπετάλια και η αναιμία περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες οδηγίες για παραπομπή καρκίνου. Οι οδηγίες, σημείωσαν οι ερευνητές, επικεντρώθηκαν στην παρουσία συμπτωμάτων «συναγερμού» και στον κίνδυνο καρκίνου ενός μόνο οργάνου, με περιορισμένη καθοδήγηση για ασαφή συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι σημάδι καρκίνου σε διάφορα όργανα.

Ο Δρ Rafiq πρόσθεσε: “Οι μισοί από όλους τους ανθρώπους με καρκίνο που δεν έχει ακόμη ανιχνευθεί θα πάνε πρώτα στον γιατρό με ασαφή συμπτώματα που μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς εξετάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με κοινές εξετάσεις αίματος που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό ποιοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να έχουν υποκείμενο καρκίνο και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για παραπομπή.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα κοινά τεστ μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά την αξιολόγηση του κινδύνου καρκίνου».

Η μελέτη έδειξε επίσης ποιοι τύποι καρκίνου ήταν πιο συνηθισμένοι για άτομα με αυτά τα συμπτώματα και πώς αυτό ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Συνολικά, ο καρκίνος του εντέρου ήταν πιο συχνός, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του προστάτη και του παγκρέατος στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες ο καρκίνος του εντέρου ακολουθήθηκε από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα σχετικά με την προγνωστική αξία των αιματολογικών εξετάσεων για καρκίνο δεν μπορούν να επεκταθούν σε άλλα συστήματα υγείας με υψηλότερα ή χαμηλότερα ποσοστά χρήσης αιματολογικών εξετάσεων.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη International Alliance for Cancer Early Detection (ACED), μια συνεργασία μεταξύ UCL, Cancer Research UK (CRUK), Canary Center στο Πανεπιστήμιο Stanford, University of Cambridge, OHSU Knight Cancer Institute και University of Manchester. Πρόσθετη χρηματοδότηση προήλθε από το CRUK και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας (NIHR).

Πηγή: Το υλικό παρέχεται από το University College του Λονδίνου . Σημείωση: Το περιεχόμενο μπορεί να επεξεργαστεί για στυλ και μήκος.

Αναφορά: Meena Rafiq, Cristina Renzi, Becky White, Nadine Zakkak, Brian Nicholson, Γεώργιος Λυρατζόπουλος, Matthew Barclay. Προγνωστική αξία μη φυσιολογικών αιματολογικών εξετάσεων για την ανίχνευση καρκίνου σε ασθενείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης με μη ειδικά κοιλιακά συμπτώματα: Μια μελέτη κοόρτης με βάση τον πληθυσμό 477.870 ασθενών στην Αγγλία . PLOS Medicine , 2024; 21 (7): e1004426 DOI: 10.1371/journal.pmed.1004426

    Ακολουθήστε το Cibum
    στα Google News

    Μείνετε ενημερωμένοι

    Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Must read

    Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

    Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

    Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

    Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

    Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

    Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Ροή Ενημέρωσης

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_img

    Δείτε επίσης!
    Προτεινόμενα άρθρα

    Μετάβαση στο περιεχόμενο