ΑρχικήυγείαΠράσινο φως από τον ΕΜΑ για την πρώτη θεραπεία σπάνιας αυτοάνοσης νόσου...

Πράσινο φως από τον ΕΜΑ για την πρώτη θεραπεία σπάνιας αυτοάνοσης νόσου που σχετίζεται με ανοσοσφαιρίνες

2 λεπτά ανάγνωσης

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο, που υπόσχεται καλύτερη ποιότητα ζωής για ασθενείς με τη σπάνια αυτοάνοση IgG4-RD, μειώνοντας σημαντικά τις εξάρσεις και την ανάγκη για κορτιζόνη

Το φάρμακο Uplizna (inebilizumab) έδειξε ότι μειώνει σημαντικά τις εξάρσεις σε ασθενείς με ενεργή νόσο σχετιζόμενη με ανοσοσφαιρίνη G4 (IgG4-RD), μια σπάνια χρόνια πάθηση του ανοσοποιητικού που προκαλεί φλεγμονές και ουλές σε πολλά όργανα.

- Advertisement -

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) συνέστησε την επέκταση της ένδειξης του φαρμάκου ώστε να μπορεί να χορηγείται και σε ενήλικες με ενεργή IgG4-RD. Μέχρι σήμερα, στην ΕΕ δεν υπήρχε καμία εγκεκριμένη θεραπεία για τη νόσο. Οι ασθενείς λάμβαναν συνήθως κορτικοστεροειδή ή άλλα ανοσορυθμιστικά, τα οποία όμως είτε δεν οδηγούσαν σε πλήρη ύφεση είτε συνδέονταν με σοβαρές παρενέργειες, ειδικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Η IgG4-RD προσβάλλει κυρίως άτομα 40–60 ετών και μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη οργάνων. Το Uplizna, μονοκλωνικό αντίσωμα που καταστρέφει συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού (Β-λεμφοκύτταρα), έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία άλλης σπάνιας πάθησης, της νευρομυελίτιδας οπτικού φάσματος (NMOSD).

- Advertisement -

Η εισήγηση του EMA βασίστηκε σε κλινική μελέτη φάσης 3 με 135 ασθενείς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • Μόνο 7 από τους 68 ασθενείς που έλαβαν Uplizna παρουσίασαν έξαρση της νόσου, σε σύγκριση με 40 στους 67 που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
  • Το 58,8% των ασθενών με Uplizna πέτυχαν πλήρη ύφεση χωρίς κορτικοστεροειδή και εξάρσεις μετά από 52 εβδομάδες, έναντι 22,4% στην ομάδα του placebo.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν λοιμώξεις του αναπνευστικού ή του ουροποιητικού, πόνοι στις αρθρώσεις και στη μέση, καθώς και χαμηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων. Η γνώμη της CHMP θα σταλεί τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση για την έγκριση της νέας ένδειξης σε επίπεδο ΕΕ. Αν εγκριθεί, κάθε κράτος-μέλος θα αποφασίσει για την τιμολόγηση και την αποζημίωση, ανάλογα με το εθνικό του σύστημα υγείας.

- Advertisement -

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Δημοφιλές καρύκευμα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο ενός θανατηφόρου καρκίνου – Μετα-ανάλυση 14 μελετών σε 11.310 άτομα

Δύο μεγάλες επιστημονικές ανασκοπήσεις εξέτασαν τη σχέση του με τον καρκίνο του οισοφάγου και άλλα νοσήματα.

EUDR: Οι αλλαγές που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τροφίμων – Οι νέες υποχρεώσεις για καφέ, σοκολάτα, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και κρέας

Οι αλλαγές στον EUDR επηρεάζουν καφέ, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και βοοειδή. Οι νέες υποχρεώσεις για εισαγωγείς και επιχειρήσεις τροφίμων.

Καφές: Εντοπίστηκαν καρκινογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες από κοκτέιλ απαγορευμένων φυτοφαρμάκων – Διεθνής έκθεση

Η έκθεση με τίτλο «Poison in Your Coffee» αποκαλύπτει ότι πάνω από τα μισά χρησιμοποιούμενα δραστικά συστατικά στις καλλιέργειες είναι απαγορευμένα στην ΕΕ