Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Η κανέλα μπορεί να μειώσει την επίδραση πολλών φαρμάκων

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠροσοχή: Η κανέλα μπορεί να μειώσει την επίδραση πολλών φαρμάκων
spot_img

Νέα μελέτη δείχνει ότι μια ουσία που υπάρχει στην κανέλα θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Η κανέλα είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά στον κόσμο, αλλά μια νέα μελέτη από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Προϊόντων δείχνει ότι μια ένωση της θα μπορούσε να επηρεάσει ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry: Molecular Sciences , ερευνητές στο κέντρο του Πανεπιστημίου του Μισισιπή διαπίστωσαν ότι η κινναμαλδεΰδη – ένα κύριο συστατικό της κανέλας – ενεργοποιεί τους υποδοχείς που ελέγχουν τη μεταβολική κάθαρση του φαρμάκου από το σώμα, που σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κανέλας θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

«Η υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων που περιέχουν κανέλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία απομάκρυνση του συνταγογραφούμενου φαρμάκου από τον οργανισμό και αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να καταστήσει το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό», δήλωσε ο Shabana Khan

Εκτός από τις μαγειρικές της χρήσεις, η κανέλα έχει μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση της φλεγμονής. Αλλά το πώς λειτουργεί πραγματικά το προϊόν στο σώμα παραμένει ασαφές. Το να πασπαλίζετε κανέλα στον πρωινό σας καφέ είναι απίθανο να προκαλέσει πρόβλημα, αλλά η χρήση κανέλας με υψηλή συγκέντρωση ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να προκαλέσει.

“Παρά τις τεράστιες χρήσεις του, πολύ λίγες αναφορές ήταν διαθέσιμες για να περιγράψουν την τύχη του κύριου συστατικού του — της κινναμαλδεΰδης”, είπε ο Khan. «Η κατανόηση της βιοπροσβασιμότητας, του μεταβολισμού και της αλληλεπίδρασής της με τους ξενοβιοτικούς υποδοχείς ήταν σημαντική για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η υπερβολική πρόσληψη κανέλας θα επηρεάσει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εάν ληφθούν ταυτόχρονα».

Δεν έχουν όμως όλα τα είδη κανέλας την ίδια επίδραση. Το έλαιο κανέλας — το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως τοπικά ως αντιμυκητιακό ή αντιβακτηριακό και ως αρωματικός παράγοντας σε τρόφιμα και ποτά — δεν παρουσιάζει σχεδόν κανένα κίνδυνο αλληλεπιδράσεων βοτάνων-φαρμάκων, δήλωσε ο Amar Chittiboyina, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου.

Αλλά ο φλοιός της κανέλας – ειδικά η κανέλα Cassia, μια φθηνότερη ποικιλία κανέλας που προέρχεται από τη νότια Κίνα – περιέχει υψηλά επίπεδα κουμαρίνης, ενός αραιωτικού του αίματος, σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες κανέλας. Ο αλεσμένος φλοιός κανέλας Cassia είναι αυτό που βρίσκεται συνήθως στα σουπερμάρκετ. «Αντίθετα, η αληθινή κανέλα από τη Σρι Λάνκα ενέχει μικρότερο κίνδυνο λόγω της μειωμένης περιεκτικότητάς της σε κουμαρίνη», είπε. «Οι αντιπηκτικές ιδιότητες της κουμαρίνης μπορεί να είναι επικίνδυνες για άτομα που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος».

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος που παίζει η κανέλα στο σώμα και ποιες πιθανές αλληλεπιδράσεις βοτάνων-φαρμάκων μπορεί να προκύψουν, δήλωσε ο Bill Gurley, κύριος επιστήμονας στο κέντρο και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα η κινναμαλδεΰδη να ενεργοποιήσει αυτούς τους υποδοχείς που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για αλληλεπιδράσεις με φάρμακα», είπε. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν θα ξέρουμε ακριβώς τι θα συμβεί μέχρι να κάνουμε μια κλινική μελέτη».

Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες, οι ερευνητές συνιστούν σε όποιον ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει την κανέλα ως συμπλήρωμα διατροφής να συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό του.

«Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες — όπως υπέρταση, διαβήτης, καρκίνος, αρθρίτιδα, άσθμα, παχυσαρκία, HIV, AIDS ή κατάθλιψη — θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν κανέλα ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα», είπε ο Khan. «Η καλύτερη συμβουλή μας είναι να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα μαζί με το συνταγογραφούμενο φάρμακο. «Εξ ορισμού, τα συμπληρώματα δεν προορίζονται για τη θεραπεία, ή τον μετριασμό οποιασδήποτε ασθένειας».

Πηγή: Το υλικό παρέχεται από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή

Αναφορά: Islam Husain, Bill J. Gurley, Hari Babu Kothapalli, Yan-Hong Wang, Larissa Della Vedova, Amar G. Chittiboyina, Ikhlas A. Khan, Shabana I. Khan. Αξιολόγηση βιοπροσβασιμότητας, μεταβολικής κάθαρσης και αλληλεπίδρασης με ξενοβιοτικούς υποδοχείς (PXR και AhR) της κινναμαλδεΰδης . Food Chemistry: Molecular Sciences , 2025; 10: 100237 DOI: 10.1016/j.fochms.2024.100237

    spot_img

    Ακολουθήστε το Cibum
    στα Google News

    Γραφτείτε στο newsletter του cibum

    Μείνετε ενημερωμένοι

    Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Must read

    Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

    Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup
    spot_img
    spot_img

    Ροή Ενημέρωσης

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_img

    Δείτε επίσης!
    Προτεινόμενα άρθρα