ΑρχικήυγείαΣυσχέτιση μεταξύ καισαρικής τομής και αλλεργικών παθήσεων στην παιδική ηλικία - Τι...

Συσχέτιση μεταξύ καισαρικής τομής και αλλεργικών παθήσεων στην παιδική ηλικία – Τι έδειξε νέα μελέτη

2 λεπτά ανάγνωσης

Συσχέτιση μεταξύ καισαρικής τομής και αλλεργικών παθήσεων στην παιδική ηλικία σε μια διαχρονική πληθυσμιακή ομάδα γεννήσεων

Η συσχέτιση μεταξύ του τοκετού με καισαρική τομή και των παιδικών αλλεργικών παθήσεων, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η τροφική αλλεργία και το βρογχικό άσθμα, παραμένει ασαφής, με περιορισμένα στοιχεία. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, αναλύθηκαν δεδομένα από 2.114 παιδιά που γεννήθηκαν στην Ιαπωνία το 2010. Έγιναν συγκρίσεις μεταξύ παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή και εκείνων που γεννήθηκαν φυσιολογικά. Τα διαχρονικά αποτελέσματα ήταν η ατοπική δερματίτιδα, η τροφική αλλεργία και το βρογχικό άσθμα κατά την παιδική ηλικία για κάθε ηλικιακή ομάδα έως την ηλικία των 9 ετών.

- Advertisement -

Τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο για τα περισσότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν φυσιολογικά. Η ανάλυση GEE δεν διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ καισαρικής τομής και ατοπικής δερματίτιδας, τροφικής αλλεργίας, βρογχικού άσθματος ή αλλεργικής ρινοεπιπεφυκίτιδας. Συμπερασματικά αυτή η μελέτη δεν παρουσιάζει σαφή ένδειξη συσχέτισης μεταξύ του τρόπου τοκετού και των αλλεργικών παθήσεων της παιδικής ηλικίας στην Ιαπωνία.

https://www.nature.com/articles/s41598-025-03703-3

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)

Η υπόθεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη νομική ευθύνη των συστημάτων AI, με πιθανές επιπτώσεις σε μάρκετινγκ, συμμόρφωση και χρήση αλγορίθμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Ο Τάσος συστήνεται: Ο επιστήμονας τροφίμων που φέρνει την ασφάλεια στην κουζίνα μας

Γνωρίστε τον Τάσο τον Καρδιτσιώτη «Scientist» της διπλανής πόρτας που έκανε την Ασφάλεια Τροφίμων… κάρμα!