Οι ισχυρισμοί και οι επιστημονικές εξηγήσεις
Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορεί επίμονα ένας πιασάρικος τίτλος, ειδικά σε βίντεο στα social media: «Γιατί πρέπει να αποφεύγεις οπωσδήποτε να τρως κατεψυγμένο και αποψυγμένο ψωμί: Η απάντηση που λίγοι γνωρίζουν».
Το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι φυσικά να προκαλέσει την περιέργεια των καταναλωτών, κάτι που το πέτυχε, αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις και τα σχόλια. Δύο είναι οι βασικοί ισχυρισμοί να μην παγώσουμε το ψωμί μας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Bότανα και μπαχαρικά με κομμάτια πλαστικού – Επείγουσα ανάκληση λόγω κινδύνου πνιγμού
Ισχυρισμός 1ος: Η ψύξη προκαλεί αλλαγές στη δομή του αμύλου : Το άμυλο που υπάρχει στο ψωμί μπορεί να υποστεί διεργασίες ανάδρομης αποικοδόμησης, καθιστώντας το προϊόν λιγότερο εύπεπτο.
Σύμφωνα με τον τεχνολόγο τροφίμων Dario Vista, ο οποίος επιμελείται τη στήλη «The Nutritionist» στην Ιταλική εφημερίδα για θέματα καταναλωτή Salvagente. «Η ανάδρομη αποικοδόμηση του αμύλου είναι η βάση της διαδικασίας γήρανσης του ψωμιού. Το άμυλο τείνει να επιστρέφει στην αρχική του δομή επειδή το νερό μεταναστεύει προς τα έξω, αφήνοντας τα φαινόμενα ανάδρομης διάσπασης να λαμβάνουν χώρα στην καρδιά του προϊόντος». Είναι λοιπόν βάσιμος ο φόβος για το κατεψυγμένο ψωμί; «Καθόλου», εξηγεί ο Dario Vista: «Η ανάδρομη αποικοδόμηση του αμύλου δεν συμβαίνει στο κατεψυγμένο ψωμί επειδή το νερό είναι «φραγμένο» στην κατάσταση πάγου».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτοφάρμακα σε μήλα: Πρέπει να τα καθαρίζετε πριν τα φάτε ή μόνο να τα ξεπλένετε; Ευρήματα μελέτης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τεχνητές χρωστικές στα τρόφιμα: Κρύβονται ακόμη και σε αυτά που θεωρούμε… «υγιεινά» – Πώς θα προφυλαχτείτε
Ισχυρισμός 2ος: Η απόψυξη αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού τοξικών ουσιών. Μπορεί να προωθήσει τη δημιουργία επιβλαβών ενώσεων, όπως η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε βιομηχανικά ψωμιά για βελτίωση της υφής τους.
Και εδώ η γνώμη του τεχνολόγου είναι ξεκάθαρη: «Η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη είναι ένα συνθετικό πρόσθετο τροφίμων (Ε466) και παράγεται με αντίδραση κυτταρίνης με καυστική σόδα και χλωροξικό οξύ. Δεν σχηματίζεται φυσικά στο ψωμί».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το ταπεινό τρόφιμο που ανακουφίζει τον πόνο στην πλάτη και τη μέση – Επιστημονική έρευνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί σίκαλης με ορυκτέλαια, φυτοφάρμακα, χρωστικές και γλυκαντικά – Εργαστηριακή δοκιμή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Kουτιά πίτσας: Τοξικές ουσίες που επηρεάζουν την αναπαρωγή και προκαλούν καρκίνο καταλήγουν στην πίτσα
Εν ολίγοις, οι δημοσιεύσεις δεν είναι τίποτε άλλο από μια φάρσα με στόχο τον εντυπωσιασμό που το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να μας ωθήσει να αυξήσουμε την ήδη άφθονη ποσότητα απορριμμάτων μας. Με κόστος για εμάς και το περιβάλλον!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκε το βακτήριο στο τυρί που αρρώστησε 12 ανθρώπους