Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τελικά είναι ασφαλές να καταψύχουμε το ψωμί ή όχι;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤελικά είναι ασφαλές να καταψύχουμε το ψωμί ή όχι;
spot_img

Οι ισχυρισμοί και οι επιστημονικές εξηγήσεις

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορεί επίμονα ένας πιασάρικος τίτλος, ειδικά σε βίντεο στα social media: «Γιατί πρέπει να αποφεύγεις οπωσδήποτε να τρως κατεψυγμένο και αποψυγμένο ψωμί: Η απάντηση που λίγοι γνωρίζουν».

- Advertisement -

Το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι φυσικά να προκαλέσει την περιέργεια των καταναλωτών, κάτι που το πέτυχε, αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις και τα σχόλια. Δύο είναι οι βασικοί ισχυρισμοί να μην παγώσουμε το ψωμί μας.

Ισχυρισμός 1ος: Η ψύξη προκαλεί αλλαγές στη δομή του αμύλου : Το άμυλο που υπάρχει στο ψωμί μπορεί να υποστεί διεργασίες ανάδρομης αποικοδόμησης, καθιστώντας το προϊόν λιγότερο εύπεπτο.

Σύμφωνα με τον τεχνολόγο τροφίμων Dario Vista, ο οποίος επιμελείται τη στήλη «The Nutritionist» στην Ιταλική εφημερίδα για θέματα καταναλωτή Salvagente. «Η ανάδρομη αποικοδόμηση του αμύλου είναι η βάση της διαδικασίας γήρανσης του ψωμιού. Το άμυλο τείνει να επιστρέφει στην αρχική του δομή επειδή το νερό μεταναστεύει προς τα έξω, αφήνοντας τα φαινόμενα ανάδρομης διάσπασης να λαμβάνουν χώρα στην καρδιά του προϊόντος». Είναι λοιπόν βάσιμος ο φόβος για το κατεψυγμένο ψωμί; «Καθόλου», εξηγεί ο Dario Vista: «Η ανάδρομη αποικοδόμηση του αμύλου δεν συμβαίνει στο κατεψυγμένο ψωμί επειδή το νερό είναι «φραγμένο» στην κατάσταση πάγου».

Ισχυρισμός 2ος: Η απόψυξη αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού τοξικών ουσιών. Μπορεί να προωθήσει τη δημιουργία επιβλαβών ενώσεων, όπως η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε βιομηχανικά ψωμιά για βελτίωση της υφής τους.

Και εδώ η γνώμη του τεχνολόγου είναι ξεκάθαρη: «Η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη είναι ένα συνθετικό πρόσθετο τροφίμων (Ε466) και παράγεται με αντίδραση κυτταρίνης με καυστική σόδα και χλωροξικό οξύ. Δεν σχηματίζεται φυσικά στο ψωμί».

Εν ολίγοις, οι δημοσιεύσεις δεν είναι τίποτε άλλο από μια φάρσα με στόχο τον εντυπωσιασμό που το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να μας ωθήσει να αυξήσουμε την ήδη άφθονη ποσότητα απορριμμάτων μας. Με κόστος για εμάς και το περιβάλλον!

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα - Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές

Οι λάθος θερμοκρασίες ψυγείου στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλάζουν τα δεδομένα στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων

Σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν τα ψυγεία των νοικοκυριών στην Ευρώπη - "Πρόσω Ολοταχώς" για τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες λήξης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα