Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θαλασσινά: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο από τις χημικές ουσίες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΘαλασσινά: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο από τις χημικές ουσίες
spot_img

Κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση μολυσμένων ψαριών και τρόποι προστασίας

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Exposure and Health υποστηρίζει ότι όσοι  καταναλώνουν συχνά θαλασσινά μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε PFAS, την οικογένεια των πανταχού παρόντων και ανθεκτικών ανθρωπογενών χημικών τοξινών γνωστών ως “για πάντα χημικά“. Τα PFAS είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβή για την υγεία. Στους ανθρώπους, τα PFAS σχετίζονται με καρκίνο, εμβρυϊκές ανωμαλίες, υψηλή χοληστερόλη και διαταραχές του θυρεοειδούς, του ήπατος και της αναπαραγωγής. Σύμφωνα με τον FAO ο κίνδυνος οξείας χημικής δηλητηρίασης είναι πολύ χαμηλός. Ωστόσο, η μακροχρόνια έκθεση χαμηλού επιπέδου σε ορισμένους χημικούς ρύπους μπορεί να σχετίζεται με σοβαρές ασθένειες όπως νευρολογικές βλάβες, γενετικές ανωμαλίες και καρκίνο.

- Advertisement -

Σχετική έρευνα έδειξε ότι γαρίδες και αστακός έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις με μέσους όρους που κυμαίνονται έως και 1,74 και 3,30 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο σάρκας, αντίστοιχα, για ορισμένες ενώσεις PFAS, αναφέρουν οι ερευνητές. Τα κοινά βακτήρια που μολύνουν τις φάρμες γαρίδας περιλαμβάνουν τα είδη Vibrio και Salmonella . Αυτά τα βακτήρια έχουν εντοπιστεί στις προμήθειες νερού της φάρμας γαρίδας, στο νερό της λίμνης, στα υλικά διατροφής, στις γαρίδες στις φάρμες και στις κατεψυγμένες γαρίδες που εξάγονται. Και οι δύο αυτές ποικιλίες βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Και έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science of The Total Environment, με στόχο τον εντοπισμό των τροφίμων που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα PFAS διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο θαλασσινά, λευκό ρύζι, καφέ και αυγά και θαλασσινά συνήθως παρουσίαζαν περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες στο πλάσμα και το μητρικό γάλα τους.

Σύμφωνα με την καταναλωτική οργάνωση consumer reports το νερό μπορεί να μολυνθεί από επικίνδυνους ρύπους: PFAS, μικροπλαστικά, βαρέα μέταλλα, διοξίνες, φυτοφάρμακα και πολλά άλλα. Και εάν μια χημική ουσία μολύνει το νερό και δεν διασπαστεί, μπορεί να καταλήξει στα ψάρια. Ταυτόχρονα και πολλές αμφισβητήσιμες χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για την εκτροφή ψαριών σε ιχθυοκαλλιέργειες. Για παράδειγμα, μερικοί χρησιμοποιούν φορμαλδεΰδη , ένα καρκινογόνο υγρό ταρίχευσης, ως φυτοφάρμακο ή συντηρητικό.

Ορισμένα εκτρεφόμενα ψάρια έχουν βρεθεί ότι περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ρύπων από τα άγρια. Επιπλέον, οι συνθήκες στα βιομηχανικά αγροκτήματα μπορεί να είναι εντελώς ανθυγιεινές , όπως έχει βρεθεί σε ορισμένες φάρμες σε χώρες με λιγότερα αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα και κανονισμούς διαχείρισης. Στη χειρότερη από αυτές, έως και 150 γαρίδες ζουν σε ένα τετραγωνικό μέτρο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βακτήρια — και σε λάσπη από περιττώματα, χημικές ουσίες και περίσσεια τροφής που εκτρέφουν φύκια.

Πως να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης σε χημικά από τα θαλασσινά

Για να μειώσετε τον κίνδυνο, αγοράστε άγρια ​​αλιευμένα από τον ωκεανό όταν είναι λιγότερο ακριβά και διαθέσιμα. Αν και τα ψάρια που αλιεύονται άγρια ​​δεν είναι ασημένια σφαίρα, επειδή ορισμένες πρακτικές διχτυών μπορούν να μαζέψουν θαλασσινά που δεν προορίζονται για συλλογή, σε αντίθεση με τα ψάρια που καλλιεργούνται σε φάρμες, δεν εκτρέφονται σε νερά με σκόπιμα προστιθέμενες χημικές ουσίες.

Εάν αγοράζετε θαλασσινά ιχθυοκαλλιέργειας να προμηθευτείτε προϊόντα από πιστοποιημένες εγκαταστάσεις που υπόκεινται σε αυστηρότερους κανονισμούς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η «αειφόρος καλλιέργεια» δεν έχει νομικό ορισμό και δεν αποκλείει τα χημικά. Κατά γενικό κανόνα, τα μικρότερα ψάρια είναι συνήθως πιο ασφαλή, επειδή τα ψάρια συσσωρεύουν τοξίνες πιο μακριά στην τροφική αλυσίδα καθώς τα μεγαλύτερα ψάρια τρώνε τα μικρότερα. Η CR συμβουλεύει να αποφύγετε εντελώς τον τόνο εάν είστε έγκυος.  Και να μην αγοράζετε γαρίδες που εκτρέφονται κοντά σε αστικά κέντρα.

Η πιο σημαντική διατροφική συμβουλή για το σύνολο του πληθυσμού είναι να υπάρχει ποικιλία επιλογών. Το να τρώμε και να πίνουμε μια ποικίλη διατροφή σημαίνει τόσο την κατανάλωση διαφορετικών τύπων τροφίμων (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά), αλλά και την επιλογή διαφορετικών τύπων ψαριών. Η ποικιλία επιλογών είναι σημαντική όχι μόνο για να ελαχιστοποιήσετε τις μικρές ποσότητες ανεπιθύμητων ουσιών που περιέχουν συγκεκριμένες τροφές αλλά και για να λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, τα μέταλλα και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Συμπερασματικά αν και η κατανάλωση θαλασσινών προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, της βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας και της προώθησης της απώλειας βάρους, εγκυμονεί επίσης πιθανούς κινδύνους για την υγεία λόγω περιβαλλοντικών ρύπων. Σύμφωνα και με αλλη μελέτη ο μετριασμός αυτών των κινδύνων μπορεί να επιτευχθεί επιλέγοντας περιορισμένη κατανάλωση μολυσμένων ψαριών και ακολουθώντας το σωστό μαγείρεμα (Το σωστό μαγείρεμα των ψαριών στους 63 °C χρησιμοποιείται επίσης για τη θανάτωση επιβλαβών μικροοργανισμών).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα