Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το λαχανικό που έχει περισσότερο κάλιο και από το ψάρι και από τη μπανάνα!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο λαχανικό που έχει περισσότερο κάλιο και από το ψάρι και από τη μπανάνα!
spot_img

Το νόστιμο λαχανικό που καταπολεμά το στρες και έχει περισσότερο κάλιο από το ψάρι και τη μπανάνα

Το κάλιο είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία του ανθρώπου καθώς είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς. Βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων και εμποδίζει την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Βοηθά επίσης τα νεύρα, τους μύες και την καρδιά σας να λειτουργούν σωστά, καθώς και στη μετακίνηση των θρεπτικών συστατικών και των αποβλήτων γύρω από τα κύτταρα σας. Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι κάλιο περιέχουν σε υψηλές ποσότητες τα ψάρια και οι μπανάνες. Ενώ όμως μία μπανάνα περιέχει μεταξύ 400-450 mg και μία μερίδα ψάρι 400 mg, μία γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερα από 600 mg καλίου.

- Advertisement -

Γλυκοπατάτες θα βρούμε σχεδόν σε όλες τις λαϊκές αγορές της χώρας, αλλά δεν καταλήγουν συχνά στα καλάθι αγορών μας. Αυτές οι πατάτες λοιπόν, δεν έχουν μόνο ωραία γεύση αλλά είναι και πολύ πιο υγιεινές από ό,τι υποψιαζόμαστε! Η γλυκοπατάτα είναι ένα πολύτιμο τρόφιμο, το οποίο όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητες συνταγές, αλλά είναι και πολύ καλό για τον οργανισμό μας!

Δεν γνωρίζουν πολλοί ότι στις γλυκοπατάτες θα βρούμε μια εκπληκτικά μεγάλη ποσότητα βιταμινών Α και C, καθώς και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά ευεργετικά για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η ποικιλία πατάτας είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά.Για το λόγο αυτό, οι γλυκοπατάτες είναι τέλειες για την πρόληψη της φλεγμονής στο σώμα. Έτσι, μπορούν να είναι χρήσιμες για όσους από εμάς υποφέρουμε από άσθμα, αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα. Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες περιέχουν και υδατάνθρακες που μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ακόμη περισσότερο από το κρέας ψαριού! Λόγω αυτού του γεγονότος, οι γλυκοπατάτες αποτρέπουν την εμφάνιση καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Το κάλιο είναι πολύ χρήσιμο και για τη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης, όπως αναφέρθηκε, καθιστώντας το ιδανικό για την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς. Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι γλυκοπατάτες είναι επίσης καλές για την υποστήριξη του πεπτικού συστήματος. Και όταν τις καταναλώνουμε με τη φλούδα είναι χρήσιμες και κατά της δυσκοιλιότητας.

Παραδόξως, οι γλυκοπατάτες είναι χρήσιμες και κατά του στρες! Επειδή το σώμα καταναλώνει πολλά μέταλλα υπό πίεση, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, οι γλυκοπατάτες μας παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να αντέξουμε υπό πίεση. Συνολικά, αυτό το λαχανικό είναι πολύ υγιεινό, γεμάτο βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εντάξουμε τη γλυκοπατάτα στη διατροφή μας όσο το δυνατόν περισσότερο! Επιπλέον, είναι πολύ νόστιμες και μπορούν ενταχθούν σε πολλές συνταγές!

Κορυφαία συνταγή είναι αυτή του πουρέ γλυκοπατάτας, σαν συνοδευτικό σε πολλά πιάτα. Θα χρειαστείτε:

  • 4 γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 20 γραμμάρια βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει. Προσθέστε τις γλυκοπατάτες κομμένες σε κύβους και σιγοβράστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Βγάζουμε τις πατάτες από το νερό, τις πολτοποιούμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα