Η Γαλλική Αρχή Ασφάλειας τροφίμων, εντόπισε ενδείξεις που συνδέουν την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Τα «υπερεπεξεργασμένα» τρόφιμα αποτελούν μέρος της προσφοράς τροφίμων, αλλά εγείρουν επίσης ορισμένες ανησυχίες για την υγεία, ωστόσο, η έννοια της υπερεπεξεργασίας δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί επιστημονικά. Υπό το πρίσμα αυτό, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας, ANSES επανεξέτασε τις διαθέσιμες μελέτες για το θέμα. Η εκτίμηση από εμπειρογνώμονες εντόπισε πολλά σημάδια που υποδηλώνουν σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τέτοιων τροφίμων και υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Τώρα η πρόκληση είναι να εντοπιστούν οι μηχανισμοί που αποτελούν τη βάση αυτών των κινδύνων. Μεταξύ των οδών που πρέπει να διερευνηθούν, ο Οργανισμός συνιστά την εστίαση στις επιπτώσεις νέων ουσιών που μπορούν να σχηματιστούν κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Τονίζει επίσης ότι πρέπει να εξεταστούν και άλλοι τρόποι δράσης για τη βελτίωση της διατροφής του πληθυσμού.
Τι ακριβώς είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;
Χρησιμοποιείται μια μεγάλη ποικιλία μεθόδων επεξεργασίας (μαγείρεμα, ζύμωση, κλασματοποίηση κ.λπ.) που επηρεάζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων με διάφορους τρόπους. Στην αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ο Οργανισμός επεσήμανε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τον ορισμό αυτών των τύπων τροφίμων. Ως εκ τούτου, μελέτησε τις υπάρχουσες ταξινομήσεις με βάση τον βαθμό επεξεργασίας των τροφίμων, ιδίως το σύστημα Nova, που αναπτύχθηκε από Βραζιλιάνους ερευνητές και είναι επί του παρόντος το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πλαίσιο σε επιδημιολογικές μελέτες.
Στο σύστημα ταξινόμησης Nova, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα χαρακτηρίζονται από τη χρήση ορισμένων μεθόδων επεξεργασίας και την προσθήκη «καλλυντικών» πρόσθετων και ουσιών, όπως απομονώσεις πρωτεϊνών ή υδρογονωμένα έλαια, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε γεύματα που παρασκευάζονται στο σπίτι. Αυτά τα πρόσθετα και άλλες προστιθέμενες ουσίες προορίζονται να τροποποιήσουν την υφή ή τη γεύση του φαγητού ή να διευκολύνουν την παρασκευή του. Γενικά, το σύστημα αυτό βασίζεται στην παρουσία πρόσθετων και ουσιών χωρίς διάκριση, καθιστώντας την εφαρμογή του υποκειμενική.
Σήματα προς περαιτέρω διερεύνηση
Παρά τους περιορισμούς αυτούς, ο Οργανισμός διεξήγαγε συστηματική ανασκόπηση των επιστημονικών μελετών που δημοσιεύθηκαν σχετικά με αυτό το θέμα. Κατέληξε στο συμπέρασμα, αν και με μικρό βάρος αποδεικτικών στοιχείων, ότι ένα υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης τροφίμων που ταξινομούνται ως υπερεπεξεργασμένα σύμφωνα με το πλαίσιο Nova σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, το υπερβολικό βάρος, η παχυσαρκία, οι καρδιονευροαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου.
Διάφοροι πιθανοί υποκείμενοι μηχανισμοί
Για να εξηγήσει τη πιθανή σχέση μεταξύ της υγείας και της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, η ANSES κάνει τις ακόλουθες υποθέσεις:
- Η σύνθεση αυτών των τροφών, που συχνά έχουν σχεδιαστεί για να είναι βολικά και ορεκτικά, και οι συνθήκες υπό τις οποίες καταναλώνονται (εστιατόρια φαστ φουντ, μπροστά από οθόνη, εν κινήσει κ.λπ.) προωθούν την υπερβολική πρόσληψη τροφής.
- Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό νέων ουσιών, μερικές από τις οποίες είναι δυνητικά επιβλαβείς και μπορεί να είναι υπεύθυνες για αλληλεπιδράσεις.
Η διεξαγωγή μελετών για τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων θα βοηθούσε στον καλύτερο χαρακτηρισμό της σχέσης μεταξύ των μεθόδων επεξεργασίας και των επιπτώσεων στην υγεία, ώστε να μπορέσει να καθοδηγήσει τις δημόσιες πολιτικές για τα τρόφιμα και τη διατροφή.
Προσδιορισμός τρόπων δράσης για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη υγείας του Esteban που δημοσιεύθηκε το 2024 από την Santé publique France, ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας αυξάνεται στη Γαλλία. Το ίδιο ισχύει για τα επίπεδα σωματικής αδράνειας και καθιστικής συμπεριφοράς. Επιπλέον, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της INCA, τα επίπεδα κατανάλωσης φαγητού παραμένουν μακριά από τις συνιστώμενες διατροφικές οδηγίες .
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει τεθεί το ενδεχόμενο τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, μετά την αξιολόγηση των ειδικών της ANSES, φαίνεται ότι οι τρέχουσες ταξινομήσεις των τροφίμων με βάση τον βαθμό επεξεργασίας τους δεν μπορούν να μεταφραστούν σε κινδύνους για την υγεία. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι ταξινομήσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διατροφικής εκπαίδευσης.
Πέρα από το θέμα της υπερεπεξεργασίας, ο Οργανισμός υπογραμμίζει τη σημασία της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας όλων των συλλογικών μεθόδων δράσης που έχουν ήδη εφαρμοστεί για την επίτευξη των συνιστώμενων κατευθυντήριων γραμμών κατανάλωσης τροφίμων , καθώς και των επιπέδων καθημερινής σωματικής δραστηριότητας και διακοπής της καθιστικής συμπεριφοράς που προτείνονται για ολόκληρο τον πληθυσμό.