Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Quo vadis Norvegiae?

spot_img

Θέμα χρόνου να μολυνθεί η τροφική αλυσίδα…

Διαβάζω στον Guardian μια δυσάρεστη εξέλιξη:

- Advertisement -

Norway to allow mining waste to be dumped in fjords

https://www.theguardian.com/world/2024/jan/12/norway-to-allow-mining-waste-to-be-dumped-in-fjords

“Μετά από μια διαμάχη 15 ετών, η ιδιωτική εταιρεία Nordic Mining έλαβε το πράσινο φως να απορρίψει 170 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων εξόρυξης στον πυθμένα του φιόρδ Førde, τα οποία οι επικριτές λένε ότι θα απειλήσουν τη θαλάσσια ζωή και θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα.”

Παρά τις προσπάθειες ακτιβιστών “Friends of the Earth, Norway” για να μην απορρίπτονται απόβλητα από εξορύξεις στα φιόρδ της χώρας, η κυβέρνηση προχώρησε νομοθετώντας αυτήν την αποτρόπαια περιβαλλοντική πράξη. Ακόμα και το  Norwegian Institute of Marine Research γνωμοδότησε ενάντια στην απόρριψη των αποβλήτων.

Οι ακτιβιστές δεν μπορούν να συνεχίσουν τον νομικό τους αγώνα ενάντια στην Κυβέρνηση.

Και αυτό μου θύμισε την ομάδα μας (π. Ιωάννης Οικονομίδης, τον αείμνηστο Θανάση Παντελόγλου και μένα) όταν παλεύαμε με τα “θεριά” σε Ασωπό και Μεσσαπία και Σκουριές…αλλά δεν είχαμε πλέον τα χρήματα να συνεχίσουμε την πάλη.

Μια αντίστοιχη πάλη που είχα την τιμή να συμμετάσχω εδώ στην “πολιτισμένη” Ιρλανδία ήταν η υπόθεση της εταιρείας που διαχειρίζεται το Irish Cement Factory στο προάστιο Raheen της πόλης του Λίμερικ.

Παρά τις προσπάθειές μας ( https://izab.net/blog/3-days-of-epa-oral-hearing-we-have-not-become-any-wiser/ ), η EPA (περιβαλλοντική επιτροπή της Ιρλανδίας) προχώρησε στην αδειοδότηση της εταιρείας να καίει τοξικά απόβλητα στο τσιμεντάδικο της Irish Cement Factory. Ο καπνός όμως θα είναι ρυπασμένος με τοξικά μικροσωματίδια που με την βροχή θα ρυπάνουν το έδαφος και το χορτάρι που τρώνε οι αγελάδες και έτσι είναι απλά θέμα χρόνου να επιμολυνθεί η διατροφική αλυσίδα…

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα