Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
13.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνέργεια και λειτουργικά τρόφιμα

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣυνέργεια και λειτουργικά τρόφιμα
spot_img

Πως μπορούν να παραχθούν νέα ελληνικά, προστιθέμενης αξίας προϊόντα.

Κατά την διάρκεια του διδακτορικού μου στο Πανεπιστήμιο του Leeds, ανακάλυψα ένα νέο βακτήριο που ζει μέσα στο φυτό της φράουλας, με το όνομα Methylobacterium extorquens.

- Advertisement -

Με την ερευνητική μου ομάδα μελετήσαμε αυτό το πολύ ενδιαφέρον βακτήριο και τον ρόλο του στη βιοσύνθεση του αρώματος της φράουλας. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814607002452

Επίσης, βρήκαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συμβίωση του βακτηρίου αυτού με την φραουλιά https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0176161714001102?via%3Dihub

Ανατρέχοντας στην πρόσφατη βιβλιογραφία, βρήκα μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την συνέργεια της πρόπολης και του μελιού και ποιες λειτουργικές ιδιότητες έχουν διαφορετικά σε αναλογία μίγματα πρόπολης και μελιού. https://www.mdpi.com/2304-8158/11/14/2041

Ακολουθώντας αυτό τον τρόπο σκέψης, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε πλήθος νέων προϊόντων, π.χ. παράγωγα μαστίχας, παράγωγα μελιού, παράγωγα ξηρών Ελληνικών καρπών (ή μίγματα 2-3 διαφορετικών καρπών).

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα