Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νηστίσιμο-φυτικό τυρί: Πόσο υγιεινό ή ανθυγιεινό είναι;

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΝηστίσιμο-φυτικό τυρί: Πόσο υγιεινό ή ανθυγιεινό είναι;
spot_img

Τα ελληνικά νηστίσιμα τυριά είναι… φουλ σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά!

Το φυτικό εναλλακτικό τυρί είναι μία συνηθισμένη επιλογή, όχι μόνο για όσους ακολουθούν vegan διατροφή αλλά και για όσους ετοιμάζονται για ξεκινήσουν νηστεία, ενόψει του Πάσχα. Πόσο υγιεινά είναι όμως τα φυτικά-νηστίσιμα τυριά; Όχι και τόσο όπως αποδεικνύεται από μελέτες οι οποίες ακυρώνουν το «φωτοστέφανο υγείας» των τυριών αυτών.

Τα τυριά φυτικής προέλευσης μπορούν να παρασκευαστούν από πολλά διαφορετικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι τα διατροφικά τους προφίλ μπορεί να διαφέρουν πολύ. Ωστόσο αναλύσεις της οργάνωσης Action on Salt που έχει στόχο να μειώσει την πρόσληψη αλατιού από τον πληθυσμό για την επίτευξη καλύτερης υγείας και αποτροπής πολλών ασθενειών, διαπίστωσαν ότι το φυτικό και νηστίσιμο τυρί, περιέχει περισσότερο αλάτι από τα τυριά σκληρής έκθλιψης γαλακτοκομικών όπως το τσένταρ. Στην έρευνα δοκιμάστηκαν 26 φυτικά τυριά και ο μέσος όρος αλατιού στα 100gr ήταν 1,91gr ενώ ο μέσος όρος κορεσμένων λιπαρών ήταν 21,4gr. Όλα τα άλλα συμβατικά τυριά είχαν πολύ χαμηλότερο και αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Μία μικρή αναζήτηση στους ιστότοπους μεγάλων ελληνικών σουπερμάρκετ δείχνει ότι πολλά νηστίσιμα τυριά που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνες. Ωστόσο εξακολουθούν να έχουν υψηλή ποσότητα σε αλάτι και σε κορεσμένα λιπαρά (πάνω από τον μέσο όρο του Action on salt). Και για να βρεις νηστίσιμο τυρί σε ελληνικό σουπερμάρκετ με λιγότερα αλάτι και κορεσμένα λίπη πρέπει να ψάξεις πολύ…

Το ότι πολλά Vegan τυριά που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι υγιεινά, παραδέχεται και το Pant Based news και τονίζει επιπλέον πως σε αντίθεση με τα Vegan και νηστίσιμα γάλατα πολύ λίγα εναλλακτικά τυριά είναι εμπλουτισμένα με  θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και βιταμίνες. Το λάδι καρύδας είναι σήμερα το πιο κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τυριών φυτικής προέλευσης που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Αυτό εξηγεί την υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που βρέθηκαν σε πολλά από αυτά που αναλύθηκαν από το Action on Salt. Τα vegan τυριά που παρασκευάζονται από άλλα συστατικά είναι πολύ χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτά περιλαμβάνουν αυτά που παρασκευάζονται από κάσιους και αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν 0 -1 Gr αλατιούθ ανά μερίδα σύμφωνα με το plant bades news.

Και το University of Hertofordshire υποστηρίζει ότι το άμυλο και το λάδι μπορεί να δίνουν στα vegan τυριά την υφή τους, αλλά έχουν μικρή θρεπτική αξία. Για παράδειγμα, όταν τρώμε άμυλο, αυτό διασπάται στο έντερό μας σε ζάχαρη. Με την πάροδο του χρόνου, το πολύ άμυλο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση βάρους ή σε ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα φυτικά έλαια στο vegan τυρί είναι ακόμα χειρότερα. Το λάδι καρύδας αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από κορεσμένα λίπη. Ορισμένοι τύποι κορεσμένων λιπαρών αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης στο αίμα, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επίσης τα Vegan τυριά δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου πρωτεΐνες. Το Πανεπιστήμιο UH υποστηρίζει επίσης ότι το τυρί από κάσιους είναι πολύ καλύτερο από άλλες επιλογές, γιατί συνήθως περιέχει υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης και χαμηλότερα επίπεδα νατρίου και κορεσμένων λιπαρών από άλλα είδη τυριών vegan.

Καλό, θα είναι λοιπόν πριν αγοράσετε vegan νηστίσιμο τυρί, να διαβάσετε προσεκτικά τα συστατικά: ποσότητα σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά, πρώτες ύλες, συντηρητικά και πρόσθετα, για να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των επιβλαβών συστατικών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο