Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
27.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρύζι από το Πακιστάν: H Ιταλία αντιδρά στην αναγνώρισή του από την ΕΕ ως ΠΓΕ

ΑρχικήΝέαΡύζι από το Πακιστάν: H Ιταλία αντιδρά στην αναγνώρισή του από την ΕΕ ως ΠΓΕ
spot_img

Όχι στην αναγνώριση ΠΓΕ για το ρύζι μπασμάτι του Πακιστάν λένε οι Ιταλοί.

Το Πακιστάν έχει υποβάλλει στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ τα έγγραφα για αναγνώριση του ρυζιού Basmati που παράγεται στη χώρα ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ΠΓΕ. Ωστόσο οι Ιταλοί αντιδρούν έντονα, υποστηρίζοντας ότι εάν εγκριθεί θα προκύψουν ζητήματα τεχνικής φύσης στους Ευρωπαίους παραγωγούς ρυζιού.

Η Coldiretti και η Filiera Italia, που εκπροσωπούν την ιταλική αλυσίδα παραγωγής ρυζιού, έστειλαν επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας και Κυριαρχίας Τροφίμων Francesco Lollobrigida για να εκφράσουν τη βαθιά αντίθεσή τους στην αναγνώριση της ΠΓΕ Basmati που πρότεινε το Πακιστάν. Ταυτόχρονα ζήτησαν, να υποβάλει αίτημα αντίθεσης στην αίτηση αναγνώρισης και να προωθήσει αυτήν την αντίθεση και μεταξύ άλλων κρατών της ΕΕ.

Στην επιστολή υποστηρίζουν πως η υιοθέτηση αυτής της αναγνώρισης θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαλλαγή από δασμούς στο εισαγόμενο μεταποιημένο ρύζι ΠΓΕ basmati, με επακόλουθες επιπτώσεις στην ιταλική αγορά και σοβαρές συνέπειες για την εθνική αλυσίδα παραγωγής ρυζιού.

Αυτή η επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει, σύμφωνα με τους Coldiretti και Filiera Italia, σε κατάρρευση της αξιοποίησης του ρυζιού ευρωπαϊκού τύπου Indica και στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας του μακριού Β, με αύξηση της παραγωγής ρυζιού Japonica (Στρογγυλό, Μεσαίο και Μακρύ Α ) και συνακόλουθη κατάρρευση των τιμών και για αυτή την ποικιλιακή ομάδα. Επιπλέον, η αρχή της αμοιβαιότητας όσον αφορά την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα στη διαδικασία παραγωγής ρυζιού στο Πακιστάν δεν είναι εγγυημένη.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της UNICEF, υπάρχουν συνολικά 77 εκατομμύρια ανήλικοι, ηλικίας από 7 έως 14 ετών, που εργάζονται στη Νότια Ασία, το 88% των οποίων είναι στο Πακιστάν, το 40% στην Ινδία και το 10% στη Σρι Λάνκα. Επίσης στο Πακιστάν, αλλά και στην Ινδία, χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια στην ΕΕ, όπως για παράδειγμα η τρικυκλαζόλη. Η ιταλική αλυσίδα παραγωγής ρυζιού δεν μπορεί να δεχτεί τους κινδύνους που θα προέκυπταν από μια τέτοια αναγνώριση, καταλήγουν οι Coldiretti και Filiera Italia.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πως η τσίχλα απομακρύνει τα βακτήρια από το στόμα σας

Μελέτες που αποδεικνύουν ότι το μάσημα τσίχλας συμβάλλει στη διατήρηση της στοματικής υγείας.

11 θάνατοι από λιστερίωση στην Ελλάδα το 2023 – 12 τα κρούσματα το 2024

Αύξηση κρουσμάτων λιστερίωσης - Οι δράσεις ΕΟΔΥ για την προστασία της δημόσιας υγείας.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα