Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί… η αληθινή κουζίνα δεν είναι master chef!

ΑρχικήΝέαΓιατί… η αληθινή κουζίνα δεν είναι master chef!
spot_img

Μας χαλαρώνουν μας διασκεδάζουν, μας διδάσκουν, μας προσφέρουν κάθε χρόνο, άλλο ένα αστέρι του γαστρονομικού Life style. Όσα απολαμβάνουμε όμως στην τηλεοπτική οθόνη, γυαλισμένες κουζίνες, ευρύχωροι πάγκοι, αστραφτερά σκεύη, άνεση κινήσεων, κατάλληλες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, υγιεινός εξαερισμός, και γενικά ιδανικές συνθήκες εργασίας, είναι μία ωραιοποιημένη προσομοίωση. Γιατί… η αληθινή κουζίνα, δεν είναι master chef!

Ο κλάδος της εστίασης αποτελεί έναν από τους ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως και σε αυτόν απασχολείται ολοένα αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων. Εξαιτίας του μεγάλου εύρους των εργασιών που λαμβάνουν χώρα κατά την προετοιμασία, το μαγείρεμα και την παράθεση του φαγητού, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης κινδυνεύουν από μια μεγάλη ποικιλία εργατικών νόσων και ατυχημάτων. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται στις επαγγελματικές κουζίνες, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής: παραλαβή, αποθήκευση, προετοιμασία / επεξεργασία (πλύσιμο, απόψυξη, καθάρισμα, κοπές, μαρινάρισμα, κλπ), μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες (φούρνο, τηγάνι, σχάρα, φριτέζα, σαλαμάνδρα, κλπ), ψύξη ημιετοίμων και ετοίμων παρασκευών, θερμή διατήρηση ετοίμων (μπεν μαρί, θερμοθάλαμοι)  και τέλος σερβίρισμα ala carte ή παράθεση σε buffet. Προαπαιτούμενα για την σωστή λειτουργία μιας επαγγελματικής κουζίνας θεωρούνται πάντα το πλύσιμο πιάτων / ποτηριών, εργαλείων και σκευών, όπως και η καθαριότητα επιφανειών εργασίας, βαρέως εξοπλισμού και χώρων.  Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες η ραγδαία ανάπτυξη του αριθμού των εστιατορίων και η αύξηση της έντασης εργασίας των μαγείρων και του προσωπικού της κουζίνας (brigade de cuisine), συνοδεύονται από αύξηση της εμφάνισης νοσημάτων και τραυματισμών που σχετίζονται με τα επαγγέλματα του κλάδου. Στα ερωτήματα πως και γιατί εμφανίζονται συχνά νόσοι και συμβαίνουν τόσα πολλά ατυχήματα σε όσους εργάζονται σε επαγγελματικές κουζίνες, καθώς και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης αλλά και ατομικής πρόληψης, μας απάντησε η κ. Άννα Λεντή Χειρούργος Ορθοπεδικός- Επιμελήτρια Ορθοπεδικής κλινικής Τζάνειου Νοσοκομείου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα