Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να αλλάξουν το χρώμα των λιποκυττάρων, αναγκάζοντάς τα να καίνε θερμίδες αντί να τις αποθηκεύουν.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation, επιστήμονες βρήκαν τρόπο να μετατρέψουν τα λευκά λιποκύτταρα σε μπεζ, κάτι που θα φέρει επανάσταση στις μεθόδους απώλειας βάρους.
Αν και το κατόρθωμα έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια, οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών απώλειας βάρους για τον άνθρωπο.
Όλοι μας έχουμε τρεις βασικούς τύπους λιποκυττάρων – το λευκό, το καφέ και το μπεζ. Τα λευκά λιποκύτταρα αποθηκεύουν λιπίδια και μας προκαλούν αύξηση του βάρους όταν έχουμε πολλά από αυτά. Τα καφέ λιποκύτταρα είναι σχεδιασμένα να καίνε θερμίδες προκειμένου να μας κρατούν ζεστούς, αν και τα περισσότερα από αυτά έχουν εξαντληθεί μέχρι την ηλικία του ενός έτους.
Η μπεζ ποικιλία, εν τω μεταξύ, παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και έχει την ικανότητα να εκτελεί και τις δύο λειτουργίες, αποθηκεύοντας ενέργεια όταν χρειάζεται και εξαντλώντας την κατά παραγγελία. Τα λευκά λιποκύτταρα μπορούν να γίνουν μπεζ ως αποτέλεσμα της άσκησης ή της έκθεσης στο κρύο και οι επιστήμονες έχουν ξοδέψει χρόνια αναζητώντας έναν τρόπο να ελέγξουν φαρμακολογικά αυτή τη διαδικασία.
Σε προηγούμενες εργασίες σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων λιποκυττάρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται KLF-15, η οποία υπάρχει σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις στα καφέ και μπεζ λιποκύτταρα από ό,τι στη λευκή ποικιλία. Οι συγγραφείς της νέας μελέτης αποφάσισαν, λοιπόν, να αναπαράγουν μια σειρά ποντικών που στερούνταν εντελώς αυτή την πρωτεΐνη από τα λευκά λιποκύτταρα και διαπίστωσαν ότι αυτό τα έκανε να μετατραπούν σε μπεζ λιποκύτταρα.
«Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Μπράιαν Φέλντμαν σε δήλωσή του. «Δείξαμε όχι μόνο ότι αυτή η προσέγγιση λειτουργεί για να μετατρέψουμε αυτά τα λευκά λιποκύτταρα σε μπεζ, αλλά και ότι ο πήχης για να γίνει αυτό δεν είναι τόσο υψηλός όσο νομίζαμε».
Πράγματι, το μόνο που χρειάζεται είναι η καταστολή μιας μόνο πρωτεΐνης για να επιτευχθεί η μετατροπή, στα τρωκτικά, τουλάχιστον. Για να πάρουν μια καλύτερη ιδέα για το αν αυτό θα λειτουργούσε ή όχι στους ανθρώπους, οι ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο που παίζει η KLF-15 σε καλλιεργημένα ανθρώπινα λιποκύτταρα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρωτεΐνη αλληλεπιδρά με έναν τύπο υποδοχέα που ονομάζεται Adrb1, ο οποίος παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι του παζλ, καθώς οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως εστιάσει μεγάλο μέρος της προσοχής τους σε έναν σχετικό υποδοχέα που ονομάζεται Adrb3, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την απώλεια βάρους σε ποντίκια.
- Δείτε επίσης: Lidl hr: Ανακαλείται αλάτι που περιέχει μικροπλαστικά
Τα φάρμακα που στοχεύουν τον Adrb3 στους ανθρώπους, ωστόσο, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά. Οι συγγραφείς της μελέτης υποψιάζονται, επομένως, ότι η ανάπτυξη νέων φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με τον Adrb1 ίσως έχει περισσότερες πιθανότητες να ανακουφίσει επιτυχώς την παχυσαρκία, μετατρέποντας τα λευκά λιποκύτταρα σε μπεζ.
«Σίγουρα δεν βρισκόμαστε στη γραμμή του τερματισμού, αλλά είμαστε αρκετά κοντά ώστε να μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα πώς αυτές οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη θεραπεία της παχυσαρκίας», ανέφερε ο Φέλντμαν.