Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Η έκθεση αξιολόγησης των ολιγοσακχαριτών ταυτόσημου ανθρώπινου γάλακτος (HiMOs) ως “Novel food” στην ΕΕ

ΑρχικήΝέαEFSA: Η έκθεση αξιολόγησης των ολιγοσακχαριτών ταυτόσημου ανθρώπινου γάλακτος (HiMOs) ως "Novel food" στην ΕΕ
spot_img

Η έκθεση βιβλιογραφικής ανασκόπησης της EFSA για τους ολιγοσακχαρίτες ταυτόσημου ανθρώπινου γάλακτος.

Οι Ολιγοσακχαρίτες ανθρώπινου γάλακτος (HMOs) είναι ειδικά πρεβιοτικά που βρίσκονται φυσικά στο μητρικό γάλα της μητέρας. Είναι το πιο άφθονο στερεό συστατικό στο μητρικό γάλα μετά το λίπος και τους υδατάνθρακες. Στα μωρά που θηλάζουν, οι HMOs έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα.

«Οι HMOs βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επειδή τροφοδοτούν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο του μωρού σας, όπου υπάρχει το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος», αναφέρει η Rachael Buck, Ph.D., ερευνήτρια της Abbott και ειδική στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ολιγοσακχαρίτες ταυτόσημου ανθρώπινου γάλακτος (HiMOs) είναι πρεβιοτικά φάρμακα που παράγονται με συνθετική βιολογία και είναι λειτουργικά πανομοιότυπα με τους HMOs που βρίσκονται στο ανθρώπινο γάλα. Ως εκ τούτου, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος τοξικότητας είναι χαμηλός, με τα πρόσθετα οφέλη της βαθιάς ανθρώπινης βιοδραστικότητας.

Αντίθετα, ενώ πολλά φυτικά ή τεχνητά πρεβιοτικά έχουν δείξει βιοδραστικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό, ορισμένα συνδέονται με τοξικότητα.

Η EFSA δημοσίευσε μια έκθεση βιβλιογραφικής ανασκόπησης ως προπαρασκευαστικό έργο για την αξιολόγηση της ασφάλειας από την EFSA των HiMOs ως νέων τροφίμων (NFs).

Ο κύριος στόχος ήταν να συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικά με τις συγκεντρώσεις των HiMOs στο ανθρώπινο γάλα, τόσο μεμονωμένες όσο και ολικές, και τους συνδυασμούς/μείγματα HiMOs/HMOs σε εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα ή αυτά που αναφέρονται στη βιβλιογραφία.

Η βιβλιογραφική ανασκόπηση, η οποία περιελάμβανε μια στρατηγική αναζήτησης που εφαρμόστηκε σε βιοϊατρικές (PubMed) και διεπιστημονικές (Web of Science) βάσεις δεδομένων από το 2013 έως τον Μάρτιο του 2024, συμπληρώθηκε από μια ad hoc αναζήτηση πρωτογενών μελετών που περιλαμβάνονταν σε δύο βασικές πρόσφατες συστηματικές ανασκοπήσεις και αναζητήσεις γκρίζας βιβλιογραφίας σε σχετικούς ιστότοπους επιχειρήσεων τροφίμων.

Με σύνολο 171 δημοσιεύσεων που εξετάστηκαν, τα πορίσματα αυτής της ανασκόπησης θα στηρίξουν την EFSA στην αξιολόγηση της ασφάλειας των HiMOs ως νέων τροφίμων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο