Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παράνομα και τοξικά φυτοφάρμακα στην Ευρώπη – Μεγάλη επιχείρηση της Europol

ΑρχικήΝέαΠαράνομα και τοξικά φυτοφάρμακα στην Ευρώπη - Μεγάλη επιχείρηση της Europol
spot_img

Η ζήτηση για πλαστά φυτοφάρμακα στη μαύρη αγορά είναι πολύ μεγάλη, καθώς πωλούνταν σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τα γνήσια προϊόντα.

Η Europol υποστήριξε δύο μεγάλες επιχειρήσεις κατά της διακίνησης παράνομων φυτοφαρμάκων στην ΕΕ. Η πρώτη έρευνα στόχευε μια εταιρεία εισαγωγής πλαστών φυτοφαρμάκων από την Κίνα, που αντιγράφουν τα προϊόντα γνωστής πολυεθνικής εταιρείας. Στην έρευνα συμμετείχαν οι ιταλικές μονάδες Carabinieri κατά της νόθευσης και δημόσιας υγείας (Nuclei Antisofisticazione e Sanità dell’Arma dei Carabinieri, NAS) της Πάδοβα, η Εθνική Αστυνομία της Ρουμανίας (Poliția Română) και η Eurojust. 

Σε μια άλλη έρευνα κατά των παράνομων φυτοφαρμάκων, η Ισπανική Πολιτική Φρουρά (Guardia Civil) και η Πορτογαλική Εθνική Ρεπουμπλικανική Φρουρά (Guarda Nacional Republicana) στόχευσαν μια ισπανική εταιρεία που εισάγει παράνομα πορτογαλικά φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην Ισπανία υπό την κάλυψη της πλαστής ονομασίας των προϊόντων. Τα πλαστά φυτοφάρμακα πωλούνται σε μεγάλο βαθμό στη μαύρη αγορά. Είναι φθηνότερα από τα γνήσια προϊόντα, αλλά εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, ο αρνητικός αντίκτυπός τους στο περιβάλλον είναι σοβαρός και συχνά υποτιμάται από τους καταναλωτές.

Φτηνά αλλά τοξικά πλαστά φυτοφάρμακα που απομακρύνθηκαν από τη μαύρη αγορά

Μετά από έλεγχο στο πλαίσιο της επιχείρησης Silver Axe, οι ιταλικοί NAS Carabinieri της Πάδοβα εντόπισαν πλαστά φυτοφάρμακα εισαγόμενα από την Κίνα. Τα πλαστά φυτοφάρμακα ήταν αντίγραφα των γνήσιων προϊόντων, αλλά περιείχαν μεγαλύτερες ποσότητες του δραστικού συστατικού Lambda-Cyhalothrin.

Η ζήτηση για αυτά τα πλαστά φυτοφάρμακα στη μαύρη αγορά ήταν πολύ μεγάλη, καθώς πωλούνταν σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τα γνήσια προϊόντα. Το εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τόσο στην Ιταλία όσο και στη Ρουμανία εισήγαγε παράνομα πλαστά ή απαγορευμένα προϊόντα από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη, πουλώντας τα ως βιολογικά ή οργανικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, χρησιμοποιώντας πλαστές ετικέτες. Όλες οι ουσίες είχαν απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των υψηλών επιπέδων τοξικότητάς τους.

Η έρευνα οδήγησε σε δύο ημέρες δράσης στις 24 και 25 Ιουνίου στην Ιταλία και τη Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια των εφόδων, οι εθνικές αρχές συνέλαβαν έναν ύποπτο, ερεύνησαν δέκα τοποθεσίες και συνέλεξαν στοιχεία για απάτη μεγάλης κλίμακας, πλαστογραφία και φοροδιαφυγή. Οι ενέργειες αυτές εκτελέστηκαν στο πλαίσιο μιας κοινής ομάδας έρευνας, που συγκροτήθηκε από την Eurojust για να διευκολύνει τη δικαστική συνεργασία μεταξύ των αρχών. Η Ευρωπόλ διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και την επιχειρησιακή συνεργασία, οδηγώντας στην ανάπτυξη περαιτέρω διερευνητικών στοιχείων. 

Δράση κατά των απαγορευμένων φυτοφαρμάκων που δηλητηριάζουν τα φυσικά καταφύγια στην Ισπανία

Σε μια άλλη έρευνα, η Europol υποστήριξε τις ισπανικές και πορτογαλικές αρχές στο να στοχοποιήσουν μια ισπανική εταιρεία, η οποία αγόραζε πορτογαλικά φυτοφάρμακα που ήταν απαγορευμένα στην Ισπανία. Οι έρευνες που ακολούθησαν διαπίστωσαν ότι οι ύποπτοι είχαν εισαγάγει πάνω από 12 τόνους τοξικών ουσιών που ήταν απαγορευμένες στην Ισπανία, πολλές από τις οποίες είχαν απαγορευτεί επίσης σε ολόκληρη την ΕΕ, με δυνητικό παράνομο κύκλο εργασιών έως και 7 εκατ. ευρώ. 

Οι αρχές ερευνούν τώρα δύο νομικά πρόσωπα και τέσσερα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με αυτή τη διακίνηση. Η εταιρεία κάλυψε το προϊόν με ονόματα προϊόντων και ουσιών, καταχωρημένα σε ισπανικές βάσεις δεδομένων, για να δημιουργήσει την εμφάνιση των νόμιμων εμπορευμάτων. Αγόρασαν επίσης νόμιμα φυτοφάρμακα για να κρύψουν τα πρόσθετα παράνομα φυτοφάρμακα. Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν τα παράνομα προϊόντα και πραγματοποίησαν εργαστηριακές εξετάσεις για να καθορίσουν τη σύνθεσή τους, κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα σε εργαστηριακό έλεγχο. Οι δοκιμές αποκάλυψαν τις παράνομες ουσίες που περιείχαν τα πλαστά φυτοφάρμακα, ένα από τα οποία ήταν το Chlorpyrifos, ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο που έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2020.

Τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες γεωργικές εγκαταστάσεις, μερικές από τις οποίες βρίσκονταν σε προστατευόμενες περιοχές, όπως το Εθνικό Πάρκο Doñana. Αυτό το εθνικό πάρκο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην Ισπανία. Η παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων αποτελούσε σημαντική απειλή για τον βιότοπο, τους υγροτόπους και τα υπόγεια υδάτινα αποθέματα αυτού του πάρκου. 

Η Ευρωπόλ διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και παρείχε συνεχή αναλυτική υποστήριξη και στις δύο έρευνες. Τις ημέρες δράσης, η Europol ανέπτυξε εμπειρογνώμονες επιτόπου για να διασταυρώσουν τις επιχειρησιακές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και να παράσχουν στους εμπειρογνώμονες πιθανούς οδηγούς και τεχνική υποστήριξη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο