Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Μελέτη φέρνει “επανάσταση” στα τρόφιμα που αποκλείονται από τη διατροφή

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΣύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Μελέτη φέρνει “επανάσταση” στα τρόφιμα που αποκλείονται από τη διατροφή
spot_img

Όλα τα FODMAP δεν είναι ίσα – Εργασία προς εναλλακτικές δίαιτες για τη διαχείριση του IBS.

Δύο μελέτες από το Michigan Medicine που δημοσιεύτηκαν στο Clinical Gastroenterology and Hepatology,  μπορεί να παρέχουν ελπίδα σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που αγωνίζονται να εφαρμόσουν την παραδοσιακή δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP.

Ως FODMAPs έχει οριστεί η ομάδα σακχάρων που δεν μπορούν να απορροφηθούν πλήρως ή και καθόλου στο έντερο μας. Όταν τα FODMAP φτάνουν στο λεπτό έντερο, κινούνται αργά, συγκρατώντας νερό. Όταν περνούν στο παχύ έντερο, τα FODMAP ζυμώνονται από βακτήρια του εντέρου, παράγοντας έτσι αέριο. Το επιπλέον αέριο και το νερό προκαλούν το εντερικό τοίχωμα να διαταθεί και το έντερο να διογκωθεί. Έτσι στα άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) η κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων FODMAP προκαλεί δυσφορία (αέρια, φούσκωμα), μεταβολή της συνήθειας του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δύο) και πόνο λόγω του ‘’τεντώματος’’ του εντερικού τοιχώματος.

Στη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, οι ασθενείς με IBS περιορίζουν την πρόσληψη ορισμένων υδατανθράκων (ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), προτού επανεισαγάγουν σταδιακά τον καθένα για να καθορίσουν την ευαισθησία. 

Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτή η δίαιτα περιορίζει ένα τόσο ευρύ φάσμα τροφών (π.χ. σκόρδο, ορισμένα φρούτα, ψωμί με βάση τη γλουτένη), πολλά άτομα που πάσχουν από IBS δυσκολεύονται να εφαρμόσουν και ακόμη πιο δύσκολο να τηρηθούν. 

«Είναι απογοητευτικό για εμάς ως κλινικούς ιατρούς να λέμε: «Ορίστε, απλώς κόψτε όλα αυτά τα πράγματα και θα είστε εντάξει», δήλωσε ο  Shanti Eswaran, MD,  επικεφαλής συγγραφέας της πρώτης εργασίας. 

«Κανείς δεν θέλει να ζήσει έτσι. Έτσι, εξετάσαμε αν πρέπει πραγματικά ή όχι να βγάλουμε ό,τι υπάρχει στη διατροφή. Ή αν, μερικοί που πάσχουν από IBS, μπορούν να ξεφύγουν με μια τροποποιημένη έκδοση αυτού του σχεδίου περιορισμού».

Στην πρώτη μελέτη, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν την παραδοσιακή δίαιτα περιορισμού χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, αλλά στη συνέχεια επανεισήχθησαν στα τυφλά διαφορετικά τρόφιμα FODMAP. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς αντέδρασαν κατά μέσο όρο σε δύο FODMAP. Τα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι τα μεμονωμένα FODMAP από μόνα τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα – σε αντίθεση με όλα τα FODMAP ταυτόχρονα.

Το πιο σημαντικό εύρημα, ωστόσο, ήταν ότι οι φρουκτάνες και οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS) ήταν οι πιο πιθανό να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος και φούσκωμα. Οι φρουκτάνες βρίσκονται συνήθως στα κρεμμύδια, το σκόρδο και το σιτάρι. Στα τρόφιμα που περιέχουν GOS περιλαμβάνονται τα όσπρια και τα σταυρανθή λαχανικά.

«Αυτό οδήγησε στη δεύτερη μελέτη, στην οποία αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε μια εναλλακτική διατροφή «απλή FODMAP», δήλωσε ο William Chey, MD, επικεφαλής του Τμήματος Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Μίσιγκαν και συγγραφέας και των δύο μελετών. 

Το FODMAP-simple περιορίζει μόνο τις φρουκτάνες και τα GOS χωρίς να περιορίζει άλλες ομάδες FODMAP (πολυόλες, λακτόζη και φρουκτόζη), ενώ το παραδοσιακό χαμηλό FODMAP περιορίζει και τις πέντε ομάδες FODMAP. Στο τέλος αυτής της μελέτης, το FODMAP-simple οδήγησε σε παρόμοιες μειώσεις με το χαμηλό FODMAP σε βασικά συμπτώματα του IBS.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την απλούστευση της παραδοσιακής προσέγγισης χαμηλού FODMAP.  Πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται να ξεκινήσουν τη δίαιτα, ανάλογα με τις υπάρχουσες συνήθειές τους και τη διαθέσιμη τροφή τους. Η περίοδος περιορισμού της διαδικασίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο.

«Το κόστος γίνεται πρόβλημα, γιατί όσο περισσότερους αποκλεισμούς πρέπει να κάνετε, τόσο περισσότερα υποκατάστατα θα πρέπει να αγοράσετε», είπε ο  Prashant Singh, MBBS,  επικεφαλής συγγραφέας της δεύτερης εργασίας. 

«Ας πούμε ότι είστε κάποιος που τρώει φασόλια και ρεβίθια, και τώρα πρέπει να τα αντικαταστήσετε όλα αυτά. Ή αντικαθιστάτε με ψωμί χωρίς γλουτένη ή γάλα χωρίς λακτόζη, το οποίο είναι πιο ακριβό από το γάλα που περιέχει λακτόζη. Όλα αυτά τα κόστη αθροίζονται πολύ γρήγορα». Ενώ οι εμπλεκόμενοι γιατροί συμφωνούν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν συστήσουν μια δίαιτα όπως η απλή FODMAP στους ασθενείς, ενθαρρύνονται ότι αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προαναγγέλλουν αλλαγές που μια μέρα θα βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών με IBS.

«Λιγότεροι άνθρωποι εγκατέλειψαν την απλή δίαιτα FODMAP σε σύγκριση με την παραδοσιακή δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, επειδή ήταν λιγότερο περιοριστική και ήταν λιγότερο πιθανό να χάσετε βάρος με αυτήν», είπε ο Singh. «Πιστεύουμε ότι το FODMAP simple έχει πραγματικές δυνατότητες να αλλάξει τον τρόπο που εφαρμόζουμε αυτή τη δίαιτα στο μέλλον».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο