Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρώπη: Το αλκοόλ σκοτώνει 1 εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο – Νέα στοιχεία του ΠΟΥ

ΑρχικήυγείαΕυρώπη: Το αλκοόλ σκοτώνει 1 εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο - Νέα στοιχεία του ΠΟΥ
spot_img

Ο θάνατος που προκύπτει από την κατανάλωση αλκοόλ είναι σχεδόν 3 φορές πιο συχνός στην Ευρώπη, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ευρώπη έχει την υψηλότερη αναλογία καταναλωτή και την υψηλότερη πρόσληψη αλκοόλ στον κόσμο σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης για το αλκοόλ, 2022–2025 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βασίζεται στα πιο πρόσφατα και καλύτερα στοιχεία για τις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ και για τον τρόπο μείωσής του.

Όπως δείχνει η τελευταία παγκόσμια έκθεση του ΠΟΥ για το αλκοόλ, οι άνθρωποι στην Ευρώπη άνω των 15 ετών κατανάλωναν 9,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ κατά κεφαλήν το 2019 – σημαντικά περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (5,5 λίτρα) ενώ, επτά από τις δέκα χώρες στον κόσμο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση βρίσκονται στην ΕΕ , συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας με αξία 12,2 λίτρων καθαρού αλκοόλ.

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας παράγοντας κινδύνου που μπορεί να προληφθεί και μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο και περισσότερες από 200 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων επτά τύπων καρκίνου, νευροψυχιατρικές διαταραχές, καρδιαγγειακές παθήσεις, κίρρωση του ήπατος και αρκετές μολυσματικές ασθένειες.

Σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, το αλκοόλ προκαλεί σχεδόν 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά σε ακούσιους και εκ προθέσεως τραυματισμούς. Η καταστροφική επίδραση του αλκοόλ ξεκινά από νωρίς στη ζωή. Η προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του φάσματος του εμβρύου οινοπνεύματος (FASD), ένας γενικός όρος για μια σειρά γενετικών ανωμαλιών που περιλαμβάνουν σωματικές, νοητικές, συμπεριφορικές ή/και μαθησιακές δυσκολίες με πιθανές δια βίου επιπτώσεις και οι οποίες σε αντίθεση με πολλές άλλες αναπηρίες μπορούν να προληφθούν 100%. Επιπλέον, το αλκοόλ ευθύνεται για 1 στους 4 θανάτους στην ηλικιακή ομάδα των 20-24 ετών, επηρεάζοντας όχι μόνο τις δημογραφικές τάσεις, αλλά είναι επίσης η κύρια αιτία απώλειας χρόνων επαγγελματικής ζωής και ως εκ τούτου απωλειών στην οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγικότητα στην την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ.

Παρά τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία, μόνο 12 από τις 53 χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ έχουν σημειώσει αποφασιστική πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου της μείωσης κατά 10% της κατανάλωσης αλκοόλ έως το 2025 σε σύγκριση με το 2010 , προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό γραφείο του ΠΟΥ.

Βασικά στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ

  • Το αλκοόλ είναι μια τοξική, ψυχοδραστική ουσία που προκαλεί εξάρτηση, η κατανάλωση της οποίας συνδέεται με περισσότερες από 200 ασθένειες και καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων 7 τύπων καρκίνου.
  • Η συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ σε μια χώρα σχετίζεται στενά με τον επιπολασμό των βλαβών που σχετίζονται με το αλκοόλ στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του επιπολασμού των διαταραχών χρήσης αλκοόλ.
  • Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ έχει το υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών αλκοόλ στον κόσμο και το υψηλότερο ποσοστό κακής υγείας και θανάτων λόγω κατανάλωσης αλκοόλ.
  • 1 στους 10 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ. Σχεδόν 1 εκατομμύριο θάνατοι το χρόνο οφείλονται στη χρήση αλκοόλ στην Ευρώπη – σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των 3 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι ο θάνατος που προκύπτει από την κατανάλωση αλκοόλ είναι σχεδόν 3 φορές πιο συχνός στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ σε σχέση με τον παγκόσμιο.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που περιλαμβάνει περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της ΠΟΥ, είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ στον κόσμο. Οι 7 από τις 10 χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ βρίσκονται στην ΕΕ.
  • Το αλκοόλ βλάπτει άτομα, οικογένειες και κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που επηρεάζονται από την κατανάλωση αλκοόλ άλλων.
  • Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου λόγω κατανάλωσης αλκοόλ στην ΕΕ, αποτελώντας το ένα τρίτο των θανάτων που αποδίδονται στο αλκοόλ στο μπλοκ.
  • Η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος.
  • Οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, επειδή η αιθανόλη στα αλκοολούχα ποτά και η ακεταλδεΰδη που παράγει στον οργανισμό είναι καρκινογόνες (μπορεί να προκαλέσει ή να προάγει την ανάπτυξη καρκίνου).
  • Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει άμεσα τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, επηρεάζοντας την ικανότητα λήψης αποφάσεων και τον αυτοέλεγχο. Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 25 ετών περίπου και η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρή ηλικία μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του αυξημένου κινδύνου διαταραχών χρήσης αλκοόλ αργότερα στη ζωή.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για 1 στους 4 θανάτους μεταξύ ατόμων ηλικίας 19-24 ετών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, κυρίως λόγω τραυματισμών.
  • Οι πληθυσμοί με χαμηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν δυσανάλογες βλάβες από την κατανάλωση αλκοόλ, σε σύγκριση με άλλες κοινωνικές ομάδες. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ωφελεί τους πληθυσμούς με χαμηλό εισόδημα και μειώνει τις ανισότητες στην υγεία.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ υπονομεύει τις δεσμεύσεις για την επίτευξη 13 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), επηρεάζοντας μια σειρά δεικτών που σχετίζονται με την υγεία, όπως η υγεία των παιδιών, οι μολυσματικές ασθένειες και οι τραυματισμοί από δρόμους, καθώς και ένα πολύ ευρύτερο φάσμα δεικτών που σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, περιβάλλον και ισότητα.
  • Οι 3 πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και των βλαβών του είναι η μείωση της οικονομικής προσιτότητας (ιδίως με την αύξηση των φόρων στο αλκοόλ), η μείωση της διαθεσιμότητας και ο περιορισμός ή η απαγόρευση της διαφήμισης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο