Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανανάς: Και όμως δεν καίγεται κατά την επαφή με μεταλλική μπάλα στους 1.000 βαθμούς Κελσίου!

ΑρχικήΕπιστήμηΣταγόνες επιστήμηςΑνανάς: Και όμως δεν καίγεται κατά την επαφή με μεταλλική μπάλα στους 1.000 βαθμούς Κελσίου!
spot_img

Το πείραμα που εκπλήσσει και το φαινόμενο Leidenfrost.

Αν σας περάσει από το μυαλό μια τρελή ιδέα και αισθανθείτε την ανάγκη να ρίξετε μια μεταλλική μπάλα θερμασμένη στους 1.000 βαθμούς Κελσίου πάνω σε ένα κομμάτι φλούδας ανανά, θα παρατηρήσετε ένα περίεργο φαινόμενο. Αντί να καεί, να τυλιχτεί στις φλόγες ή να λιώσει, η φλοίδα του ανανά θα συμπεριφερθεί σαν ένα πυρίμαχο υλικό τελευταίας τεχνολογίας και θα παραμείνει σχεδόν ανέπαφη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όλα καταλήγουν σε κάτι που ονομάζεται φαινόμενο Leidenfrost.

Ένα τόσο παράξενο πείραμα κοινοποιήθηκε σε ένα βίντεο στο X . Σε αυτό, βλέπουμε μια ανυπεράσπιστη λωρίδα από φλοίδα ανανά σε ένα τραπέζι, μέχρι να τοποθετηθεί πάνω του μια πυρακτωμένη λαμπερή σιδερένια μπάλα.

Στο βίντεο προβάλλεται η όλη επαφή μέχρι που τελικά η μπάλα χάσει την πορτοκαλί της λάμψη φτάνωντας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αναποδογυρίζοντάς την φλοίδα του ανανά αποκαλύπτεται ότι το σαρκώδες μέρος δεν επηρεάστηκε καθόλου. Είναι ο ανανάς λοιπόν κάποιο είδος σούπερ υλικού που θα έπρεπε να κάνουμε πανοπλίες ενάντια των φλογοβόλων;

Όπως εξηγεί ο Seppo Louhenkilpi από τη Σχολή Χημικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Aalto, το παράδοξο ερμηνεύεται με κάτι που είναι γνωστό ως φαινόμενο Leidenfrost. Σύμφωνα με αυτό πάνω από μια θερμοκρασία, μια επιφάνεια είναι τόσο ζεστή που όταν έρχεται σε επαφή με μια επιφάνεια με υγρασία σχηματίζει ένα στρώμα ατμού, με αποτέλεσμα ουσιαστικά οι δύο επιφάνειες να μην έρχονται σε άμεση επαφή. Έτσι, παραδόξως, θα μπορούσατε να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά σε έναν ανανά με μια μέτρια θερμασμένη μπάλα παρά με μια πυρακτωμένη.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο.

ΠΗΓΗ: https://www.iflscience.com/why-can-pineapple-skin-tolerate-a-metal-ball-heated-to-1000-degrees-75389

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο