Το πείραμα που εκπλήσσει και το φαινόμενο Leidenfrost.
Αν σας περάσει από το μυαλό μια τρελή ιδέα και αισθανθείτε την ανάγκη να ρίξετε μια μεταλλική μπάλα θερμασμένη στους 1.000 βαθμούς Κελσίου πάνω σε ένα κομμάτι φλούδας ανανά, θα παρατηρήσετε ένα περίεργο φαινόμενο. Αντί να καεί, να τυλιχτεί στις φλόγες ή να λιώσει, η φλοίδα του ανανά θα συμπεριφερθεί σαν ένα πυρίμαχο υλικό τελευταίας τεχνολογίας και θα παραμείνει σχεδόν ανέπαφη.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Όλα καταλήγουν σε κάτι που ονομάζεται φαινόμενο Leidenfrost.
Ένα τόσο παράξενο πείραμα κοινοποιήθηκε σε ένα βίντεο στο X . Σε αυτό, βλέπουμε μια ανυπεράσπιστη λωρίδα από φλοίδα ανανά σε ένα τραπέζι, μέχρι να τοποθετηθεί πάνω του μια πυρακτωμένη λαμπερή σιδερένια μπάλα.
Στο βίντεο προβάλλεται η όλη επαφή μέχρι που τελικά η μπάλα χάσει την πορτοκαλί της λάμψη φτάνωντας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αναποδογυρίζοντάς την φλοίδα του ανανά αποκαλύπτεται ότι το σαρκώδες μέρος δεν επηρεάστηκε καθόλου. Είναι ο ανανάς λοιπόν κάποιο είδος σούπερ υλικού που θα έπρεπε να κάνουμε πανοπλίες ενάντια των φλογοβόλων;
Όπως εξηγεί ο Seppo Louhenkilpi από τη Σχολή Χημικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Aalto, το παράδοξο ερμηνεύεται με κάτι που είναι γνωστό ως φαινόμενο Leidenfrost. Σύμφωνα με αυτό πάνω από μια θερμοκρασία, μια επιφάνεια είναι τόσο ζεστή που όταν έρχεται σε επαφή με μια επιφάνεια με υγρασία σχηματίζει ένα στρώμα ατμού, με αποτέλεσμα ουσιαστικά οι δύο επιφάνειες να μην έρχονται σε άμεση επαφή. Έτσι, παραδόξως, θα μπορούσατε να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά σε έναν ανανά με μια μέτρια θερμασμένη μπάλα παρά με μια πυρακτωμένη.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο.
An experiment in which a 1000℃ iron ball was placed on the skin of a discarded pineapple.
ΠΗΓΗ: https://www.iflscience.com/why-can-pineapple-skin-tolerate-a-metal-ball-heated-to-1000-degrees-75389