Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
30.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μας κάνει να πεινάμε περισσότερο – Τι λέει η επιστήμη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μας κάνει να πεινάμε περισσότερο - Τι λέει η επιστήμη
spot_img

Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε πώς τα μη θερμιδικά γλυκαντικά μπερδεύουν τον εγκέφαλο

Στη θεωρία, η λύση για την πείνα είναι απλή: τρως κάτι και η πείνα φεύγει. Στην πράξη όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Πόσες φορές δεν έχεις φάει ένα μεγάλο γεύμα, μόνο και μόνο για να βρεθείς πάλι μπροστά στο ψυγείο μετά από μία ώρα; Η απάντηση μπορεί να μην κρύβεται μόνο στο τι τρως, αλλά και στο τι πίνεις μαζί με το φαγητό σου. Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά –όπως τα light αναψυκτικά– μπορούν να απορρυθμίσουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση φαγητού.

Πώς τα μη θερμιδικά γλυκαντικά μπερδεύουν τον εγκέφαλο

Οι γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, η στέβια και η ερυθριτόλη έχουν γίνει δημοφιλείς λόγω του ότι δεν περιέχουν θερμίδες. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούνται ευρέως σε light προϊόντα και αναψυκτικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ. Nicholas Pennings, οικογενειακό γιατρό και διευθυντή του Campbell University Health Center, τα γλυκαντικά αυτά “μπερδεύουν τον εγκέφαλο, ο οποίος περιμένει θερμίδες όταν αισθάνεται γλυκιά γεύση. Όταν αυτές δεν έρχονται, ο εγκέφαλος αυξάνει την όρεξη για κατανάλωση άλλων θερμίδων”.

Ο Δρ. Hector Perez, βαριατρικός χειρουργός, εξηγεί ότι “ο εγκέφαλος έχει μάθει να περιμένει ενέργεια όταν καταναλώνουμε κάτι γλυκό. Όταν η ενέργεια αυτή δεν παρέχεται, ενεργοποιούνται σήματα πείνας, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο από ό,τι θα κάναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες”.

Γιατί επηρεάζονται περισσότερο τα άτομα με παχυσαρκία

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism δείχνει ότι η επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών είναι εντονότερη σε άτομα με παχυσαρκία και σε γυναίκες. Η Δρ. Kathleen Page, διευθύντρια του USC Diabetes and Obesity Research Institute, δήλωσε ότι “τα άτομα με παχυσαρκία είχαν ιδιαίτερα έντονη αντίδραση στον υποθάλαμο —την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πείνα— όταν κατανάλωσαν τεχνητά γλυκαντικά”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Perez, “η παχυσαρκία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πολλές λειτουργίες του σώματος επηρεάζονται, και αυτό περιλαμβάνει και το πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος στο φαγητό”.

Πώς να επανασυνδεθείς με τα σήματα πείνας του σώματός σου

Αν αισθάνεσαι διαρκώς πείνα, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεις τόσο τη ζάχαρη όσο και τα τεχνητά γλυκαντικά. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, η δίψα μπορεί να συγχέεται με την πείνα. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για να μπορείς να διακρίνεις αν πραγματικά πεινάς ή απλά διψάς.

Εγγραφείτε στο πρώτο ειδικό Σεμινάριο για την ορθή χρήση του όρου ”Μπορεί να περιέχει…” και άλλα περί αλλεργιογόνων στην Ελλάδα

Αξίζει επίσης να εστιάσεις στην ποιότητα των γευμάτων σου. Η επαρκής κατανάλωση πρωτεϊνών, φυτικών ινών, σύνθετων υδατανθράκων και καλών λιπαρών αυξάνει το αίσθημα κορεσμού. Η έλλειψη ύπνου, το άγχος και η κατανάλωση φαγητού ενώ είμαστε αφηρημένοι (π.χ. μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή) μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση. “Εξασκήσου στη συνειδητή διατροφή”, συμβουλεύει ο Δρ. Perez. “Μάσησε αργά, απόλαυσε κάθε μπουκιά και σταμάτα να τρως για να ελέγξεις αν έχεις πραγματικά ακόμα πείνα. Με τον καιρό, θα ξαναμάθεις να ακούς το σώμα σου”.

Αν, παρ’ όλα αυτά, νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις το αίσθημα πείνας, ίσως είναι ώρα να απευθυνθείς σε γιατρό. Ορισμένα φάρμακα –όπως αντικαταθλιπτικά ή αντιυπερτασικά– μπορούν επίσης να επηρεάσουν την όρεξη. Σε έναν ιδανικό κόσμο, ο εγκέφαλός μας θα μας έλεγε με ακρίβεια πότε πεινάμε και πότε όχι. Αλλά καθώς η ζωή μας είναι γεμάτη άγχος, αϋπνία και επεξεργασμένα τρόφιμα, η αποσύνδεση από τα φυσικά μας ένστικτα είναι συχνό φαινόμενο. Ίσως, λοιπόν, το πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε καλύτερα την πείνα μας, να είναι να αφήσουμε κάτω το κουτάκι του light αναψυκτικού.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα