Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές εάν αντιληφθούν ότι χρεώθηκαν υψηλότερη τιμή στο ταμείο από αυτή για την οποία ενημερώθηκαν από την ετικέτα στο ράφι
Είναι σκόπιμο ή πρόκειται για κακή οργάνωση, τα σουπερμάρκετ να χρεώνουν υψηλότερες τιμές από αυτές που αναγράφουν οι ετικέτες στα ράφια;…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Ανακαλείται δημοφιλές σαμπουάν από τα ράφια των καταστημάτων – Η εντολή του ΕΟΦ στην Johnson & Johnson
Η τιμή που αναγράφεται στο ράφι είναι δεσμευτική τόσο για τον πελάτη όσο και για ένα σουπερμάρκετ, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και εάν στο ταμείο, χρεωθεί διαφορετική τιμή, προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις για την επιχείρηση. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καταναλωτή να πληρώνει την τιμή που βλέπει στο ράφι και η υψηλότερη χρέωση στο ταμείο συνιστά παραπλάνηση και εξαπάτηση, αφού επηρεάζει την απόφαση αγοράς. Ωστόσο πολλά ελληνικά σουπερμάρκετ παραβιάζουν αυτό το δικαίωμα, με τελευταίο παράδειγμα το πρόστιμο των 1.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε σουπερμάρκετ της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στη Βάρη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο επιστημονικά τεκμηριωμένος λόγος για τον οποίο η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μας κάνει να πεινάμε περισσότερο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καλαμπόκι σε κονσέρβα: Ευρωπαϊκός συναγερμός για τις ελαττωματικές συσκευασίες γνωστής μάρκας που ευνοούν αλλοίωση

Μετά από αγορανομικό έλεγχο των επιθεωρητών της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, σε Σκλαβενίτη πεί των οδών Λ. Ποσειδώνος 10 – Ξενίου Διός 1 και Άρεως, διαπιστώθηκε ότι για το είδος «kalamata Papadimitriou ρίγανη & θυμάρι, μουστάρδα 200g», απαιτούνταν η είσπραξη υψηλότερου τιμήματος από αυτό που προέκυπτε από την πληροφορία που παρέχονταν στον καταναλωτή, κατά παράβαση του άρθρου 2Β§9 της Υ.Α. 91354/2017.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ειδοποίηση RASFF για τα βερνίκια νυχιών με την απαγορευμένη καρκινογόνο ουσία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται δημοφιλές σνακ λόγω λάθους στη συσκευασία
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα επιβλήθηκε πρόστιμο σε σουπερμάρκετ Μασούτης στην Κέρκυρα για απαίτηση υψηλότερης τιμής, σε ΑΒ Βασιλόπουλος στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ στην Πάτρα τον Απρίλιο και σε LIDL στη Μεταμόρφωση τον Μάρτιο. Για απαίτηση υψηλότερης τιμής είχε επιβληθεί επίσης πρόστιμο σε Σκλαβενίτη, σε σουπερμάρκετ στη Θεσσαλονίκη στα μέσα Μαρτίου, στη Νέα Σμύρνη και λίγες ημέρες νωρίτερα στο Μαρούσι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι τροφές που προκαλούν χρόνια ακράτεια κοπράνων σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους
Όταν ο καταναλωτής διαπιστώνει ότι πληρώνει παραπάνω από ό,τι γράφει το ράφι, χάνει την εμπιστοσύνη του στο κατάστημα και είναι πιθανό να μην το επισκεφθεί ξανά. Καταστήματα που εφαρμόζουν αυτή την τακτική, είτε σκόπιμα είτε λόγω κακής οργάνωσης, δημιουργούν άδικο πλεονέκτημα έναντι άλλων που είναι συνεπή και διαφανή στις τιμές τους. Η διαφορά τιμής μεταξύ ραφιού και ταμείου υποδηλώνει κακό εσωτερικό έλεγχο, είτε στα συστήματα τιμολόγησης είτε στην ενημέρωση των προσφορών. Αυτό δείχνει έλλειψη επαγγελματισμού.
Ιδιαίτερα σε περιόδους ακρίβειας, τέτοιες πρακτικές επιβαρύνουν άδικα οικογένειες με περιορισμένο προϋπολογισμό, που στηρίζονται στην ακρίβεια της αναγραφόμενης τιμής. Η τιμή στο ράφι πρέπει να τηρείται. Η διαφάνεια, η νομιμότητα και η προστασία του καταναλωτή είναι βασικοί πυλώνες δίκαιου και αξιόπιστου εμπορίου. Στην πράξη, αν υπάρχει διαφορά, ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να ζητήσει να πληρώσει τη χαμηλότερη τιμή.