Τι συμβαίνει στα ολλανδικά ράφια.
To σύστημα αξιολόγησης υγιεινών τροφίμων Nutri-Score, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο στην Ολλανδία, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποτυχίας καθώς αρκετοί μεγάλοι κατασκευαστές τροφίμων σχεδιάζουν να παραλείψουν την ετικέτα από τη συσκευασία τους, σύμφωνα με το NLTimes. Μια έρευνα από το καταναλωτικό πρόγραμμα Kassa αποκάλυψε ότι αυτές οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Unilever, Heineken, Arla Foods και Cono Kaasmakers, διαφωνούν με τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της διατροφικής ποιότητας σε σύγκριση με παρόμοια προϊόντα. Κατά συνέπεια, πολλά είδη σούπερ μάρκετ στερούνται της ετικέτας Nutri-Score, η οποία κυμαίνεται από Α έως Ε με βάση τη διατροφική αξία. Οι επωνυμίες που επιλέγουν να υιοθετήσουν τη βαθμολογία έχουν προθεσμία δύο ετών για να την ενσωματώσουν στη συσκευασία τους.
Η Unilever, για παράδειγμα, επιβεβαίωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το Nutri-Score, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα βαθμολόγησης δεν ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Εθνικής Συμφωνίας Πρόληψης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ένας εκπρόσωπος σημείωσε την πρόκληση της αναδιατύπωσης προϊόντων που έχουν βαθμολογηθεί ως C για την επίτευξη υψηλότερων βαθμολογιών, υποδηλώνοντας ανεπαρκές κίνητρο για βελτίωση. Επίσης επέκριναν το σύστημα επειδή δεν έλαβε υπόψη τα μεγέθη των μερίδων, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν μια μερίδα μειωθεί, η βαθμολογία παραμένει αμετάβλητη. Επιπλέον, το Nutri-Score μπορεί να τροποποιηθεί, καθώς τα ανθυγιεινά θρεπτικά συστατικά μπορούν να αντισταθμιστούν με την προσθήκη φυτικών ινών ή πρωτεΐνης.
Ομοίως και η παγκόσμια γαλακτοκομική βιομηχανία Danone, κάποτε πρωτοπόρος στην υιοθέτηση του συστήματος σήμανσης Nutri-Score, τώρα κινείται προς την εγκατάλειψή του μετά από μια αναθεώρηση του αλγορίθμου του 2023 που επιβάλλει αυστηρότερα κριτήρια στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ ευνοεί τα έλαια όπως το ελαιόλαδο. Η εταιρία σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά την ετικέτα από τα γαλακτοκομικά και φυτικά προϊόντα της από τον Σεπτέμβριο του 2024, υποστηρίζοντας ότι το νέο σύστημα παραποιεί τη θρεπτική αξία ομαδοποιώντας τις πόσιμες και τις στερεές μορφές μαζί, οδηγώντας σε σημαντικές ασυνέπειες.
Οι οργανώσεις καταναλωτών έχουν εκφράσει ανησυχίες για την έλλειψη υποχρεωτικής επιβολής του Nutri-Score, καθώς παραμένει ένα εθελοντικό σύστημα. Ωστόσο, εάν μια επωνυμία επιλέξει να τη χρησιμοποιήσει, πρέπει να εφαρμόσει το σύστημα βαθμολόγησης σε ολόκληρη τη γκάμα προϊόντων της.